Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy owoce liofilizowane nadają się na nalewkę?
#1
Czy owoce liofilizowane nadają się na nalewkę? Niby jest to tylko suszenie ale .. no wlasnie. Moze ktos sie wypowiedzieć?

Uprzedając pytania: Nie moge uzyc normalnych owoców.
Odpowiedz
#2
Czemu nie?Tak przetworzone owoce i warzywa polecane dzieciom,spróbować warto.
LIOFILIZACJA
Podczas liofilizacji kryształki zamarzniętej wody są usuwane z produktów poprzez sublimację (w próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego). Dzięki temu, że produkt jest suszony ze stanu zamrożonego i w niskich temperaturach to nie ulegają degradacji jego najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne, zapach, smak, kolor. Dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu.
Odpowiedz
#3
mając na uwadze proces o którym pisze Avok i (domniemane przeze mnie) użycie owoców egzotycznych (papaya? :chytry: ) myślę, że trzeba się będzie liczyć z olbrzymimi problemami przy filtrowaniu.
Odpowiedz
#4
Do wyboru liofilizowane owoce krajowe,warzywa,grzyby.
Odpowiedz
#5
Akurat na mysli mialem synsepal;)
Odpowiedz
#6
synsepal - oszust kubków smakowych.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez avok
synsepal - oszust kubków smakowych.
Chętnie bym to kupił....
Odpowiedz
#8
Po tym owocku miód,cukierek nawet dym z papieroska i musztarda smakują jednakowo słodko pod działaniem miraculiny.Oprócz tego nie ma żadnego innego smaku a nie aromatu.
Odpowiedz
#9
@mamcar: a może sam sobie wyhoduj :)
Odpowiedz
#10
Wszystko fajnie, wiem znam czytalem, najpierw.. tyle ze pod znakiem zapytania jest owocowanie.. czyli rzecz najistotniejsza.
Odpowiedz
#11
kup terrarium (tak jak polecają) ;)
Odpowiedz
#12
Liofilizowane owoce przez długi czas zachowują w pełni walory smakowe,a nawet sole mineralne,myślę że smak nie powinien zasadniczo się różnić od świeżych,w odróżnieniu od suszonych które zmieniają smak.
Odpowiedz
#13
(07-10-2009, 08:55)mamcar napisał(a): Czy owoce liofilizowane nadają się na nalewkę? Niby jest to tylko  suszenie ale .. no wlasnie. Moze ktos sie wypowiedzieć?

Uprzedając pytania: Nie moge uzyc normalnych owoców.

Nadają się jak najbardziej. W tym roku zrobiłem nalewkę na liofilizowanych malinach. Lokalny plantator zainwestował w liofilizator i podrzucił mi na spróbowanie. Wg mnie lepsze od świeżych. Aromat i kolor idealny. Niestety przesadziłem trochę z procentami (ok. 60%). Owoce pod odcedzeniu zarekwirował mi małżonka - dodajemy do lodów waniliowych  :cool: :cool:

PS. gdzie można kupić te owoce o których piszesz?

Bez reklam proszę - TWA
Odpowiedz
#14
Jeszcze o tym nie myślałem a już miałem się zabrać za robotę. Musze to jeszcze przemysleć



Skocz do: