Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielka Ksiega Nalewek Rogali
Ściągnąłem i mam w PDF (23 Mb) tą księgę. Chętnym wyśle.
Pozdrawiam Piotr
Odpowiedz
To może podrzuć link - 23MB to trochę dużo jak na e-mail...

Jeżeli się nie da to na skrzych(at)poczta.onet.pl poproszę...

:pijemy:

Krzysztof
Odpowiedz
Jestem zainteresowany.Namiary wysłałem na PW.Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedz
Ta książka jest od dawna na chomiku i do znalezienia przez filestube.com. Swoją drogą, jest taka sobie, przepisy w dużej części jak z Pani Domu czy tam dodatków Gazety, jak z generatora przepisów ;). Ale coś ciekawego może się znajdzie.
Odpowiedz
@alehandro - dzięki za podpowiedź. Zamówienie nieaktualne :)

Krzysztof
Odpowiedz
poproszę raz :big: na adres mwlipowa853@op.pl
Odpowiedz
ja też poproszę :) bajkasia@poczta.onet.pl
dzięki :)
Odpowiedz
Wysłałem do 2 Kolegów, ale wazy 23 Mb i strasznie wolno przechodzi , nie Zipa, może ktos mi pomoże jak to spakować? Książka jest fajna, zawiera sporo przepisów i ciekawych rycin.
Odpowiedz
(06-03-2010, 15:12)Biotit napisał(a): Wysłałem do 2 Kolegów, ale wazy 23 Mb i strasznie wolno przechodzi , nie Zipa, może ktos mi pomoże jak to spakować? Książka jest fajna, zawiera sporo przepisów i ciekawych rycin.

Można wysłać całość na tę stronę:

http://rapidshare.com/

a następnie podawać już tylko link /przez PW/do strony z zawartością

Andrzej

Odpowiedz
www.przeklej.pl - darmowe i stałe w porównaniu z rapidem
www.megaupload.com - jak wyżej

Cośta się tak uparli na tego rapida?? Nie dość, że tną transfery, ograniczają dostęp to jeszcze kasują pliki jak nie masz konta pro (które jest z resztą płatne).

Używajcie ludzi alternatywnych rozwiązań, które w tym przypadku są o wiele lepsze.
Odpowiedz
Jest już na MU, wystarczy poszukać, np. za pomocą filestube.
[ed.]
Pomyłka, na MU nie widze, ale na RS i HotFile jest.
Odpowiedz
Wrzucone na konto premium wiec nie powinno zostać skasowane. Oczywiście wersja od Biotit'a, którą wysłał mi emailem.
http://rapidshare.com/files/359921489/Wi...k.pdf.html
Odpowiedz
no to widzę, że problem się rozwiązał

pozdrawiam Piotr
Odpowiedz
A szanowni forumowicze o tej ksiazce słyszeli??
Cytat:Rogala Jan - Nalewki Zdrowotne

pdf waży 37 mb z groszami.
Odpowiedz
Słyszeli

Krzysztof
Odpowiedz
poszperałem, poszukałem i znalazłem na rapidzie

Lecznicze nalewki na ziołach, roślinach, owocach można było napotkać niegdyś niemal w każdym domu. Dziś można znależć je w aptekach. Pojawiają się tez coraz częściej w naszych domach... Przepisy na wyrób leczniczyc nalewek, podobnie jak nalewek smakowych, podawanych do stołu, przechodziły z pokolenia na pokolenie. Bywały zazdrośnie strzeżone i dopiero w testamencie przekazywane córce lub wnuczce. Dziewiętnastowieczny zbieracz przepisów odnotował: wiem o pewnym przepisie na zrobienie krupniku litewskiego, który tylko jedna osoba ma prawo znać. Dopiero przed śmiercią może go powierzyć następnej osobie. Być może wskutek takich właśnie tajemnic , otaczających wyrób tych doskonałości, sztuka przyrządzania nalewek domowych poszła w zapomnienie, a teraz trzeba ją odgrzebywać z zakamarków ludzkiej pamięci i dawnych ksiąg.

Rozmiar: 37.74 Mb
Format: PDF

http://rapidshare.com/files/168830652/Ro...owotne.rar

http://hotfile.com/dl/9229026/f432aa3/Ro...e.pdf.html
Odpowiedz
na pewno się przyda :) dzięki :big:
Odpowiedz
Przeczytałem wstęp do Nalewek Zdrowotnych i mam poważne wątpliwości co do kompetencji autora po przeczytaniu porady, że najprostsza fermentacja to zmieszanie wody, cukru i drożdży i zapewnienie im odpowiedniej temperatury pracy. Tu uwaga! Owa temperatura wg Rogali to 50-60 stopni Celcjusza! Przypuszczam, że autor nigdy żadnego drożdża nie hodował.
Porównując z Wielką Księga Nalewek - kopiuj i wklej. Powtórzone całe połacie tekstu, zresztą nie własnego tylko wyszperanego w bibliotekach (dobrze chociaż, że podane w formie cytatu). Wkład autora to zebranie tego do kupy i przekształcenie staropolskich jednostek miar na współczesne. W przepisach czuć dziewiętnastowieczną polszczyznę.
Nalewka angelikowa jest podana w 3 wersjach, gdzie 2 razy używa się angeliki, a dopiero w ostatnim przepisie jest arcydzięgiel :D .
Odpowiedz
Czy mogę prosić któregoś z szacownych forumowiczów o wysłanie mi pdf Wielkiej księgi nalewek??
Odpowiedz
Wątek dość stary, ale dla nowych forumowiczów albo lubiących namacalną wersję, dostępna w empiku i realu jest za 9,99. Dzisiaj ją nabyłem (Gynek mi na PW non stop zachwala nalewki) i pytanie bardziej o zawartość tejże książeczki. Czy warto Waszym zdaniem wzorować się w produkcji tym dziełem?
Odpowiedz
W zasadzie warto się wzorować na każdej książeczce (tak wiem, zaraz się wszyscy oburzą) tylko przy pierwszym nastawie. Później stwierdzasz że nalewka wg przepisu jest: za mocna, za słaba, za słodka, za kwaśna, za mało intensywna i sam zmodyfikujesz przepis. To tylko punkt odniesienia do dalszego doskonalenia:D Zrób kilka przepisów w ilościach np. po pół litra każdą i za kilka miesięcy się dowiesz czy warto było.

Wracając do meritum - okazuje się że mam tą książeczkę (teraz sprawdziłem), często ją wertuję, jest dużo instrukcji, dobrze napisany wstęp teoretyczny, mnóstwo wariacji przepisów. Robiłem wg. niej rosolis, ratafię i jarzębinową póki co i są ok.
Odpowiedz
Witam,

ja natomiast jakiś czas temu zrobiłem fotki i skleiłem w PDFa księgę Andrzej Sarwa, Wielka księga nalewek.
Waży toto 28 MB i mogę wepchnąń na chomika jak ktoś chce. Nawet mogę podzielić na kawałki po 0.5 MB.

pozdrawiam
pluton
Odpowiedz
Witaj, od lutego trochę czasu minęło, ale znalazłam informację, że masz w pdf wielką księgę nalewek...
Jeżeli mogłabym w jakieś formie to otrzymać - byłoby świetnie.
Mój e-mail:

galicja@mnc.pl

Pozdrawiam
Alicja
Odpowiedz
Poszukuję tej książki w formie pdf
Odpowiedz
Tu można zamówić, nie jest to co prawda pdf, ale za to legal
http://www.gandalf.com.pl/b/wielka-ksiega-nalewek-a/
pozdrawiam Jurek 

Skocz do: