• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Ile trzeba dodać wywaru z czarnej herbaty do wina truskawkowego?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Ile trzeba dodać wywaru z czarnej herbaty do wina truskawkowego?
gazownik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: Działanie ...
#1
14-08-2009, 17:59
Tak jak w temacie. Ile trzeba dodać wywaru z czarnej herbaty do wina truskawkowego? Wszyscy „ większość” forumowiczów pisze, że należy przeprowadzić taki zabieg z truskawkowym winem. Tylko jakoś nigdzie się nie doszukałem ile trzeba sporządzić takiego nastawu na 10L wina?
Szukaj
Odpowiedz
muddy13 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 634
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kartuzy/Trójmiasto
Nastrój: Napięcie towarzyszące oczekiwaniu (dziecka).
#2
14-08-2009, 21:16
Ja za poradą kgusera do mojego bananowego dodałem szklankę mocnej herbaty i myślę, że w tym wypadku to również ma zastosowanie. Do mojego truskawkowego nie dodawałem, ale się zastanawiam.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#3
14-08-2009, 22:13
Bardzo proszę,
daję napar z 25 g czarnej herbaty na balon 30 litrowy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Apolinary.Koniecpolski Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Białystok-Smolanka
Nastrój: zdecydowanie chemiczny ;)
#4
15-08-2009, 01:21
To chyba będzie zależeć od zawartości taniny (gdzieś na forum powinno być zestawienie co popularniejszych herbat).
Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: Działanie ...
#5
15-08-2009, 09:26
Dziś zrobię wywar i dodam do wina. Wychodzi na to, że trzeba dodać ok. 8g wywaru z herbaty na 10L wina truskawkowego.
I mam jeszcze pytanie, w jaki sposób tanina z czarnej herbaty wpływa na wino. A raczej, co wnosi pożądanego do wina? Czy ma to też znaczenie na przechowywanie wina? Czy tylko podnosi w jakiś sposób walory smakowe?
Szukaj
Odpowiedz
Apolinary.Koniecpolski Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Białystok-Smolanka
Nastrój: zdecydowanie chemiczny ;)
#6
15-08-2009, 16:29
"Ściągający smak" i przyspieszenie klarowania (w wypadku win zawierających sporo "zanieczyszczeń" białkowych etc.).


ps. tak z ciekawości, co masz w avatarze, jakaś dianka czy inny gamoń?
Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: Działanie ...
#7
15-08-2009, 21:00
Dzięki za cenną informacje. Traz już wiem po co jest ten zabieg.

A karabinek to HATSAN mod 100 po małych modyfikacjach :1miejsce:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Ile trzeba dodać wywaru z czarnej herbaty do wina truskawkowego?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:42 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa