• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Owoce suszone v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

papka z rodzynek

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
papka z rodzynek
fakir Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
#1
08-02-2010, 22:55
jak co jakiś czas dostaje za darmo 5l gąsiorki z win włoskich wymyśliłem sobie rodzynkowe składniki to:
1kg rodzynek
800g cukru
10g kwasku cytrynowego
woda do objętości 5litrów
drożdże aktywne
pożywka wieloskładnikowa

Nie miałem ochoty kroić rodzynek wsypałem do robota kuchennego założyłem nożyk i wsypałem sparzone rodzynki
załączyłem na wolnym biegu ale coś kiepsko siekało dałem na maksa i po chwili zaczęło rzucać robotem okazało się że rodzynki zmieliło na papkę. Wydaje mi się że takiej papki którą zalałem gorącym syropem cukrowym wyjdzie dobry ekstrakt rodzynkowy. Tylko wydaje mi się że dość ciężko się to będzie klarować i nie wyjdzie z tego dużo winka wygląda to tak:

   

niech ktoś się wypowie
Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#2
08-02-2010, 23:02
Po fermentacji spokojnie wyciśniesz w jakimś woreczku i dopiero wtedy odstawisz do klarowania. :spoko:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
fakir Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
#3
08-02-2010, 23:07
hehe ale roboty z wyciągnięciem tego będzie sporo :)
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#4
09-02-2010, 00:49
Przy papce z rodzynek worek raczej nie pomoże. Fakir wystarczyło przejrzeć kilka ostatnich wątków o wianch z rodzynek lub z ich dodatkiem a dowiedziałbyś się, że nie warto męczyć się w krojenie lub szatkowanie rodzynek. Jest to dodatkowa robota, a z klarowaniem też bywają problemy.
Mimo wszystko trzymam kciuki za pozytywny wynik końcowy.
P.S. Jeżeli masz sporo takich 5l baloników to zaopatrz się w wiaderko 10l. W takim wiadrze spokojnie nastawisz 6-7l wina i po burzliwej fermentacji zlejesz do gąsiorków 5l winka znad "grubego" osadu.
Szukaj
Odpowiedz
fakir Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
#5
09-02-2010, 09:00
myślałem o wiaderku i takim sposobie ale jakoś się nie mogę przekonać.. choć to chyba najlepszy sposób. planuje dużo aroniowego z soku zrobić a na aktywnych podczas burzliwej ostro się pieni więc najlepiej burzliwą przeprowadzić w wiaderku czy beczce.
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#6
09-02-2010, 23:13
Jak raz przeprowadzisz fermentację burzliwą w fermentatorze (wiadrze lub beczce) to już zawsze będziesz tak robił. Można tak dobrać wielkości fermentatorów i dymionów, aby po pierwszym zlaniu uzupełniać balony pod korek.
Przy obfitej pianie pomaga espumisan w kropelkach. :)

P.S. Zachęcam do stosowania przecinków i dużych liter.
Szukaj
Odpowiedz
greg0004 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 83
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Mazowieckie
Nastrój: smakosz
#7
10-11-2010, 19:29
Wiem że odległy czas od ostatniej wypowiedzi ale napiszę....

Jak do tej pory zrobiłem dwa winka, jedno z winogron z dodatkiem soku z czarnego bzu i drugie

ryżowe wg. Skrzycha. Obydwa winka robiłem w fermentatorze, by po wstępnej fermentacji przelać

do balona i przyznam że z takiej praktyki już nie zrezygnuję!
Szukaj
Odpowiedz
FILEMON Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Nastrój: -=Życie jak w Madrycie=-
#8
01-02-2011, 21:22
Dlaczego zrezygnujesz? Te wiadra mają jakieś rurki odprowadzające CO2 ?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#9
01-02-2011, 23:06
Filemon poczytaj dokładnie . Rezygnuje czy nie ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#10
02-02-2011, 15:36
(01-02-2011, 21:22)FILEMON napisał(a): ... Te wiadra mają jakieś rurki odprowadzające CO2 ?
Trzeba samemu dorobić ;)
Szukaj
Odpowiedz
jasiu-83 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Panoszów
Nastrój: Dobry zazwyczaj ;p
#11
02-02-2011, 16:02
Wystarczy w pokrywce wywiercić otwór troszkę mniejszy niż średnica rurki i wcisnąć rurkę na siłę.

Nawet uszczelniać nie musiałem bo ten plastik jest dość miękki i elastyczny i szczelnie obejmuje rurkę.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#12
02-02-2011, 16:20
Ja wiercę pod najmniejszy korek 26mm
Szukaj
Odpowiedz
FILEMON Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Nastrój: -=Życie jak w Madrycie=-
#13
02-02-2011, 19:39
(01-02-2011, 23:06)TEQUILA napisał(a): Filemon poczytaj dokładnie . Rezygnuje czy nie ?

Jednak nie rezygnuje :D
Nie wiem jak to przeczytałem :/ widać "w pośpiechu" , a jak wiadomo ten jest złym doradcą ;)
Czyli widzę, że sporo osób sobie ten sposób chwali... muszę i ja spróbować.

:cool:
Szukaj
Odpowiedz
greg0004 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 83
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Mazowieckie
Nastrój: smakosz
#14
30-05-2011, 10:35
Ja mam beczkę 34l i w niej robię fermentację wstępną, nic nie wiercę w deklu tylko przykrywam pieluchą tetrową i na to nakładam całkiem luźno dekielek i po krzyku-cała burzliwa właśnie w taki sposób!
Szukaj
Odpowiedz
Tomaszpol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
#15
24-07-2013, 22:23
Witam wszystkich winiarzy. Ja dopiero zaczynam moją przygode z winiarstwem.
Niedawno zakupilem 25 litrowe wiadra fermentacyjne ktore zamierzalem stosowac do klarownia wina.
http://www.thehomebrewcompany.ie/index.p...ge&pID=245
Do burzliwej fermentacji stosuje wiadra 33 litrowe takze myslalem iz po zlaniu z wiekszego wiadra takie 25 litrowe bedzie odpowiednie i wypelnione po brzegi. Jednak zauwazylem iz wiadra te są nieszczelne na obrzezach pokrywy. Gdy zlalem jedno z moich win juz do klarowania to po doslodzeniu fermentacja powrocila i zauwazylem ze CO2 nie wydobywa sie przez rurke fermentacyjna lecz przez pokrywe po bokach. Kolejnym minusem stosowania wiader plastikowych jest to ze po jakims czasie tworza sie na nich zadrapania do ktorych moga latwo dostac sie zarazki. Najprostszym rozwiazaniem byloby po prostu kupic klasycznego szklanego gasiora tak okolo 25 litrow abym mogl przelewac do niego winko z tych 33 litrowych wiader. Niestety tu gdzie mieszkam są tylko 2 sklepy winiarskie. Tak- 2 sklepy na całą Irlandie :lol: i szklane gąsiory są baardzo drogie : 19-sto litrowy gąsior kosztuje 37 euro :(
Takze zamierzam zwrocic te wiadra i zakupic gasior wykonany z Poli(tereftalan etylenu). Jest to rodzaj plastiku tanszy od szkła ktory wyglada jak gąsior :
http://www.thehomebrewcompany.ie/index.p...e&pID=1772
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#16
25-07-2013, 12:29
A wody mineralnej w baniakach 5-galonowych tam nie macie?
Szukaj
Odpowiedz
Tomaszpol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
#17
25-07-2013, 13:12
No w sklepach nie sprzedają wody w 20-sto litrowych butelkach. Pewnie chodzi ci o dystrybutory z wodą ktore znajduja sie w bankach, biurach i tym podobnych placowkach ale mysle ze oni pewnie te butle zwracają i wymieniaja jak juz sa puste. Wlasnie dzis mam zamiar przejść sie do kilku takich miejsc i popytać :)
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#18
25-07-2013, 13:44
Dystrybutor wody powinien mieć puste. Może odsprzeda. W PL można kupić pełne w Macro albo Selgrosie.
Szukaj
Odpowiedz
Tomaszpol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
#19
25-07-2013, 14:11
Tak, w PL zapewne latwiej o wiele rzeczy. Tutaj to wszystko na necie musze zamawiac i jeszcze za dostawe placic. Dzieki za porade. Ide na miasto i popytam.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Owoce suszone v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

papka z rodzynek


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 10-07-2025, 01:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa