• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 66 67 68 69 70 71 Dalej »

pierwsze zlanie miodu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
pierwsze zlanie miodu
brat Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2004
#1
19-10-2004, 15:27
witam.
orientacyjnie po jakim czasie zlewa sie miód?.
nastaw 20.IX
2 kg miodu, 1,5 litra wody, 1,2 litra soku, 5g kwasku, 2g pozywki. plus dodalem ciut wiecej soku zamiast wody.
czy to jest jak z ciezkimi winami? czyli 4-6 tyg?
milego
Brat
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#2
19-10-2004, 15:33
To zależy od tylu czynników, że wszelkie generalizacje nie mają chyba sensu.
Ja robię pierwszy obciąg po prostu po zakończeniu burzliwej, a bywa to różnie, raz po 2 tygodniach, raz po 2 miesiącach.
Szukaj
Odpowiedz
sasza Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 432
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Warszawa
#3
19-10-2004, 15:35
Zasadniczo tak, ale w przypadku miodów fermentacja często idzie oporniej niż w przypadku czystych win - więc czas ten może się wydłużyć, jeśli fermentacja nie uległa zakończeniu. Chyba, że np. ze względu na wysoką temperaturę szła szybko... Inaczej mówiąc - to zależy, zlewasz jak się skończy burzliwa... to chyba lepsza reguła niż ścisły okres czasu...
Z tego co piszesz wynika że twój miód jest trójniakiem - skończył już pracę?
A z ciekawości - jakiego soku użyłeś?

/sasza
Szukaj
Odpowiedz
brat Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2004
#4
19-10-2004, 15:42
sok wisniowy. jakos mam słąbość do tych owocow :)
czy skonczyl prace. hm. bulkac bulka, fakt ze raz na ~12-15 sek. burzliwa skonczyła się, raczej wino starałem sie trzymac w odpowiednich warunkach temperaturowych.
drozdzy uzylem biowinowych do miodu. i nie powiem, akurat z tego bylem zadowolony, pracowało jak trzeba
pozdrowienia
brat
PS. czyli generalnie juz zlewac znad osadu, right ?
Szukaj
Odpowiedz
sasza Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 432
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Warszawa
#5
19-10-2004, 16:28
Raz na 15 sekund? Toż to fermentuje w najlepsze... Poczekaj aż zwolni do raz na (i tu każdy wstawia co mu pasuje od 1 minuty do 5 minut)...
Inna sprawa, że w przypadku trójniaka dofermentowanie do końca powoduje bardzo mocny efekt końcowy, czasem więc lepiej przerwać wcześniej... Czyli - zakładam, że Blg początkowy znasz, końcowy mierzysz, obliczasz ile masz alkoholu i decydujesz, czy to ci już wystarczy czy dofermentowujesz do końca.

/sasza
Szukaj
Odpowiedz
brat Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2004
#6
19-10-2004, 16:55
i tutaj pojawia sie problem :/
a dokladniej jak robilem nastaw, to moj cukromierz nie podołał sytuacji :/
a dokladniej mam cukromierz wyskalowany do 23 blg. i cukru bylo w nastawie wiecej. z perspektywy czasu dochodze do wniosku, ze moglem rozcieńczyć troche nastawu z woda w proporcjach 1:1 i na tej podstawie wyknuc ilos ccukru . eh, ucze sie na błędach :(
wzialem zegarek i sprawdzilem co ile bulka. moje poczucie czasu jest mocno zaburzone, bo bulka co 45 sekund :/

i co z tym fantem zrobic. czekac do bulka na min, czy tera zlewac? bo domniemywac ile blg bylo chyba mija sie z celem :/
pozdrowienia
brat
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#7
19-10-2004, 17:17
Warto spróbować, jeśli stwierdzisz że jest dobry (nie za słodki lub nie zbyt alkoholowy) - to ściągaj. Jak uznasz że jest jeszcze zbyt słodki to zostaw, jak czuć za bardzo alkohol to możesz dodać odrobinę miodu.
A cukromierz możesz też po prostu przeskalować - robisz roztwór o stężeniu 20 blg, dociążasz aerometr tak aby wskazywał 0 - i gotowe!
Aerometr bez obciążenia pokaże 0-20, a z obciążeniem 20-40 blg.
Szukaj
Odpowiedz
brat Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2004
#8
19-10-2004, 17:29
no tak, obciazenie. hm, na przyklad plastelinka? czy raczej mały ciężarek ołowiany ?
za jakis kwadrans zrobie probe organoleptyczna :)
pozdrowienia
brat
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#9
19-10-2004, 18:09
Plastelinka może nie, raczej coś co może mieć kontakt z żywnością.
Szukaj
Odpowiedz
AdamC Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 19
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Białystok
#10
29-10-2004, 16:25
Z paska blaszki kwasoodpornj wywiń pierścionek o średnicy troszeczkę mniejszej od cukromierza tak aby lekko można było go nasadzić. Metodą prób wyskaluj go przez ucinanie pierścionka po kawałeczku.

Pozdrawiam Adam
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#11
29-10-2004, 16:45
Ja zrobiłem to ze zwykłej cynu lutowniczej. Nawinąłem spiralę na areometr i potem wyskalowalem na 20Blg roztworze cukru, tak aby wskazywał 0Blg.
Nie ma co przesadzać z nierdzewką.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
AdamC Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 19
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Białystok
#12
29-10-2004, 16:50
Tak napisałem bo akurat mam kawałki cienkiej kwasówki, pozostałości po robieniu praski.
Pozdrawiam Adam
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 66 67 68 69 70 71 Dalej »

pierwsze zlanie miodu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 05:44 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa