24-07-2023, 11:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2023, 12:01 przez brait.
Powód edycji: poprawka w tekście
)
Mam do Was parę pytań, mam nadzieję, że pomożecie
Oczytałem się forum i różnych przepisów, zrobiłem obliczenia i wygląda to tak:
wczoraj nastawiłem wino, 17kg czarnej porzeczki (oczyszczonej, przemytej) wrzuciłem do pojemnika fermentacyjnego, dolałem do tego wody tak żeby pokryła owoce na oko ok 6 litrów. Dodałem 2KG cukru + ok 1Kg w owocach, 3ml Pektoenzym, wsypałem drożdże Drożdże Bayanus G995 i pół paczki pożywki.
Chcę żeby to postało z 5 dni i popracowało, żeby owoce puściły soki, po tych 5 dniach, chcę odzielić owoce a płyn zlać do szklanego gąsiora 40L.
Łącznie powinno być ok 8l soku i 6L wody co daje mi 14L łącznie
Chcę dodać 10L wody i 5Kg cukru + pozostałe pół paczki pożywki łącznie da to 8Kg cukru na 24L płynu
wedle wzoru: 8000g cukru / 17 /24L daje 19,60%
więcej wody czy mniej cukru? co doradzacie?
Oczytałem się forum i różnych przepisów, zrobiłem obliczenia i wygląda to tak:
wczoraj nastawiłem wino, 17kg czarnej porzeczki (oczyszczonej, przemytej) wrzuciłem do pojemnika fermentacyjnego, dolałem do tego wody tak żeby pokryła owoce na oko ok 6 litrów. Dodałem 2KG cukru + ok 1Kg w owocach, 3ml Pektoenzym, wsypałem drożdże Drożdże Bayanus G995 i pół paczki pożywki.
Chcę żeby to postało z 5 dni i popracowało, żeby owoce puściły soki, po tych 5 dniach, chcę odzielić owoce a płyn zlać do szklanego gąsiora 40L.
Łącznie powinno być ok 8l soku i 6L wody co daje mi 14L łącznie
Chcę dodać 10L wody i 5Kg cukru + pozostałe pół paczki pożywki łącznie da to 8Kg cukru na 24L płynu
wedle wzoru: 8000g cukru / 17 /24L daje 19,60%
więcej wody czy mniej cukru? co doradzacie?