• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

WINO KIWI - relacja

Strony (16): « Wstecz 1 … 12 13 14 15 16 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
WINO KIWI - relacja
jaguar56 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2013
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: Miodowo-waniliowy :)
#351
03-03-2014, 19:00
Panowie że się wtrącę.
Jak dla mnie to szorowanie nie jest jakiś przerost nad treścią.
Co innego jak by je golił z włosków :hahaha: to bym się lekko uśmiechnął.
Obecnie mało mnie zdziwi już w sztuce wytwarzania win i nalewek mając w pamięci radę jednego z kolegów bym ponakłuwał szpilką każdą jagodę tarniny (4 kg) przed zalaniem spirytusem. :D
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#352
03-03-2014, 21:36
Wolę dokładnie umyć, strzeżonego wiadomo co... A miewam ostatnio problemy żołądkowe, znaczy łatwo podrażniam śluzówkę więc myję wszystko dość dokładnie, nie ortodoksyjnie - po prostu dokładnie, potem mam też mniej roboty przy zlewaniu.

Znam osobę, która myje dokładnie skórkę z banana przed jego zjedzeniem, mimo że skórkę zawsze odrzuca:D Mnie to też śmieszyło na początku, ale to rozumiem.
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#353
09-03-2014, 10:30
No i Kiwi AD 2014 nastawione:) Właściwie to wczoraj, dzisiaj już burzliwie fermentuje.
Za radami @Castelmana, 4kg mocno dojrzałych owoców, umyte w letniej wodzie, odkrojone dupki i pokrojone w "ósemki" + 1ml pekto + 2,5l syropu cukrowego + Fermivin i DAF.
W piątek tetra pójdzie w ruch, bo na 4kg kiwi nie opłaca się prasy brudzić:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
LEKOL Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Poznań
#354
09-03-2014, 10:38
Moje Kiwi AD 2013 nastawione w grudniu jest już po 2 zlaniu spokojnie klaruje się.
Winko należy do jednych z ulubionych.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
fanta87 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 220
Liczba wątków: 12
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: Warszawa
#355
10-03-2014, 20:48
Przypominam żeby uważać na wysoki procent , mocne kiwi niekoniecznie musi być smaczne.
I kiwi bardzo długo zrzuca osad nawet rok , mnie się zdawało było 100% klarowne i takie też było, dziś jak parze na kiwi które zlałem w 2013 na początku już ma osad w butelkach.
W porównaniu do innych owoców polecam kiwi jednak trzymać dużo dłużej niż inne owoce nawet pół roku do roku.
Ja kiwi brałem na ciasnym sitku stalowym z włoskami nie ma problemu jak może się wydawać, ale przez chusteczkę papierową świeżą :hahaha: do butelek przelewałem finalnie.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#356
11-03-2014, 05:36
Moja (i chyba nie tylko) zasada to, im kiwi mocniejsze tym słodsze.
Nie wyobrażam sobie mocnego wytrawnego wina z kiwi.
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#357
11-03-2014, 11:50
Powiem więcej - zasada ta dotyczy praktycznie każdego wina, im mocniejsze tym słodsze. Mocne i wytrawne to nie najlepsze połączenie.
Szukaj
Odpowiedz
fanta87 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 220
Liczba wątków: 12
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: Warszawa
#358
11-03-2014, 12:49
Zgadza się ale nie zmienia faktu że kiwi jest lepsze takie subtelniejsze i lekkie 9-11% pół-półsłodkie.
Na mocne winko są lepsze surowce, aczkolwiek patrząc na niektórych to na mocne kiwi nie narzekają ale to kwestia gustu.

A ja uważam że im mocniejsze tym więcej owoców a ze słodkością można pomyśleć.:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#359
02-04-2014, 04:47
Wczoraj 2 raz zlałem, tym razem do balona pod korek wino z kiwi.
Zeszło do 3blg, dosłodziłem do 4.
Klaruje się bardzo fajnie, jak zwykle zresztą :D
Niestety nie mierzę, ale wydaje mi się że w tym roku ma więcej kwasów.
Mogłem trochę dłużej pozwolić owocom dojrzeć przed nastawieniem.
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#360
02-04-2014, 12:04
Za to moje kiwi AD 2014, coś niemrawo fermentuje, blg spada, ale jakoś za wolno:) Z tym, że nastaw ma już ok 11-12%, więc jak mi drożdże padną do reszty, to nie będę za mini płakał, chociaż mam nadzieję, że jeszcze z 30g/l przerobią.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#361
25-01-2015, 14:18
Ubiegłej nocy mieliśmy okazję podegustować różnych roczników KIWI, które sprodukowałem.
Muszę stwierdzić że najbardziej smakował rocznik 2013.
Wino było słabsze i cukru 4 blg.
W takie kiwi w przyszłości będę celował, a może bardziej wytrawne (2-3blg).
Apropos kiwi, nadchodzi na nie pora, więc dobrze byłoby się rozglądać za jakimiś promocjami :D
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#362
30-01-2015, 22:35
Dziś w Tescu nabyłem próbną porcję 1kg kiwi a 6zł/1kg.
Czy to już promocja?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#363
02-02-2015, 21:00
(30-01-2015, 22:35)alskarus napisał(a): Dziś w Tescu nabyłem próbną porcję 1kg kiwi a 6zł/1kg.
Czy to już promocja?

