• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

chemicy pomocy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
chemicy pomocy
olos23 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Lublin
#1
11-07-2009, 19:48
Cześć. Mam duży problem. Coś mnie podkusiło i chciałem sobie pomóc (wiedziałem że to trochę "nielegalne", ale nie wiedziałem, że aż tak). Do wymieszania miazgi zakupiłem mieszadło do mieszania zaprawy klejowej. Wiertarka i poszło. Po całej akcji wyjąłem mieszało i okazało się, że dolna część mieszadła, tam gdzie miała styczność z wiśniami zrobiła się czarna. Co się stało i najważniejsze, czy miazga nadaje się do dalszej obróbki, czy też zaszła reakcji która zrobiła z tego truciznę.
Szukaj
Odpowiedz
hagasophia Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 43
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2009
Lokalizacja: Reading / UK
#2
11-07-2009, 19:54
A z jakiego materiału to mieszadło? było emaliowane? W czym mieszałeś?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.886
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#3
11-07-2009, 20:15
Najprawdopodobniej mieszadło było ocynkowane i z zareagowało z kwasami w soku.
Nie powinno to znacząca wpłynąć na wino ale nie polecam używania tego mieszadła na przyszłość.
Szukaj
Odpowiedz
olos23 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Lublin
#4
11-07-2009, 20:18
Nie wiem z czego było mieszadło. Myślałem, że ocynk. Mieszałem w plastikowym fermentatorze.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.886
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#5
11-07-2009, 20:22
Rada na przyszłość, używać mieszadeł tylko z kwasówki.
Szukaj
Odpowiedz
olos23 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Lublin
#6
11-07-2009, 21:08
już mam nawet części, tylko elektrod do kwasówki nie miałem. Więc mówisz, że trucizny z tego nie zrobię
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.886
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#7
11-07-2009, 21:34
Trucizny nie, ale przy dłuższym kontakcie popsuje smak, nie daj Boże fermentacje miazgi w ocynkowanym naczyniu.

PS

Elektrody do kwasówki dostaniesz w Castoramie, Praktiker lub w każdym sklepie dla spawaczy. Jest na pewno w Twoim mieście, Kluczbork mniejszy a są dwa.
Szukaj
Odpowiedz
olos23 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Lublin
#8
11-07-2009, 22:16
Boullii z elektrodami nie ma kłopotu, kłopot jest z czasem, jakoś go mało ostatnimi czasy.:uff:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

chemicy pomocy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 04:30 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa