24-08-2009, 02:34
Witam,po odciągnięciu soku z miazgi pozostało mi jeszcze 10l zbędnego soku z wiśni i zastanawiam się jak by go teraz najlepiej przechowac tak żeby go móc dolac do uzupłnienia balonu po pierwszym zlaniu.
przechowanie soku z wiśni
|
24-08-2009, 02:34
Witam,po odciągnięciu soku z miazgi pozostało mi jeszcze 10l zbędnego soku z wiśni i zastanawiam się jak by go teraz najlepiej przechowac tak żeby go móc dolac do uzupłnienia balonu po pierwszym zlaniu.
24-08-2009, 07:39
Tylko zamrażarka. Innej możliwości nie widzę.
24-08-2009, 11:08
dziękuję kguser a czy wcześniej poddac ten sok jakieś pasteryzacji zanim wyląduje w zamrażalce?
24-08-2009, 13:25
W zamrażarce? Sok? Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takiej metodzie postepowania z sokiem, ale tu na Forum wielu rzeczy dowiedziałem się po raz pierwszy. Czy nie lepiej byłoby, gdybyś z tych 10 L zrobił drugi nastaw, a po pierwszych zlaniach będzie jak znalazł do uzupełnienia "pod korek". Zastanawiam się również, czy nie lepsze od zamrożenia byłoby mocne podgrzanie soku i do butelek? Tak jak normalnie robi się soki?
24-08-2009, 16:11
Oczywiście mozna pasteryzować. Ja trzymam pasteryzowane soki zamkniete w butelkach po piwie. Sa to soki przeznaczone do picia.
Trzymam tez w zamrażarce soki do wina w butelkach po wodzie mineralnej. Dobry sposób jeżeli chodzi o jakośc soku ale nieekonomiczny. Butelki sa okrągłe w przekroju i zajmują dużo miejsca w zamrażarce (straty w wykorzystaniu "kubatury"). |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|