• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Wino z egzotycznych owoców.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z egzotycznych owoców.
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#1
06-05-2010, 05:55
Po długiej nieobecności na forum postanowiłem powrócić do zacnego grona winiarzy.
Obecnie przebywam W Malezji i zastanawiam się z czego najlepiej zrobić wino w tym tropikalnym kraju. Egzotycznych owoców mam tu w bród. Co byście polecili?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kluska_lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2010
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: Pozytywny
#2
06-05-2010, 06:25
Kolego, rozglądając sie po wachlarzu owoców rodzimych, dostępnych w Malezji proponował bym Ci wstawić wino z mieszanki owoców :
-Papaja
-Lyche
-Cytryna
Osobiście zrobił bym to tak, że papaje użył jako główny składnik, ze względu na to iż da nam najwięcej soku z tych że owoców. Rok temu gdy robiłem wino z lyche na cukrze trzcinowym wyszło bomba, dlatego też polecam, owoce nadają winie niesamowity bukiet aromatyczny jak również smakowy. Przy takim półprodukcie dodał bym sok z cytryny, ponieważ papaja jest troszkę mdła. Do tego wszystkiego jeżeli będzie taka możliwość ( nie wiem jak to stoi cenowo) użył bym świeżego soku z trzciny cukrowej zamiast roztworu cukrowego.

Ja obecnie sie zastanawiam nad winem z kiwi w asyście kwiatów lipy.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#3
06-05-2010, 10:29
(06-05-2010, 05:55)ice77 napisał(a): Co byście polecili?

Ja bym poszukał DR:diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#4
06-05-2010, 20:25
Albo tarniny:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
alehandro Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2009
Lokalizacja: Gorlice
#5
07-05-2010, 00:24
Wina z liczi są w sprzedaży, podobno smaczne, jak znajomi donieśli. Poza tym widziałem coś o winach z persymony (niektóre u nas dostępne są mdławe, ale uprawianych jest wiele odmian), mango (to na pewno bym wypróbował), gruszek azjatyckich. O cytrusowych winach znajdziesz dużo na anglosaskich forach. Generalnie ogromne pole do eksperymentów, zazdroszczę.
Szukaj
Odpowiedz
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#6
07-05-2010, 03:31
Tak czy siak nie mam zbyt dużo sprzętu narazie wiec zacznę pewnie od czegoś prostego jak ryżowe a w późniejszym czasie zacznę eksperymentować. Niestety nie mam dostępu do drożdży co mnie troszku martwi
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#7
07-05-2010, 04:50
Co myślicie o uzyskiwaniu drożdży z wina? Mam na myśli wina komercyjnego. Postarać się rozmnożyć drożdże z resztki wina pozostawionej w butelce. Wiem ze uzyskany rezultat nie będzie najlepszy lecz lepsze to niż nic
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#8
07-05-2010, 07:04
(07-05-2010, 04:50)ice77 napisał(a): Co myślicie o uzyskiwaniu drożdży z wina? Mam na myśli wina komercyjnego. Postarać się rozmnożyć drożdże z resztki wina pozostawionej w butelce. Wiem ze uzyskany rezultat nie będzie najlepszy lecz lepsze to niż nic

Nie uda Ci się ta sztuka. Komercyjne będzie sterylne. Zresztą domowe też powinno.
No chyba, że młody szampan weźmiesz :glupek:
Prędzej uda Ci się ta sztuka na dzikusach :niewiem:

Andrzej
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#9
07-05-2010, 08:29
Wpierw spróbuj zrobić matkę drożdżową na niewielkiej ilości nie mytych owoców najlepiej pozyskanych bezpośrednio z drzewa, krzewu. Nie powinny być to owoce z plantacji gdzie chemia rządzi, myślę że nie cytrusowe. Pewno banan będzie niezły.
Zmiażdzyć dodać trochę przegotowanej wody i cukru. Powinno to zafermentować, pachnieć winem .
Życzę powodzenia.
Jacek
Szukaj
Odpowiedz
alehandro Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2009
Lokalizacja: Gorlice
#10
07-05-2010, 14:56
(07-05-2010, 04:50)ice77 napisał(a): Co myślicie o uzyskiwaniu drożdży z wina? Mam na myśli wina komercyjnego. Postarać się rozmnożyć drożdże z resztki wina pozostawionej w butelce. Wiem ze uzyskany rezultat nie będzie najlepszy lecz lepsze to niż nic

A nie możesz kupić wysyłkowo? Ew. przez kogoś w kraju? W komercyjnym winie winie drożdży nie ma, jak już koledzy pisali.
Szukaj
Odpowiedz
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#11
07-05-2010, 17:27
Wysyłka może okazać się droga. Poza tym nie zgromadziłem jeszcze odpowiedniego sprzętu do poważnej produkcji. Muzułmanki kraj nie sprzyja takim zainteresowaniom jak produkcji alkoholu. Jak się wybiorę do kraju to przywiozę trochę a do tego czasu będę eksperymentował na małych nastawach. Zobaczymy jak dzikie drożdże wytrzymają tutejsze upały
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#12
07-05-2010, 22:14
Miejscowe dzikie drożdże powinny być przystosowane do lokalnego klimatu.
Szukaj
Odpowiedz
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#13
08-05-2010, 17:28
No ale 35C dzień w dzień
 
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#14
17-05-2010, 14:48
Z miejscowych owoców zrobisz wino z rambutana

Jacek
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Wino z egzotycznych owoców.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 16:14 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa