10-07-2009, 09:57
Jako że za kilka godzin skończę swoją prasę (pochwalę się zdjęciem) mam pytanie. Czy owoce np wiśnie wyciskacie z pestakami czy bez?
Z pestkami czy bez?
|
10-07-2009, 09:57
Jako że za kilka godzin skończę swoją prasę (pochwalę się zdjęciem) mam pytanie. Czy owoce np wiśnie wyciskacie z pestakami czy bez?
10-07-2009, 10:25
Ja robię tak, że najpierw wiśnie dryluję, potem wstawiam je do pojemnika (pojemników) fermentacyjnych, siarkuję, dodaję silnie pracującą matkę drożdżową i zostawiam na dzień lub 2. Pektopolu przeważnie nie dodaję, bo wiśnie i bez yego dobrze się wyciskają. Później wszystko do prasy, a później do balona.
10-07-2009, 10:41
Ja nie bawię się w drylowanie tylko wiśnie rozgniatam, pektopol i fermentuje od 5 do 10 dni i do prasy. Mimo, że używam drastycznego sprzętu (foto) i prasy pestki pozostają całe.
10-07-2009, 11:47
Wiśnie z pestkami można fermentować w miazdze, ale krótko ( do 4 dni ).
Potem do prasy. Jeśli wiśnie są wydrylowane do można sobie pofermentowac miazgę znacznie dłużej - 3-4 tygodnie.
10-07-2009, 13:38
W miazdze fermentowałem jak nie miałem prasy. Myślałem, że wiśnie na tyle łatwo się wyciska, że z pestakmi do prasy i heja. Pewnie się da tylko wydajność marna.
10-07-2009, 16:18
ja wiśnie płuczę puźniej mielenie mieszadłem razem z pestkami+pekto+piro 2 dni czasu i do prasy, idzie jak masełko
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|