24-03-2015, 12:23
Witam 
Pierwszy raz w życiu będę butelkował wino , które będzie robił szwagier ( wiśnia z czarną porzeczką , winogrona) , zwykle stały w balonach i według spożycia zlewaliśmy do butelek zakręcanych . Lecz powstał pomysł aby zlać je do butelek i zakorkować i położyć na szafce w piwnicy .
Trochę czytałem o tym ale nie chciałbym aby 90 l pięknego trunku nadawało się do wylania i mam kilka pytań
Oto moje kilka pytań :
1. Butelki będę miał po winie sklepowym wiec muszę je przygotować , czy dana procedura wystarczy ?
butelki wrzucić do wanny z gorącą wodą i płynem do mycia naczyń , następnie wyciorkiem wyczyścić i wypłukać kilka razy a na konie do piekarnika 30 min i 200 stopni
2. Czy w piekarniku mogę ułożyć butelki tak aby cały piekarnik był w butelkach tzn. czy butelki mogą się ze sobą stykać
3. część wina zostanie spożyta w ciągu roku i do korkowania wykorzystać korki syntetyczne ?
4. 10 butelek będzie leżakowało latami i czy wykorzystać do tego korki naturalne ?
5. ile lat maksymalnie może leżakować wino z korkiem naturalnym
6.Czy dam radę zakorkować ok 120 butelek korkownicą ręczną (młotkową) ?
8. jak przygotować korki syntetyczne do korkowania ?
9. jak przygotować korki naturalne do korkowania ?
Z góry dziękuje za pomoc

Pierwszy raz w życiu będę butelkował wino , które będzie robił szwagier ( wiśnia z czarną porzeczką , winogrona) , zwykle stały w balonach i według spożycia zlewaliśmy do butelek zakręcanych . Lecz powstał pomysł aby zlać je do butelek i zakorkować i położyć na szafce w piwnicy .
Trochę czytałem o tym ale nie chciałbym aby 90 l pięknego trunku nadawało się do wylania i mam kilka pytań
Oto moje kilka pytań :
1. Butelki będę miał po winie sklepowym wiec muszę je przygotować , czy dana procedura wystarczy ?
butelki wrzucić do wanny z gorącą wodą i płynem do mycia naczyń , następnie wyciorkiem wyczyścić i wypłukać kilka razy a na konie do piekarnika 30 min i 200 stopni
2. Czy w piekarniku mogę ułożyć butelki tak aby cały piekarnik był w butelkach tzn. czy butelki mogą się ze sobą stykać
3. część wina zostanie spożyta w ciągu roku i do korkowania wykorzystać korki syntetyczne ?
4. 10 butelek będzie leżakowało latami i czy wykorzystać do tego korki naturalne ?
5. ile lat maksymalnie może leżakować wino z korkiem naturalnym
6.Czy dam radę zakorkować ok 120 butelek korkownicą ręczną (młotkową) ?
8. jak przygotować korki syntetyczne do korkowania ?
9. jak przygotować korki naturalne do korkowania ?
Z góry dziękuje za pomoc
