27-12-2009, 19:45
Ja w te święta pozwoliłem sobie popełnić winko ze skórek z mandarynek,winko zrobiłem ot tak,dla lepszego samopoczucia i własnej ciekawości,wino zrobiłem w 10l baloniku.
Oto mój przepis.
Skórki obrałem z 5kg mandarynek.
7.5l wody.
1.5kg cukru.(możliwa większa ilość cukru,zależy od smaku wina)
Drożdże Burgund.
Pożywka.
Wodę i cukier dodam w dwóch ratach.
Dodam też że fermentacja nastawu,ruszyła po trzech dniach od dodania drożdży,czyli dzisiaj
A zapach jest ładniutki
UWAGI
Jeśli robił ktoś z forumowiczów takie winko,lub kosztował proszę o opinie
Pozdrawiam - Hycel
Oto mój przepis.
Skórki obrałem z 5kg mandarynek.
7.5l wody.
1.5kg cukru.(możliwa większa ilość cukru,zależy od smaku wina)
Drożdże Burgund.
Pożywka.
Wodę i cukier dodam w dwóch ratach.
Dodam też że fermentacja nastawu,ruszyła po trzech dniach od dodania drożdży,czyli dzisiaj

A zapach jest ładniutki

UWAGI
Jeśli robił ktoś z forumowiczów takie winko,lub kosztował proszę o opinie

Pozdrawiam - Hycel
