21-11-2008, 19:56
Chciałem się pochwalić nastawionym niecały miesiąc temu moim pierwszym winem z KIWI. Postaram się w przyszłość uzupełniać informacje odnośnie postępów.
Data: 29.10.2008 r.
Kiwi zmiksowane wraz z skórkami i całość wymieszana i pozostawione na noc żeby pektopol zrobił swoje.
Data: 30.10.2008 r.
z obliczeń wyszło mi, że ok. 200g cukry zawarte było w owocach
Data: 02.11.2008 r.
Data: 03.11.2008 r.
Data: 11.11.2008 r.
Nastaw ma ok. 10l więc wszystko się zgadza
Data: 18.11.2008 r.
Wino celowane na 14%, w związku z tym zgodnie z moimi obliczeniami więcej cukru na razie nie dodam. Planuje zrobić winko półwytrawne lub półsłodkie jeszcze nie wiem, zależeć to będzie od smaku.
Chętnie przyjmę wszelkie uwagi osób mających doświadczeniem z winem z KIWI.
I jeszcze zdjęcie z 18.11.2008 r. W trakcie pisania tego posta nastąpiła nieszczęsna awaria forum.
Data: 29.10.2008 r.
- 4 kg Kiwi
- 1 cytryna
- 1,5 l wody
- pektopol
Kiwi zmiksowane wraz z skórkami i całość wymieszana i pozostawione na noc żeby pektopol zrobił swoje.
Data: 30.10.2008 r.
- BLG (przed dodaniem cukru) 8 - uwzględniając niecukry do obliczeń mocy przyjmuje 5
- 1,5l wody
- 1kg cukru
- pożywka
- MD TOKAY - ZAMOJSCY
z obliczeń wyszło mi, że ok. 200g cukry zawarte było w owocach
Data: 02.11.2008 r.
- BLG 1
Data: 03.11.2008 r.
- 1kg cukru
- 1l wody
Data: 11.11.2008 r.
- 0,6kg cukru
- 1l wody
- BLG przed dodaniem 0 a po dodaniu cukru 6,
Nastaw ma ok. 10l więc wszystko się zgadza
Data: 18.11.2008 r.
- BLG 3
- Zdjęcia balona z winem poniżej
Wino celowane na 14%, w związku z tym zgodnie z moimi obliczeniami więcej cukru na razie nie dodam. Planuje zrobić winko półwytrawne lub półsłodkie jeszcze nie wiem, zależeć to będzie od smaku.
Chętnie przyjmę wszelkie uwagi osób mających doświadczeniem z winem z KIWI.
I jeszcze zdjęcie z 18.11.2008 r. W trakcie pisania tego posta nastąpiła nieszczęsna awaria forum.