Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trójniak tarniniak z DR
Witam,
Chodzi mi po głowie trójniak na owocach tarniny i DR (myślę o owocach suszonych). W jakich proporcjach dać owoce? Jaki miód użyć? Mam wielokwiat, lipę, spadź liściastą (lipową), akację z domieszką kwiatu malin. Nastaw na 15 litrów.
Odpowiedz
Czy pestki tarniny mają wpływ na smak miodu? Chodzi mi o cz s fermentacji z owocami. Mam też dostęp do świeżej tarniny. Może świeża będzie lepsza? Bo DR wiem że lepsza jest suszona.
Odpowiedz
Zrób dwa nastawy - na owocach świeżych i suszonych. Użyj wielokwiatu a pestkami tarniny się nie przejmuj. Proporcje owoców w stos. do całego nastawu weź z przepisów.
I pochwal się co ci wyszło.
Odpowiedz
Robiłem takiego mieszańca w zeszłym roku, na świeżych
owocach. Tarniny miałem niewiele.
Całkiem poczciwy miodek wyszedł.
Można już popróbować.
Jacek

Edit: Caniny 3kg,tarniny 1kg. garść jagód, garść borówek, kilkanaście jagód jałowca na 10 l nastawu. Miodek nazwałem Leśnym bo owocki w lesie nazbierałem przy okazji grzybowej wyprawy i na leśnym wielokwiacie został zrobiony.
Odpowiedz

Ja natomiast w ubiegłym roku zrobiłem trójniaka z samej tarniny (świeżych przemrożonych owoców) i dziś mogę śmiało stwierdzić że jest to materiał (Tarnina) godny polecenia a trójniaczek wyszedł wyborny. W tym roku jako że tarniny jest mnóstwo robię następnego trójniaka no i oczywiście naleweczkę bo wyszła super.:drink:

Pozdrawiam
Stanley
Odpowiedz
Dzięki koledzy za pomoc. Jak zacznę produkcję to oczywiście się pochwalę.
Odpowiedz
Mam tarniniaka na suszonej tarninie. Ostatnio próbowany był pół roku temu i cieszył się wzięciem...
Nie wiem jak lepiej ; na suszonej czy na surowej tarninie wychodzą miodki. Jeżeli ktoś ma chęć i możliwość przetestować na takim samym miodzie dwa rodzaje nastawu , to byłby jakiś właściwy materiał porównawczy.
Odpowiedz
W sobote zabieram sie do roboty. Mam wszystkie składniki. Jak zacznę produkcję to poinformuję forumowiczów.
Odpowiedz
seal69,
a ile dawałeś tej tarniny na 10 litrowy nastaw? to jest trójniak czy czwórniak?
Odpowiedz
Nie mam przy sobie notatek i nie powiem w kg , ale była to połowa wagi świeżego i macerowałem w fermentującym miodzie 6-7 tygodni.
Odpowiedz
Po przeczytaniu forum podjąłem decyzję:
1. zrobiłem nastaw 15 litrów z DR suszonej - Blg startowe 32, wielokwiat, drożdże G995
2. zrobiłem nastaw 15 litrów z tarniny suszonej - Blg startowe 33, wielokwiat + spadź liściasta, drożdże G995
3. zrobię (jak nazbieram) nastaw 15 litrów ze świeżej tarniny

Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez krzysztof1970
1. ...- Blg startowe 32,
2. ...- Blg startowe 33,
...
Będziesz domiadzał do 3ka ?
Odpowiedz
Tak. Zrobiłem na takich nastawach bo ostatnio przesadziłem z miodem i stanęła fermentacja na 12 Blg. To dopiero mój 4 i 5 w życiu miodek. Jak narazie pracuje jak szalony. Do ilu domiodzić i kiedy tj. przy jakim Blg?
Odpowiedz
Niech fermentuje 'do końca'. Ilość miodu do domiodzenia weźmiesz z proporcji [tj tyle ile nie dodałeś dla 3ka].
Odpowiedz
Też tak myslałem ale wolałem sie upewnić. Dzięki za radę.
Odpowiedz
Mam świeżą tarninę. Jestem w szoku bo ma wielkość śliwek mirabelek i ma dużo miąższu. Zbieram w tym miejscu od 4 lat ale wcześniej nie była taka duża. Czy 3kg na 15 litrów nastawu będzie ok?
Odpowiedz
Mistrz Ciesielski do trójniaka zaleca 1,5 litra soku (moszczu) z tarniny na 10 litrów nastawu.
Tarnina okazała jak piszesz może te 3 kg wystarczy.
Ja bym jeszcze z kilo dodał, zwykle 3kg daję na 10 l ale gdzie tam mojej tarninie do mirabelek.

Jacek
Odpowiedz
Mam tego 5 kg więc mogę dodać więcej. A tylko 5 kg bo pojechałem za późno i to tuż przed odjazdem do Iławy.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez krzysztof1970
Mam świeżą tarninę. Jestem w szoku bo ma wielkość śliwek mirabelek i ma dużo miąższu. Zbieram w tym miejscu od 4 lat ale wcześniej nie była taka duża. ...

No właśnie u mnie też wyjątkowo w tym roku śliwki tarniny z dużą zawartością miąszu i małymi pestkami w stosunku do owoców.

Ja na planowane 20l tarniniaka dałem 6.2kg owoców.
Odpowiedz
No to pozostań przy tych 3 kg bo pewnie jaką Paciarę też byś chciał zrobić.
Jacek
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez R-Jacek
No to pozostań przy tych 3 kg bo pewnie jaką Paciarę też byś chciał zrobić.
Jacek

Myślę że jeszcze nazbieram. Mam ochotę zrobić nalewkę na podfermentowanej tarninie.
Odpowiedz
Tarniniaki pracują super. Posłużą też do przefermentowania upadłej fermentacji na DR.
Tarniniak na suszonych owocach Blg 18, pH 3,29, temp nastawu 23,1
Tarniniak na świeżych owocach Blg 15, pH 3,3, temp nastawu 22,9

DR na suszonych owocach Blg 25, pH 3,25, temp. 23,4 - fermentacja stanęła. Nastaw powoli dolewam do fermentujących tarniniaków.
Odpowiedz
Krzysztof to są aktualne dane a jakie były startowe?
Nie szkoda Ci tej DR? Może odpalić jeszcze raz? Znasz powody zatrzymania fermentacji?
Odpowiedz
DR startowe Blg 32, pH brak bo urządzenie kupiłem niedawno. Sam nie wiem czemu się tak stało. Od początku miodek pracował niemrawo. Obok stoją jeszcze 4 inne nastawy i jest ok. Kombinuję na dwa fronty. Robię restart w jednej części a drugą dolewam powoli do tarniniaków. Ale z tego restartu raczej nic nie będzie. Na dodatek nie będzie mnie tydzień w domu a moja Pani jest w tych sprawach zielona. Nadzieja jest w tym że mam miód i suszoną DR.
Odpowiedz
Krzysztof, przy tak małej zawartości alkoholu restart nie powinien być problemem.

Skocz do: