• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Wymrażanie kwasu w winie - jak?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wymrażanie kwasu w winie - jak?
marcinp Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
#1
04-01-2010, 13:11
Wystawiłem na balkon kanisterki z kwaśnym winem celem redukcji owego kwasu. Z tego, co widzę, coś tam na dnie się już wytrąciło.

Pytanie - na ile to "coś" jest rozpuszczalne (tzn, czy mam później delikatnie ściągać wino znad kryształków, czy można się nie przejmować, bo się powtórnie nie rozpuszczą)?

Drugie pytanie - trzymać cały czas wino na balkonie, czy np na dzień wstawiać do dodatniego temperaturowo pomieszczenia, a na noc wystawiać z powrotem na zewnątrz?
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#2
04-01-2010, 14:29
Ech lenistwo po świętach jeszcze nie minęło. Parę chwil temu w wątku o kamieniu winnym zostało wszystko powiedziane.
Myśle, że można zamknąć ten temat.

Paweł
Szukaj
Odpowiedz
marcinp Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
#3
04-01-2010, 15:03
(04-01-2010, 14:29)kilis napisał(a): Ech lenistwo po świętach jeszcze nie minęło. Parę chwil temu w wątku o kamieniu winnym zostało wszystko powiedziane.
Myśle, że można zamknąć ten temat.

Paweł

O wodorowinianie potasu wiem - czy dotyczy to również kwasu cytrynowego i jablkowego?
Szukaj
Odpowiedz
muddy13 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 634
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kartuzy/Trójmiasto
Nastrój: Napięcie towarzyszące oczekiwaniu (dziecka).
#4
04-01-2010, 15:18
Ja bym na to nie liczył:( Mam też sporo wina z labruski, które się do niczego nie nadaje:(
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#5
04-01-2010, 16:15
Trzeba było napisać, że nie chodzi o wino z winogron. Dla mnie wino bez przymiotników to domyślnie wino z winogron. W nim występuje kwas winowy i jabłkowy. Ten drugi powinno się przetworzyć przez FJM. No chyba, że to wino białe. Tego też nie napisałeś. A może chodziło Ci o jabłkowe, w którym ponad 90% to kwas jabłkowy, albo porzeczki gdzie głównie występuje kwas cytrynowy.
Tylko czy jabłka mogą być za kwaśne, wg mnie nie, więc to nie o jabłka chodzi. A nawet jak dla kogoś za kwaśne to są do tego odopwiednie drożdże.
Porzeczki - też nie. Kwas 24g/l - tego niczym się nie zredukuje poza dolaniem wody.
Czy kwasy cytrynowy i jabłkowy się wytrącają? Pewnie w niewielkich ilościach tak tylko czy to ma sens. Patrząc na powyższe wywody.
O jakie wino i ilość kwasów chodzi dalej nie zgaduję. Za dużo tych owoców mamy ;)

Paweł
Szukaj
Odpowiedz
marcinp Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
#6
04-01-2010, 16:22
(04-01-2010, 16:15)kilis napisał(a): Trzeba było napisać, że nie chodzi o wino z winogron. Dla mnie wino bez przymiotników to domyślnie wino z winogron. W nim występuje kwas winowy i jabłkowy. Ten drugi powinno się przetworzyć przez FJM. No chyba, że to wino białe. Tego też nie napisałeś. A może chodziło Ci o jabłkowe, w którym ponad 90% to kwas jabłkowy, albo porzeczki gdzie głównie występuje kwas cytrynowy.
Tylko czy jabłka mogą być za kwaśne, wg mnie nie, więc to nie o jabłka chodzi. A nawet jak dla kogoś za kwaśne to są do tego odopwiednie drożdże.
Porzeczki - też nie. Kwas 24g/l - tego niczym się nie zredukuje poza dolaniem wody.
Czy kwasy cytrynowy i jabłkowy się wytrącają? Pewnie w niewielkich ilościach tak tylko czy to ma sens. Patrząc na powyższe wywody.
O jakie wino i ilość kwasów chodzi dalej nie zgaduję. Za dużo tych owoców mamy ;)

Paweł


Dużo bla bla, a dalej nie ma odpowiedzi na drugie pytanie ;) No więc jak? Zamrażać, rozmrażać, zamrażać itp? Czy trzymać ciągle w mocno ujemnych temperaturach? Na zdrowy rozum to pierwsze.

Jedno z win jest jabłkowe, drugie śliwkowe (mieszanka renklod i węgierek) - oba za kwaśne i to mocno. Nie chcę ich traktować kredą, sodą oczyszczoną ani wodorowęglanem potasu itp, mam nadzieję na razie na mniej inwazyjne sposoby. W tym zamrażanie.

A jakie są te odpowiednie drożdże, zmniejszające kwasowość jabłek? :)
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#7
04-01-2010, 16:33
Było już o tym. Lalvin 71B. U mnie zredukowały z 8,25g/l do 5,5g/l. Kwas jabłkowy może wydawać się ostry, ale na pewno nie jest go za dużo w jabłkach.

Paweł
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Wymrażanie kwasu w winie - jak?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-05-2025, 14:48 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa