15-12-2010, 10:23
Ile dodać soli do skrzepu przed formowaniem na 1kg sera ala bundz, żeby w smaku nie był za słony? Ktoś robił?
Solenie bundza
|
15-12-2010, 10:23
Ile dodać soli do skrzepu przed formowaniem na 1kg sera ala bundz, żeby w smaku nie był za słony? Ktoś robił?
15-12-2010, 21:00
Metoda stara na jajko, tyle soli, aby jajko pływało. Moja tyle soli aby sery pływały. Po wyjęciu i odcedzeniu, nie są za słone. Potem je wędzę i też sa ok, wytrzymują ok miesiąca w lodówce.
15-12-2010, 22:20
Ja tam za bardzo fachowiec nie jestem, ale bundza to chyba się nie moczy tylko soli skrzep (ale nie wiem skąd takie moje przekonanie
![]()
16-12-2010, 00:08
Po raz kolejny proszę , jeśli podajecie jakieś dane to proszę o podawanie ich w jednostkach SI tzn. na x kg.(l.).sera dajemy "y" l. solanki o kwasowości "z" pH i objętości ...
To jest informacja która daje szansę innym, metoda na jajko często się nie sprawdza . Sery można dosalać na sucha i w solance. Biotit a jak na sucho to jak z tym jajkiem??? I kto tu mąci ludziom w głowach?
16-12-2010, 07:34
Błagam Was
![]()
16-12-2010, 09:46
Generalnie bundz nie jest słony. Jeżeli ktoś kupi bundz solony, to znaczy to tyle, że bacy/pseudobacy nie udało się go sprzedać i przedłużył mu trwałość przez solenie.
Twoje pytanie dotyczy jednak skrzepu. Jeżeli dasz wagowo 2 % soli, to bundz nie będzie za słony. Przy 3 % będzie wyraźnie słony, ale, jak dla mnie, jeszcze nie za słony. Musisz przed odciekaniem/odciskaniem dać soli czas na wnikniecie do ziarna (wyrównanie stężeń). ![]()
16-12-2010, 12:16
Piksiak chcesz otrzymać bundz słony ? W oryginale jest to ser bardzo łagodny robiony na pewno nie w kierunku słonym.
Sam robiłem bundz ( kupowany w Zakopanem ) w zalewie mocno słonej do późniejszego zalania oliwą z ziołami.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
16-12-2010, 15:03
Tak chce zrobić słony - bo słodki mi szybko kwasi się (tzn. np. po 5 dniach
![]()
16-12-2010, 16:00
Wiesz przecież, że ja pochłonę wszystko co zrobisz. Słodki i słony także
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|