Promocja to 1.99
Ja kupiłem w Auch... do zjedzenia po 3,7
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#364
02-02-2015, 21:36
uuu ... 1.99. Czekaj tatka latka. A pić się chce ;)
Wczoraj w Realu były po 4.99 greckie kl. II. Kupiłem, obieram i zjadam. Twardawe są więc leżakują z jabłuszkami.
W sumie nie widzę wielkiej różnicy między nimi, a tymi z Tesco poza ceną oczywiście.
Ciekawe po ile w Au.. Piaseczno będą
Czy jedynym kryterium wyboru jest cena?
Szukaj
Odpowiedz
zlatan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2015
Lokalizacja: Starogard Gdański
#365
29-04-2015, 12:10
Hej, jakiego blg nie przekraczac dodajac cukier do nastawu ? dzis mija tydzien od kiedy wrzucilem kiwi wraz z pektopolem, drozdzami, woda i cukrem. Bede wyciskal sok do balona, a ze blg spadlo do 0 chce dac kolejna dawke cukru z woda.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#366
30-04-2015, 04:37
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid207506
Szukaj
Odpowiedz
zlatan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2015
Lokalizacja: Starogard Gdański
#367
30-04-2015, 10:46
Chodzilo mi o to czy np od razu blg 20 nie ubije drozdzy, czy nie lepiej dac to w dwoch dawkach. Wczoraj dodalem cukier z woda i blg wynosilo 12. Planuje jeszcze jedna dawke cukru. Mierze w wino polslodkie i 14% alkoholu, ale dodalem drozdze bayanuss i nie wiem czy poradze sobie z zatrzymaniem fermentacji i nie stworze granatow.
Szukaj
Odpowiedz
Piotr C. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Łódź
#368
30-04-2015, 15:24
Jeśli to kolejna partia cukru to dodaje się około 50g/l, chyba, że w pierwszej partii dodałeś minimalną ilość. Jeśli startowałeś z rzędu ok 20blg powiedzmy to dodawaj w mniejszych ratach, tak jak zauważyłeś, łatwiej będzie drożdżom podjąć pracę i nie zostaniesz z ekstremalnie słodkim winem. Napisz coś więcej o nastawie.
Szukaj
Odpowiedz
zlatan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2015
Lokalizacja: Starogard Gdański
#369
30-04-2015, 16:59
21.04.2015

10.5 kg kiwi
wycisniety sok z 2,5 cytryny
4 l wody
pektopol
zamkniete w pojemniku fermentacyjnym z rurka


22.04.2015

blg przed dodaniem cukru 10
3,5l wody
3kg cukru
drożdże bayanuss + pożywka

29.04.2015

blg spadło do 0
odcisnąłem moszcz - 16 litrów
3 l wody
2,5kg cukru
blg podskoczyło do 12
całość przelana do gąsiora 34 litry


Tak jak pisałem wcześniej, chciałbym, aby wino było półsłodkie i miało ok 14 % alkoholu. Robię wg przepisu Gustawa i dodałbym w następnej partii 2,5l wody i 1,5kg cukru. Nastaw na 25 litrow
Szukaj
Odpowiedz
Piotr C. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Łódź
#370
30-04-2015, 18:04
Tak, ale zauważ, jeśli dodasz tyle cukru to wino będzie miało więcej niż 14 %.
Z grubsza licząc: 25x17x14 = cirka 6 kilogramów cukru.
Ty dodałeś już 5,5kg plus to co jest w owocach, a wydaje mi się, że mogło być tam około kilograma patrząc na odczyt blg.
Więc już w tym momencie będziesz miał w granicach 14% bądź nieco więcej nawet alkoholu.

Jeśli chcesz uzyskac wino półsłodkie z taką mocą, zostaw nastaw do całkowitego przefermentowania cukru(tego, który dodałeś do tej pory, zgodnie z tym co napisałem wcześniej nic więcej już nie dodawaj), zlej na fermentację cichą. Następnie przy zlewaniu znad osadu za powiedzmy półtora miesiąca zasiarkuj i dosłódź jednoczasowo-uzyskasz w winie cukier, który nada odpowiedniej słodkości i zabijesz drożdże siarczynami, żeby tego cukru już nie przerobiły.

Problem pojawia się w miejscu użytych przez Ciebie drożdży-temat wałkowany na forum milion razy a i tak chyba nie ma ścisłej reguły, tak czy inaczej, jak legenda ludowa głosi-zgodna zresztą z rzeczywistością-ubicie drożdży z tego szczepu za pomocą chemii może okazać się bardzo trudne nawet przy zastosowaniu dawek pirosiarczynu z górnej granicy dopuszczalnej ilości.
Nie robiłem nigdy wina z tego surowca toteż nie zgłębiałem tego tematu, natomiast na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy w grę wchodziłoby jednak dociągnięcie wina do bardzo wysokiego procentu w celu zabicia drożdży alkoholem i wtedy dosłodzenie do smaku. Jeśli jednak wino z kiwi najlepsze jest w wersji trochę słabszej to...to masz zagwozdkę;]
Następnym razem zwyczajnie użyj drożdży z niższa tolerancją na alkohol i tego problemu nie będzie w ogóle ;)
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#371
30-04-2015, 18:04
Z cukrem się wstrzymaj, mierz blg i celuj w 2-3blg
Te bajobongusy to będzie problem z 14 %.
Dociągną raczej do większego procenta.
Nie wiem czy nie będziesz musiał słodszego wina zrobić, żeby było stabilne.
Szukaj
Odpowiedz
zlatan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2015
Lokalizacja: Starogard Gdański
#372
30-04-2015, 19:17
Ok to chyba pojde w slodkie i mocne.
Mam nadzieje ze wino bedzie wystarczajaco esencjonalne? Bo mocne, slodkie z plytkim smakiem raczej nie bedzie zbyt smaczne
Szukaj
Odpowiedz
Orwell Offline
Banned
Liczba postów: 1.273
Liczba wątków: 38
Dołączył: 01 2015
Lokalizacja: Animal Farm
Nastrój: Run, Forrest - run! ;)
#373
30-04-2015, 21:57
Krucabomba, tak się tu ładnie rozpisujecie, że postanowiłem i ja porwać się na to zacne wino z kiwi.
Włłaśnie posadziłłem krzaczek... :)
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#374
08-06-2015, 21:17
Uff wreszcie dzisiaj nastawiłem Kiwi AD 2015.
Owoce czekały ponad 3 tygodnie.
Będzie tego mniej niż zazwyczaj, słabsze i mniej słodkie w zamierzeniu.
Ech, starzeję się.

[edit 15.06.2015]
Prasuję, bo wchodzi lekka goryczka.
Całkowicie wytrawne.
Dosłodziłem do 5,5blg, zejdzie jeszcze w dół.

[edit 25.06.2015]
Zlałem z fermentatora do balona.
1blg i nie dosładzam.
Tym razem zrobię kiwi wytrawne :)
Szukaj
Odpowiedz
Tomaszpol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 35
Dołączył: 01 2013
Lokalizacja: Skibbereen/Irlandia/planeta Ziemia
Nastrój: Letni :-)
#375
04-08-2015, 22:50
Witam .
Przeczytałem prawie cały ten wątek od góry do dołu.
Dzięki temu poznałem technologie wyrobu tego wina i bede sie streszczał :) Ze względu iż jest to mój pierwszy raz jeżeli chodzi o ten surowiec prosze o ewentualną korygacje mojego przepisu który sam stworzyłem na podstawie waszych wskazówek.

NASTAW 25 LITRÓW O MOCY 16 % Alk.
Kiwi : 14 kg
Woda : 21.5 litra (dodana na 3 raty)
Cukier : 6kg (dodany na 3 raty)
Cytryny : 3 sztuki

Reszta skladników jest oczywista czyli odpowiednie drożdże, pekto, pożywka, pirosiarczyn potasu.

PS:
@Castleman ja również sie starzeje ale musimy iśc do przodu i tworzyć !!
Bo wyrób wina jest sztuką, pasją i karmą dla duszy :D

Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (16): « Wstecz 1 … 12 13 14 15 16 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

WINO KIWI - relacja


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 18:07 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa