do garnka włożyć 150 gramów świeżych listków melisy (gdy roślinka kwitnie), 2 listki świeżej mięty, szczyptę zmielonego cynamonu, odrobinę suszonego ziela dziurawca. Zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem. Po ostudzeniu przefiltrować. Syrop: szklanka wody plus 0,5 kg cukru-zagotować i odszumować, dodać sok z wyciśniętej jednej cytryny.
Do słoja wlać napar, ostudzony syrop, 0,5 litra spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawićna 2 tygodnie...
Do słoja wlać napar, ostudzony syrop, 0,5 litra spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawićna 2 tygodnie...


, jedyna róznica to praktycznie kolor,

i przez pomyłke zmodyfikowałem ten przepis wsypując za dużo mięty.
Ale już moja druga połowa lubi wręcz pasjami miętę, a herbatę z niej może pić na okrągło.
jak tylko bede mial skladniki zaraz nastawiam aby wyprobowac
