• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

VENUS - tarninówka z Moczydła.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Nastrój: Nareszcie!
14-10-2009, 15:31
Przy okazji wysyłki tarniny do eksperymentu z tego wątku: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...445&page=1 otrzymałem od Venus testera taninówki z Moczydła.
Obiad zjadłem w tempie - nie wiem co jadłem. Tak mnie ciekawość gnała bo w ub. roku tak się zabierałem do Moczydłowskiej, że "jakoś zeszło".
Więc tak:
- zapach - aksamitna tarnina z tym czymś nienahalnym (goździk?)
- kolor - klarowna, bardzo bardzo głęboka czerwień krwista wzbudzająca szacunek, cudna,
- smak - to co w tarninie najlepsze na początek z dyskretną słodyczą (taką w sam raz), krótkie mgnienie jałowca z cierpkością tarniny po czym powoli schodzący posmak tarniny. Przez cały czas bardzo dyskretne nutki jakby pestek.
Alkohol bardzo dobrze zamaskowany chociaż nalewka z charakterem.
Cały czas gdzieś w tle bardzo subtelny miodek.

Generalnie - moją faworytą dotychczas niezmiennie była żenicha kresowa. Teraz mam dwie faworyty.
Dziękuję Ci Venus.
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Nastrój: polskie owoce rulez!
14-10-2009, 16:18
Tak się zastanawiam........sorry, że tu....

Pojawia się coraz więcej wątków z ocenami trunków różnych forumowiczów. Może przy opisie testu każdego z trunków, jego autor zechciałby się podzielić swoim przepisem (podać go albo skierować do właściwego miejsca w sieci) na sporządzenie owego???

Niech te wątki służą ogółowi forumowiczów.... :helo:

@Venus: intryguje mnie Twój przepis na Moczydłowską Tarninę zwłaszcza, bo tata1959 tak smacznie ją zarekomendował.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
14-10-2009, 17:42
Servator - Venus mi zdradziła, że robiła jak na stronie (Frida bodaj podała). Nie odmówił bym jednak przyjemności zapoznania się z dokładnym postępowaniem Venus przy tej konkretnej nalewce. Przyłączam się więc do Twojej prośby.

Inna sprawa co komu smakuje. Jak ktoś lubi charakterne nalewki to polecam zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością tarninówkę z Moczydła w-g Venus. Jak ktoś lubi likiery to dosłodzi i też będzie genialna. Miłośnik ziołówek może się skrzywić, ale nie może odmówić jej swoistego uroku.

Wydaje mi się, że wystarczy aby ruszył ten wątek: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10490
a każdy dostanie przepis bazowy, który zmodyfikuje pod swoje smaki.
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
14-10-2009, 17:59
Fajnie byłoby aby podawanie przepisów było regułą przy publicznych recenzjach trunków bo póki co przywodzą mi one na myśl kosztowanie smakołyków przez szybę sklepową......
Szukaj
Odpowiedz
venus Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 189
Liczba wątków: 0
Nastrój: Przyszło NOWE
14-10-2009, 18:27
Tato1959! A to mi miło, że nalewka smakowała. Sama bym nie podejrzewała, że aż tak ładnie mozna o niej powiedzieć. Dziękuję!
SERVATOR! Nalewkę faktycznie robiłam według przepisu Fridy z trzeciej strony wątku o tarninowce, czyli: 10 zierenek jalowca (lekko ugniecionych), 6 goździków, 150 gram cukru, 10 łyżek miodu (oczywiście nie zanotowalam JAKIEGO!), sok z połowy cytryny- to zalan pół litra 50% spirytusu. A w oddzielnym słoiczku około 2kg tarniny zalane 1 litrem spirytusu i 0,5 litra wody... . Tak stało i stalo.... nie pamiętam ile, aż nabrałam "wiatru w żagle" i zlałam oba nalewy, wymieszałam i do butelek (wobec czego, jest to jeszcze calkiem świeżutka nalewka). Jeśli masz ochotę jej skosztować- daj znak, a i dla Ciebie co nieco da się "uszczknąć"... . Mi osobiście ona się wydaje nieco mocnawa, zbyt przyprawowa i właśnie zbyt mało słodka 9ale tylko odrobinkę)- toteż do drugiego nastawu tego nalewu ziołowego dodałam tylko3/4 słoika, za to dodałam 20 łyżek miodu...
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
14-10-2009, 18:30
serdeczne dzięki - teraz wszyscy wiemy o czym mowa..... :helo:
tata1959: był goździk :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
15-10-2009, 17:29
Cytat:Wysłane przez SERVATOR
...tata1959: był goździk..
Był.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 09:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa