13-07-2009, 07:44
Co sądzicie o winie z brzoskwin ? Może ktoś już takie robił niech podzieli się doświadczeniami. Ja spróbowałem i narazie czekam na efekt nastaw z 3 kg brzoskwin.
Brzoskwinie
|
13-07-2009, 07:44
Co sądzicie o winie z brzoskwin ? Może ktoś już takie robił niech podzieli się doświadczeniami. Ja spróbowałem i narazie czekam na efekt nastaw z 3 kg brzoskwin.
13-07-2009, 10:30
Będzie pewnie podobne do śliwkowego. Nie tyle o smak mi chodzi ile o charakter. Ja właśnie wczoraj nastawiłem nektarynkowe...
13-07-2009, 10:52
Takie ilości lepiej zjeść lub przeznaczyć na całkiem przyzwoitą nalewkę. Choć morelowa lepsza.
Chyba, że ma się duużo brzoskwiń i nie wiadomo co z tym zrobić. Pozdr. Sławek
13-07-2009, 10:59
14-07-2009, 13:37
Cytat:Wysłane przez widget Kolego czytałem oczywiście te posty. Nie poto tutaj się rejestrowałem i odwiedzam forum, by go nie przeglądać. Zauważ, że zakładając nowy temat pojawiło się kilka nowych może nawet ciekawych ( dla niektórych) postów i o to chodziło
26-08-2009, 18:59
Witam
Pozwolę sobie na podczepienie się do tematu, robię winko z brzoskwiń stosując się w przybliżeniu do przepisu na 10litrów. 10kg owoców, 4,5l wody, 2kg cukru, 10g kwasku drożdże + pożywka Ja chcialbym uzyskać winko w smaku - półsłodkie na granicy półwytrawnego o mocy ok11/12% -proszę o wskazuwki co do reszty i co do ilości(proporcje) Uzyskałem 8 litrów pulpy pozbawionej pestek i skórek,która została dosyć mocno rozgnieciona i wlana do balonika 25L(by było łatwiej mieszać) wlałem syrop w ilości (2,2L wody + 1kg cukru+ 5g kwasku)( 0,2L wody+drożdże)(0,1Lwody+ pożywka) 8L pulpy brzoskwiniowej 2,5L wody 1kg cukru drożdże FERMIVIN PDM + pożywka 5g kwasku cytrynowego Jeśli chodzi o Blg to podam go jeszcze dzisiaj I teraz ile mam dodać wszystkiego by uzyskać moc 11/12% dopiero dzisiaj udalo mi się zmierzyć blg i po upływie 20godzin od nastawu wskazuje blg=6 Jak narazie śmiga niesamowicie Jednakże prosiłbym o podpowiedź odnośnie tych proporcji Dziękuję
01-09-2009, 15:14
dolałem jeszcze syropku - 1L wody + 1kg cukru do nastawu bo zostało przerobione.
razem jest już: 8L pulpy brzoskwiniowej 3,5L wody 2kg cukru drożdże FERMIVIN PDM + pożywka 5g kwasku cytrynowego widzę że i w tym temacie nikt nie ma ochoty podjąć się rozmowy, podpowiedzi
02-09-2009, 07:37
Ja jak kupiowałem cukromierz firmy biowin to do niego otrzymałem fajną tabelę, która pokazywała ilość blg przeliczoną na alkohol. Jak dziś zejdę do swojej winiarni to zrobię zdjęcie tej tabeli mogę je Ci przesłać na e-mail lub wkleić tutaj Ja trzymam się tej tabeli i jakoś mi wychodzi % alkoholu taki jak chcę mieć w nastawie dodajac cukier trochę naoko ale trzymam się mocno tabeli i ilośći blg.
02-09-2009, 07:38
Co do samego nastawu to po 2 miesiącach strasznie śmierdział i nie zdrowo samkował, już chciałem wylać go, ale przetrzymałem jeszcze 6 tygodni i pięknie się sklarował nabrał cudowengo smaku i dobrej mocy
02-09-2009, 16:36
Dzięki za odpowiedź, ja też mam tą tabelkę ale stawiając winko brzoskwiniowe brakło mi czasu by zrobić pomiar blg (i tak spóźniłem się do pracy 10 minut). Pomiaru dokonalem 20 godzin później i napewno część cukru została przerobiona bo pokazało blg=6 więc dodałem jeszcze 1Lwody+1kg cukru. I dziś po trzech dniach od dodania tych 2 litrów syropku blg ~~ -1/0 a kwasowość ~~ 3.
Nie wiem teraz czy zostawić to by sobie pracowało i za jakieś dwa tygodnia gdy będę odzielał od miazgi i osadu dodać jeszcze 1L wody + 0,5kg cukru (brakująca część wynikająca z przepisu) czy nie czekając dodać to teraz? Jeszcze zastanawia mnie kwasowość tego nastawu czy nie jest zbyt mała?
02-09-2009, 16:57
Jeśli zależy Ci, aby wino było mocniejsze niż jest w tej chwili to przy BLG 1-0 do musisz dodać cukru do blg 4-5.
Zainteresowanie jest małe, bo ludzie sobie nie chwalą brzoskwiń do produkcji wina... Ja nastawiłem brzoskwiniowe 3 dni temu... fotorelacja jest na forum. Dodałem mniej wody - bo do pulpy - 11-12l dałem tylko 2l wody i dodam więcej zależnie od kwasowości ale już w późniejszym etapie. Niewskazana chyba zbyt wielka ilość wody do tego wina, bo może być mało ekstraktywne.
04-09-2009, 07:04
Cytat:Wysłane przez bubu Nie wiem nic na temat kwasowości bo moje brzoskwinie były bardzo słodkie i teraz mam mocno słodki nastaw, który zapewne będe jeszcze "zbijał" z jego słodkość
05-09-2009, 18:37
Witam
Kiedyś zdarzyło mi się pić winko brzoskwiniowe pochodzące z profesjonalnej winiarni zajmującej się produkcją win owocowych , muszę przyznać ,że było fantastyczne Brzoskwinie w tym roku obrodziły więc wypadały by samemu coś nastawić Pozdrawiam
29-10-2009, 18:51
Witam
Robiłem dzisiaj pomiary i tak po dwóch miesiącach pracy winka i dwóch obciągach Blg= 1,5 a kwasowość =5. Zastanawiam się co teraz czy jeszcze poczekać jakieś dwa lub trzy tygodnie i zlać z nad osadu, anastępnie wstawić do piwniczki troche chłodniej niż w domu (nie wiem czy są jakieś wachania temperatur między nocą a dniem - komórka w blokach ale jest chłodniej) co dalej z tym moim wytworem ? Jeszcze się nie wyklarowało ale ma całkiem przyzwoity smak i wyczuwalny %
15-03-2010, 08:52
Witam
Jak wam się klaruje winko z brzoskwiń .Moje cały czas mętne i nie wykazuje ochoty na zmianę . Użyłem jaja kurzego ale nic nie pomogło .Macie może jakieś sposoby na klarowanie brzoskwiniowego ?
15-03-2010, 09:31
spróbuj dodać pektopolu i postaw w chłodne miejsce.
15-03-2010, 11:12
(15-03-2010, 08:52)Bugi napisał(a): Użyłem jaja kurzego ale nic nie pomogło . Jajo kurze dobre do żurku. Jak coś piszesz to pisz dokładnie bo następny takie rady potraktuje dosłownie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
15-03-2010, 19:28
Przepraszam . Już prostuję . Oczywiście chodzi o białko jaja kurzego które stosuje się w postaci utrzepanej piany
26-03-2010, 20:56
Pektopol pomógł , wino się wyklarowało .Dzięki.
Bugi |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|