Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino mirabelkowe - proporcje owoce/sok w przepisach
#1
Jestem w trakcie wyrobu wina mirabelkowego (z originalnej mirabelki, nie z ałyczy).

Początkowo przymierzyłem się do przepisu z old.wino:

8kg śliwek
4,5l wody
2,8kg cukru


Licząc według tego przepisu na 10l wina:
10wina - 4,5l wody - (2,8kg cukru * 0,6) = 3,8l soku

a wiec przepis przewiduje ze z 8kg sliwek uzyskam 3,8l soku... a wiec wydajnosc na poziomie 47,5%
tylko że ja mam taki problem że po wycisnięciu miazgi (fermentacja 5dni, pektopol, tetra) uzyskałem wydajność na poziomie 80% - z 15,5kg śliwek niedrylowanych mam 12,5l soku.

i teraz mam dylemat... na jaką ilosc wina dodać wode (bo cukier to oczywiste po wyliczeniach)
nie chce wina za rzadkiego... ale nie chce takze zbyt intensywnego smaku...

biorąc skrajne granice, a wiec obliczajac owoce: 15,5/8 = 19,4L wina
obliczajac sok: 12,5/3,8 = 32,9L wina

Mam widełki 19,4 - 32,9L wina. Nie chciałbym usredniac i brac wartosci w polowie ponieważ chcialem zrobic według sprawdzoenego przepisu...


Macie jakies sugestie na rozwiazanie tego problemu?
Odpowiedz
#2
Przepis najprawdopodobniej nie uwzględnia tłoczenia prasą. Skoro masz sok i wiesz jak jest jego ilość to nie widzę problemu. Bierzesz pod uwagę stan faktyczny, czyli wodę dodajesz uwzględniając ilość otrzymanego soku i jego kwasowość. Musisz pamiętać, że objętość dodawanego cukru też bierze się pod uwagę, innymi słowy lejesz mniej wody o tyle ile wynosi objętość dodawanego cukru ( 1 kg cukru = 0,6 l)
Odpowiedz
#3
jeżeli chcesz utrzymać proporcje z orginalnego przepisu to wg mnie możesz przyjąć dla uproszczenia, że masz 3 razy więcej soku, więc
wody dajesz 13,5 , a cukru 8,4kg czyli w sumie masz ok 32 wina

Odpowiedz
#4
czyli np jak wycisnę z 10kg owoców 8l soku to ma on takie same wartosci smakowo/odżywcze jak w przypadku gdy wycisnalem z 10kg, 5l soku??
Odpowiedz
#5
Własności, jak to napisałeś "smakowo/odżywcze" będą pewnie podobne, choć nie takie same, ale otrzymasz różne ilości soku, a z tego wynika, że będzesz mógł zrobić różne ilości wina. Co do konkretnych wartości, najlepiej sprawdzić je cukromierzem i kwasomierzem, a wartości ze znanych "tabelek" przyjmować do szacunków w ostateczności, gdy nie ma innej metody pomiaru.
Odpowiedz
#6
niekoniecznie, bo to w znacznej mierze te wartości zależą od odmiany, warunków klimatycznych, nawożenia, czasu zbiorów....
jednak zeby zrobić wino musisz przyjąć jakieś założenie
ponieważ, tak jak pisał Boulii, przepis pewnie nie uwzglednia użycia prasy, może nawet uzycia pekto wiec dlatego Ty uzyskałeś więcej soku co nie znaczy, że gorszej jakości
Odpowiedz
#7
Dzieki za odpowiedzi :)

Przyjmuje wartosci na 30l wina... a to oznacza ze przesadzilem z mirabelkami bo wraz z drugą miazgą wychodzi mi ze bede mial w tym roku 85L wina tylko z tego surowca...:big:
Odpowiedz
#8
Gremcio - podejrzewam że wolałbyś mieć winko nieco bardziej mirabelkowe niż mniej. Więc może lepiej z wodą się wstrzymywać i dodać mniej? Sam się zastanawiam nad mirabelkami, ale nie wiem jaki jest efekt końcowy.
Odpowiedz
#9
W sumie sensowny argument.
mam na tyle zeby zrobić bardziej mirabelkowe ;)

niestety nigdy wczesniej mirabelkowego nie robiłem więc o efektach będę mógł powiedzieć za min 6 miesięcy...
Odpowiedz
#10
Podobnie jak muddy13 wolałbym zrobić bardziej ekstraktywne wino i ewentualnie później wody dolać aby np. uzupełnić brakujące miejsce w balonie.



Skocz do: