15-08-2009, 10:15
Chodzi mi generalnie o śliwki. Za jakiś czas zaczną dojrzewać. Tylko niestety nierównomiernie
. Jako to dobrze rozegrać żeby przefermentować wszystkie śliwki i żeby wszystkie były dojrzałe?
Pomyślałem, że można zrobić to w następujący sposób.
- zebrać dojrzałe owoce
- pognieść je w pojemniku fermentacyjnym
- dodać pektopol, drożdże aktywne, małą część cukru, i wody
- po kilku dniach fermentacji wycisnąć sok i przelać do balonu
- następna partię owoców tak samo przygotować a zamiast drożdży do miazgi dodać uzyskany wcześniej sok np. z litr.
- po przerobieniu w ten sposób wszystkich dojrzałych owoców i zlaniu soku do balonu dodać syrop cukrowy i pożywkę. I dopiero teraz zacząć właściwą fermentację.
Może macie lepszy sposób?
Pozdrawiam Marek.

Pomyślałem, że można zrobić to w następujący sposób.
- zebrać dojrzałe owoce
- pognieść je w pojemniku fermentacyjnym
- dodać pektopol, drożdże aktywne, małą część cukru, i wody
- po kilku dniach fermentacji wycisnąć sok i przelać do balonu
- następna partię owoców tak samo przygotować a zamiast drożdży do miazgi dodać uzyskany wcześniej sok np. z litr.
- po przerobieniu w ten sposób wszystkich dojrzałych owoców i zlaniu soku do balonu dodać syrop cukrowy i pożywkę. I dopiero teraz zacząć właściwą fermentację.
Może macie lepszy sposób?
Pozdrawiam Marek.