• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 63 64 65 66 67 … 92 Dalej »

pierwsze "profesjonalne" butelkowanie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
pierwsze "profesjonalne" butelkowanie
poick Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2015
#1
24-03-2015, 12:23
Witam :)

Pierwszy raz w życiu będę butelkował wino , które będzie robił szwagier ( wiśnia z czarną porzeczką , winogrona) , zwykle stały w balonach i według spożycia zlewaliśmy do butelek zakręcanych . Lecz powstał pomysł aby zlać je do butelek i zakorkować i położyć na szafce w piwnicy .
Trochę czytałem o tym ale nie chciałbym aby 90 l pięknego trunku nadawało się do wylania i mam kilka pytań
Oto moje kilka pytań :
1. Butelki będę miał po winie sklepowym wiec muszę je przygotować , czy dana procedura wystarczy ?
butelki wrzucić do wanny z gorącą wodą i płynem do mycia naczyń , następnie wyciorkiem wyczyścić i wypłukać kilka razy a na konie do piekarnika 30 min i 200 stopni
2. Czy w piekarniku mogę ułożyć butelki tak aby cały piekarnik był w butelkach tzn. czy butelki mogą się ze sobą stykać
3. część wina zostanie spożyta w ciągu roku i do korkowania wykorzystać korki syntetyczne ?
4. 10 butelek będzie leżakowało latami i czy wykorzystać do tego korki naturalne ?
5. ile lat maksymalnie może leżakować wino z korkiem naturalnym
6.Czy dam radę zakorkować ok 120 butelek korkownicą ręczną (młotkową) ?
8. jak przygotować korki syntetyczne do korkowania ?
9. jak przygotować korki naturalne do korkowania ?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
24-03-2015, 12:43
1) Bez piekarnika, wystarczy ostatnie płukanie zrobić z użyciem piro.
2) Nieaktualne.
3) Jeśli do roku to każdy korek się nadaje.
4) Jak wyżej.
5) Zależy od jakości korka. Producent podaje .
6) Ja dałem, inni ponoć też, więc może i Tobie się uda. Gorzej na drugi dzień :)
Szukaj
Odpowiedz
poick Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2015
#3
24-03-2015, 12:53
A korki które będą leżakować latami lepiej gdy będą walcowe czy stożkowe ?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#4
24-03-2015, 12:56
Stożkowych nie używa się do butelkowania, to są korki "tymczasowe".
Szukaj
Odpowiedz
poick Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2015
#5
24-03-2015, 13:11
ok to teraz 2 tura pytań :)

10.A gdzie mogę dostać korki do długiego leżakowania i ile maksymalnie lat wytrzymuje korek ? ja znalazłem max6 co mnie nie urządza :(
11.Do korkowania ręcznego używa się młotka czy robi się to tylko siłą swych mięśni ?
12. korek syntetyczny walcowy jest wielokrotnego użytku ?
13. korki naturalne i syntetyczne kupuje się wielkości szyjki butelki czy trochę większe/mniejsze ?
14. po jakim czasie można butelkować wina korkami ? znajomy korkował po ok 4 miesiącach i pewnej pięknej nocy ok 3 rano usłyszał kilka wybuchów w piwnicy i gdy zszedł na dół wszędzie było wino tylko nie w butelkach :(
15. Recznie korkowaliście korki 44 mm ? czy mniejsze ?
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#6
24-03-2015, 13:37
Ad10 Masz tutaj
Ad11 Używa się korkownicy ręcznej takiej albo
takiej
Ad12 Nie
Ad13 Większe takie jak w pkt 10
Ad 14 Jak wino się ustabilizuje. Minimum 1 rok.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#7
24-03-2015, 13:40
10) Syntetyki
11) Ręcznie
12) Wszystkie korki używane do butelkowania są jednokrotnego użytku.
13) Większe.
14) Nie ma ścisłego terminu, (poczytaj na ten temat)
15) 44

A nawiasem to nim zdasz kolejne podstawowe pytania to wykaż trochę inicjatywy i poczytaj forum.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 63 64 65 66 67 … 92 Dalej »

pierwsze "profesjonalne" butelkowanie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 05:36 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa