• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino bananowe - miazga

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino bananowe - miazga
GhousT Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 6
Dołączył: 12 2009
#1
06-02-2010, 16:25
Witam
Przygotowałem wino bananowe z miazgi .
według przepisu : http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid137882

Jest tam napisane by w miazdze fermentować tydzień i po tym czasie wyrzucić osad i dodać wody z cukrem.

Jednak minęły 4 dni i u mnie już fermentacja praktycznie ustała.
Czy odciągnąć już banany czy poczekać jeszcze ??

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#2
06-02-2010, 20:53
Cały cukier dałeś na raz?
Ja bym poczekała, fermentuję banany dużo dłużej niż tydzień, szczerze mówiąc.
Szukaj
Odpowiedz
GhousT Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 6
Dołączył: 12 2009
#3
06-02-2010, 23:27


Moja miazga:
10 kg bananów
0,8kg rodzynek
4 cytryny+ 4 pomarańcze
4,1l wody

Cukru jeszcze nie dodałem , bo w przepisie dodawało się po fermentacji w miazdze. Zastanawiam się ile bo nie mam pojęcia jak zmierzyć BLG miazgi i nie zmierzyłem ;/
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#4
07-02-2010, 00:09
Bierzesz małe sitko i dużą pipetę, wtykasz końcówkę pipety w sitko, sitko delikatnie w miazgę i zasysasz powoli. Najlepiej odwrotną końcówką pipety, wtedy łatwiej.
Jeśli jeszcze nie dałeś cukru to nic dziwnego, że fermentacja utknęła. Dodaj po prostu część i doczekasz tego mitycznego tygodnia.
Szukaj
Odpowiedz
muddy13 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 634
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kartuzy/Trójmiasto
Nastrój: Napięcie towarzyszące oczekiwaniu (dziecka).
#5
07-02-2010, 19:50
Dodaj cukier jak pisze Megana i fermentuj dalej.
Powodzenia:)
Szukaj
Odpowiedz
GhousT Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 6
Dołączył: 12 2009
#6
14-03-2010, 01:37
Witam
Winko odciągnąłem już z nad osadu. Z dwóch baniaków przelałem do jednego dużego około 43l i małego 5l w obu jest pod korek , nie dosładzałem jeszcze do smaku .
czy może teraz leżakować a dopiero kilka dni przed rozlaniem można dosłodzić do smaku ??

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#7
14-03-2010, 12:13
Chodzi Ci o rozlanie do butelek? Dosłodzenie kilka dni przed jest ryzykowne, z uwagi na możliwość obudzenia się drożdzy. Lepiej dosłódź teraz, ewentalne osady opadną, jesli ma nastąpić restart to nastąpi, a jesli nic się nie stanie, będziesz mógl butelkować z czystym sumieniem. Dla spokojności, możesz dodać piro.
Marek
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#8
27-03-2010, 14:00
Tak wygląda wino bananowe poczęte na jesieni, a zlane do butelek w końcu lutego.

   
Szukaj
Odpowiedz
fenix222 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2009
Lokalizacja: Śląsk
Nastrój: [color=green]Miodowo-Wermutowy[/color]
#9
05-05-2010, 13:55
(27-03-2010, 14:00)Biotit napisał(a): Tak wygląda wino bananowe poczęte na jesieni, a zlane do butelek w końcu lutego.

Skąd taki kolorek w bananowym ??
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Olimpus Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Rz-ów Bardziej Okolice :)
#10
01-11-2010, 09:41
Pewnie te 4 pomarańcze dały taki kolorek winku, ale raczej była to ta odmiana tych czerwonych hiszpańskich(?).
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino bananowe - miazga


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa