• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Czarna porzeczka parę pytań

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czarna porzeczka parę pytań
brait Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2023
Lokalizacja: Warszawa
#1
24-07-2023, 11:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2023, 12:01 przez brait. Powód edycji: poprawka w tekście )
Mam do Was parę pytań, mam nadzieję, że pomożecie

Oczytałem się forum i różnych przepisów, zrobiłem obliczenia i wygląda to tak:

wczoraj nastawiłem wino, 17kg czarnej porzeczki (oczyszczonej, przemytej) wrzuciłem do pojemnika fermentacyjnego, dolałem do tego wody tak żeby pokryła owoce na oko ok 6 litrów. Dodałem 2KG cukru + ok 1Kg w owocach, 3ml Pektoenzym, wsypałem drożdże Drożdże Bayanus G995 i pół paczki pożywki. 

Chcę żeby to postało z 5 dni i popracowało, żeby owoce puściły soki, po tych 5 dniach, chcę odzielić owoce a płyn zlać do szklanego gąsiora 40L. 

Łącznie powinno być ok 8l soku i 6L wody co daje mi 14L łącznie

Chcę dodać 10L wody i 5Kg cukru + pozostałe pół paczki pożywki łącznie da to 8Kg cukru na 24L płynu 

wedle wzoru: 8000g cukru / 17 /24L daje 19,60%  

więcej wody czy mniej cukru? co doradzacie?
Szukaj
Odpowiedz
jot Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2020
Lokalizacja: Sędziszów Młp.
#2
25-07-2023, 14:06
Tych porzeczek, masz za mało na 40l wina, 25l było by ok. Za duże rozcieńczenie wodą, wystarczy zrobić proporcje: sok z porzeczek do syropu (woda plus cukier) na 1:2. Z tych 17kg porzeczek spokojne zrobisz 50% soku, a jak uzyskasz więcej to machniesz więcej wina np. 30l. Oczywiście nie mówię, że nie zrobisz z tego 40l jak się uprzesz, ale jakie to będzie wino…

Co do obliczeń na 40l:
17 kg porzeczek – 8l soku – 640 gr cukru (porzeczki nie są tak słodkie, żeby dały 1kg, 8 g/l przyjąłem)

19,60% wątpię, że uzyskasz, licz na 18% max.
18x17x40x=12240 gram cukru – 640 gram z porzeczek = 11600 gram, tyle wsypiesz łącznie, da to 6,96l objętości.

Woda: 40-8-6,96=25,04 litrów
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Online
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#3
25-07-2023, 21:28
Witam was.
Jak ja robiłem wino z czarnej porzeczki to;
Dawałem na 1 litr soku 1,5 litra wody.
Np. jak byś chciał wino 14% alkoholu to potrzeba 17 gram cukru.
Jak na 10 litrów wina potrzeba 2380 gram cukru.
Teraz sobie możesz policzyć jakie chcesz wino
Pozdrawiam.
Gliwice + 4 km
Eugeniusz.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.674
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Szok i niedowierzanie
#4
26-07-2023, 07:37
Kwasy w soku z czarnej porzeczki bywa, że dochodzą do 30g/l (z 1.5l wody dostaniemy 12g/l),
co nawet jak na wino słodkie jest ciut za dużo.
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
brait Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2023
Lokalizacja: Warszawa
#5
26-07-2023, 17:30
(25-07-2023, 14:06)jot napisał(a): Tych porzeczek, masz za mało na 40l wina, 25l było by ok. Za duże rozcieńczenie wodą, wystarczy zrobić proporcje: sok z porzeczek do syropu (woda plus cukier) na 1:2. Z tych 17kg porzeczek spokojne zrobisz 50% soku, a jak uzyskasz więcej to machniesz więcej wina np. 30l. Oczywiście nie mówię, że nie zrobisz z tego 40l jak się uprzesz, ale jakie to będzie wino…

Co do obliczeń na 40l:
17 kg porzeczek – 8l soku – 640 gr cukru (porzeczki nie są tak słodkie, żeby dały 1kg, 8 g/l przyjąłem)

19,60% wątpię, że uzyskasz, licz na 18% max.
18x17x40x=12240 gram cukru – 640 gram z porzeczek = 11600 gram, tyle wsypiesz łącznie, da to 6,96l objętości.

Woda: 40-8-6,96=25,04 litrów

Gąsior ma 40L ale ja celuję w 24L płynu:

"Łącznie powinno być ok 8l soku i 6L wody co daje mi 14L łącznie

Chcę dodać 10L wody i 5Kg cukru + pozostałe pół paczki pożywki łącznie da to 8kg cukru na 24L płynu 

wedle wzoru: 8000g cukru / 17 /24L daje 19,60%"

wzorując się na Twoim wyliczeniu:

18% x 17 x 24L płynu: 7 344 g cukru łącznie.
Dodałem 2KG do owoców trochę jest w owocach, wiec teraz 5,0KG crukru rozpuszczę w ok 10L wody i połączę łącznie da to ok 24L dołoże pożywkę i zobaczymy czy winko będzie pracować. Mam nadzieję że Bayanus G995 poczuje kopa i coś wyciśnie z cukrów :) 
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Czarna porzeczka parę pytań


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 16:15 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa