08-02-2010, 22:55
jak co jakiś czas dostaje za darmo 5l gąsiorki z win włoskich wymyśliłem sobie rodzynkowe składniki to:
1kg rodzynek
800g cukru
10g kwasku cytrynowego
woda do objętości 5litrów
drożdże aktywne
pożywka wieloskładnikowa
Nie miałem ochoty kroić rodzynek wsypałem do robota kuchennego założyłem nożyk i wsypałem sparzone rodzynki
załączyłem na wolnym biegu ale coś kiepsko siekało dałem na maksa i po chwili zaczęło rzucać robotem okazało się że rodzynki zmieliło na papkę. Wydaje mi się że takiej papki którą zalałem gorącym syropem cukrowym wyjdzie dobry ekstrakt rodzynkowy. Tylko wydaje mi się że dość ciężko się to będzie klarować i nie wyjdzie z tego dużo winka wygląda to tak:
niech ktoś się wypowie
1kg rodzynek
800g cukru
10g kwasku cytrynowego
woda do objętości 5litrów
drożdże aktywne
pożywka wieloskładnikowa
Nie miałem ochoty kroić rodzynek wsypałem do robota kuchennego założyłem nożyk i wsypałem sparzone rodzynki
załączyłem na wolnym biegu ale coś kiepsko siekało dałem na maksa i po chwili zaczęło rzucać robotem okazało się że rodzynki zmieliło na papkę. Wydaje mi się że takiej papki którą zalałem gorącym syropem cukrowym wyjdzie dobry ekstrakt rodzynkowy. Tylko wydaje mi się że dość ciężko się to będzie klarować i nie wyjdzie z tego dużo winka wygląda to tak:
niech ktoś się wypowie