Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka na medal (TOP TOPÓW)
Proszę żeby jacyś porządni statystycy Konkursowi wrzucili tu linki do przepisów na medalowe nalewki.
Ostatnio Maciek OiM dał mi w odpowiedzi na jeden z moich postów fajny zestaw linków do chyba najbardziej utytułowanej nalewki z pigwowca (tj. wskazał gdzie nalewki robione wg przepisu jego małżonki zdobywały wysokie noty w Konkursach).
Mam nadzieję, że w ten sposób w jednym miejscu zostane zebraną przepisy na nalewki, które przez znawców tematu są uznane za wybitne.

Struktura tego wątku mogłaby być następująca:
1. Temat postu: (np. Pigwowcówka Oli OiM)
2. Przepis: .......
3. Wyróżnienia w Konkursach: ..........

Mam nadzieję, że taki temat będzie budził zainteresowanie czytelników a dla zdobywców konkursowych laurów będzie swoistą ścianą/półką na dyplomy/medale/puchary.... :)

----------------------------

EDIT (23.03.2010).
Dla porządku w tym poście będę umieszczał linki do wszystkich konkursów nalewkowych...

PARPARY 2007
WARSZAWA 2007
WYSOWA 2008
WARSZAWA 2009
RADOGOSZCZ 2009 (ale tu nie wiem jakie były medale/punkty)
WYSOWA 2009
POZNAŃ 2009
WARSZAWA 2010

----------------------------

EDIT (08.06.2010).
Pod nazwami trunków zaznaczonych na czerwono są linki do przepisów!

Przepisy na złoto-medalowe nalewki:

Truskawkowo-Czereśniowa/Ola OiM/PARPARY 2007
Z dzikiej róży/Ola OiM/PARPARY 2007
Nalewka wiśniowa 2006/Ola OiM/WARSZAWA 2007
Cienie zmierzchu/Small/WARSZAWA 2007
Nalewka pigwowcowa 2006/Ola OiM/WARSZAWA 2007
Orzechy po krzyżacku/Jurdziu/WYSOWA 2008
Krupnik/Von Vinentropp/WYSOWA 2008
Nalewka agrestowa 2007/GniadyT/WARSZAWA 2009
Tarninówka 2008/Forest/WARSZAWA 2009
Jedwabny Szlak - Gejsza 2007/Small/WARSZAWA 2009
Aroniowa Aleja 2007/Mekado/WARSZAWA 2009
Wiśnia słodka 2008/Plecionka/WYSOWA 2009
Z wiewiórczej dziupli/Ryniu/WYSOWA 2009
Aronia/Ryniu/WYSOWA 2009
Malina/Ryniu/WYSOWA 2009
Dereniowa słodka 2008/Small/WARSZAWA 2010
Ratafia słodka 2006/Ola OiM/WARSZAWA 2010
Krupnik owocowo-kawowy 2008/Alekor/WARSZAWA 2010
Smorodinówka półsłodka 2009/Małgorzata Przychodzień (posted by Świstak64)/WARSZAWA 2010
Odpowiedz
Krzysiek ,a nie możesz sam poszperać na forum,są przecież formularze z większości konkursów.

Trzeba ustalić jasne kryteria ile medali musi mieć nalewka by była nalewka topową,może jakaś punktacja.Zaproponuj coś.
Odpowiedz
Na chwilę obecną widzę jeden problem przy sporządzaniu zestawienia..... mogą być nalewki, które są stworzone przez tę samą osobę i nazywają się tak samo ale do różnych komkursów mogły być robione inaczej. To najlepiej rozstrzygnęli by ich autorzy.

Co do kryteriów, to moim zdaniem każda nalewka, która zdobyła pozycję medalową jest topowa. Akceptowalne dla mnie jest pojawienie się w tym wątku kilku postów dotyczących nalewki z tego samego owocu ale wykonanych przez innych autorów (a nawet przez tego samego autora wg innego przepisu/techniki). Moim zdaniem liczba medali jest kwestią drugorzędną.
Odpowiedz
Proponowałbym, by za topowe uznać nalewki ,które sporządzone wg tej samej receptury,zdobyły co najmniej dwa złote medale.

nie komplikowałbym więcej i jeśli będzie to zaakceptowane,ten topik zamknę a otworzymy taki tylko z recepturami i osiągnięciami danej nalewki.

Uznane receptury w jednym wątku,bardzo dobry pomysł Krzysiek.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez plecionka
Proponowałbym, by za topowe uznać nalewki ,które sporządzone wg tej samej receptury,zdobyły co najmniej dwa złote medale.
No ale to (cyt. sporządzone wg tej samej receptury) już wymaga sprawdzenia u źródła - czyli u autorów nalewek.

Warunki mi pasują :pijemy:
Dobrze byłoby aby autorzy trunków sami chcieli chwalić się tu swoimi osiągnięciami bo inaczej z przygotowaniem zestawienia będzie lekki problem - choćby dopytywanie ich o jednolitość przepisu/wykonania.

Jak ktoś ma ztablicowane wyniki wszystkich oficjalnych Konkursów, to ja mogę się zająć ich obróbką czyli wyłonieniem nalewek, które zostały nagrodzone min. dwukrotnie.
Odpowiedz
Dla mnie topowa nalewka to taka która zdobyła co najmniej dwa medale na dwóch różnych konkursach. Można pomysł rozszerzyć także na wina i miody.
Odpowiedz
Obawiam się że nikt tego nie ma.
Miałem na myśli ,że właśnie twórcy będą się chwalili swoimi nalewkami.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Maciek OiM
Dla mnie topowa nalewka to taka która zdobyła co najmniej dwa medale na dwóch różnych konkursach. Można pomysł rozszerzyć także na wina i miody.
A czy ta sama nalewka może dostać 2 medale na tym samym konkursie?? Jak tak i o to Ci właśnie Maćku chodziło, to dla mnie jest to za duże obostrzenie. Zdobycie po jednym medalu na dwóch różnych konkursac, to moim zdaniem już dużo.
Odpowiedz

Cytat:Wysłane przez SERVATOR
A czy ta sama nalewka może dostać 2 medale na tym samym konkursie??
Może - robisz pigwowcówke według tej samej receptury co moja Ola, więc na najbliższym konkursie możesz dostać złoto, a Ola na przykład brąz.
Odpowiedz
Maćku OiM....wyjaśnienie.
Dla mnie pigwowcówka Oli OiM i pigwowcówka NN, to dwie różne pigwowcówki - jeżeli obie mają medale to dla obu jest miejsce w tym wątku - ale każda w oddzielnym poście.
Odpowiedz
Reasumując, nalewka topowa ,to nalewka która zdobyła co najmniej dwa medale w dwóch różnych konkursach.

Krzysiek jesteś pomysłodawcą więc zakładaj topik.

Maćku b dobry pomysł,dla win i miodów tez oddzielne topiki.
Odpowiedz
Niech odpowiednie wątki założy jeden mod - każdy w innym dziale ale tak żeby były jakoś do siebie podopinane - np. info o pozostałych w pierwszym poście każdego.

Mam nadzieję, że Maciek OiM wygrzebie konkretne przykłady na początek :helo:
Odpowiedz
A ile konkursów jest w roku?
Odpowiedz
Kilkanaście.
Odpowiedz
Czyli jak to będzie?
Osoba chętna do poprowadzenie tego tematu zbierze przepisy medalowych nalewek oraz ich autorów i umieści na top liście?
Czy jeszcze inaczej?

Odpowiedz
Najlepiej ,jeśli twórcy top nalewek i tym samym zdobywcy medali zamieszczą w utworzonym już wątku odpowiednie posty wg zasady jeden post jedna nalewka.
Odpowiedz
Coś mi się widzi, że temat umrze śmiercią naturalną :kwasny:

Kłania się "Rejs" : "a jaką metodą wybierzemy metodę głosowania..." :jezor: :fajka:

A wydawało się tak prosto :glowa_w_mur: .

Struktura tego wątku mogłaby być następująca - powtarzam za SERVATOREM (i dodaję jeden punkt :tuptup: )

1. Temat postu: (np. Pigwowcówka Oli OiM)
2. Przepis: .......
3. Wyróżnienia w Konkursach: ..........

4. Komentarze czytających - BRAK!!! (szacowne grono moderatorów mogłoby kasować wszystkie pojawiające się tu "zaciemniacze sprawy" - czyli praktycznie cały temat do wyczyszczenia.

TATA1959 - Można by nawet wydać WINIARZA (OKOLICZNOŚCIOWEGO - NUMER SPECJALNY) - byłby to hit zawierający 100 (1000 lub zupełnie inną liczbę) przepisów sprawdzonych - wygrywających konkursy na rewelacyjne nalewki.

Na komentowanie jest na forum mnóstwo miejsca. "Czysty" (wolny od oftopów) wątek byłby jak :co_jest: bezcenny :brawo: .

Coś ze mnie ostatnio jakiś dywersant się zrobił ... :pomocy:
Muszę chyba coś pokołysać - ba na degustację zdecydowania za wcześnie - a i warunki nie sprzyjają :kwasny:

DARZ BULK!
Andrzej

Odpowiedz
Andy ale poczytaj założony watek wszystko tam jest jak proponujesz,tam będę też bezlitośnie ciął offtopy.

Watek wisi tutaj

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10490
Odpowiedz
Andy05 - "Winiarz Polski - wydanie specjalne" czeka w pełnej gotowości do wydania przepisów medalowych nalewek/win/miodów.
Plecionka - może by identyczne wątki na winach i miodach założyć?
Na razie brak odzewu bo teraz sezon wzmożonych prac, ale zima długa i czas degustacji więc na pewno ruszy.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez plecionka
Andy ale poczytaj założony watek wszystko tam jest jak proponujesz,tam będę też bezlitośnie ciął offtopy.

Watek wisi tutaj

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10490
plecionka, wycofuję ... może to ta pogoda :niewiem:

Lepiej wezmę się za jakąś pożyteczną robotę. :glupek:
Andrzej

tata, :brawo: :1miejsce:.

Swój pierwszy przepis umieszczę w w/w wątku po wynikach kontuszówki ...:diabelek: .
Odpowiedz
Postaram się lekko ruszyć ten temat....

Do tej pory udało mi się znaleźć wyniki poniższych oficjalnych Konkursów Nalewkowych pod patronatem SWiMP....

PARPARY 2007
WARSZAWA 2007
WYSOWA 2008
WARSZAWA 2009
RADOGOSZCZ 2009 (ale tu nie wiem jakie były medale/punkty)
WYSOWA 2009
POZNAŃ 2009

Jakby ktoś znalazł coś jeszcze to proszę wrzucić to w ten wątek. W niedługim czasie zrobię stosowne zestawienia i mam nadzieję, że pojawią się pierwsze medalistki.

Uff..... tyle na razie :uff:
Na przyszłość wyniki Konkursów proszę umieszczać w wydzielonych wątkach (tak robi Oddział Mazowiecki) :brawo:
Odpowiedz
I mamy pierwsze zestawienie........ póki co WIDAĆ, że NIC NIE WIDAĆ ;)

To zestawienie nalewek nagrodzonych ZŁOTYMI MEDALAMI na Konkursach, do wyników których udało mi się dotrzeć. Stale proszę o podsyłanie mi w tym wątku wyników konkursów, których nie uwzględniłem.

Proszę o uzupełnienie wyników konkursu RADOGOSZCZ 2009

Mam zasadniczą uwagę do konkursów nalewkowych na przyszłość.
Niech autorzy nalewek dokładnie określają nalewkę, która podlegała ocenie - zwłaszcza poprzez podanie roku produkcji.

Odpowiedz
Jakby tak w regulaminach konkursów postawić wymóg podania przepisu szczegółowego (skład i wykonanie) przedstawianych do oceny truneczków to już później komisja konkursowa by miała gotowy materiał do publikacji. Proste i skuteczne.
Odpowiedz
To chyba przesada... a jesli ja na ten przyklad nie mam ochoty dzielic sie przepisem? To co? Nie wezme udzialu w konkursie?
Odpowiedz
Fe,to bardzo samolubne,korzystać z wiedzy innych ,a samemu się nie dzielić.
Odpowiedz

Skocz do: