• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Wino z granatów

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z granatów
cayose Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 999
Liczba wątków: 27
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Opole
Nastrój: jak zawsze fenomenalny :)
#1
15-06-2010, 19:46
Niedawno w Turcji było mi dane skosztować wina z granatów (półsłodkie). Tak mi zasmakowało, że postanowiłem je zrobić po przyjeździe.

I tutaj mam pytanie czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tym owocem.
Na wszystkim świetnie znanej stronie znalazłem taki o to przepis: http://old.wino.org.pl/frames/granat.htm. Czy ktoś wypróbowywał ten przepis?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#2
15-06-2010, 19:53
(15-06-2010, 19:46)cayose napisał(a): I tutaj mam pytanie czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tym owocem.

Witaj!
Czytałem Twój temat i powiem, że mam doświadczenie ale z nalewkami.
Jeżeli mogę się przydać to proszę uprzejmie.
Pozdrawiam-deajla


Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#3
15-06-2010, 21:30
Jak śpisz na kasie to próbuj :P
W sezonie przy dobrych promocjach granat -sztuka - kosztuje złotówkę . Z jednego może pól szklanki soku uzyskasz . Sok jest delikatny więc pasowało by bez wody . Zakładają nastawik malutki powiedzmy 5 litrów ,granatów potrzeba by ze sto...........................dalej Ci się chce robić :diabelek:

A przepis ze strony głównej o du...e rozbić . Tam sama woda jest i rodzynki;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
briard Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 244
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
#4
15-06-2010, 21:45
(15-06-2010, 21:30)TEQUILA napisał(a): [...] Z jednego może pól szklanki soku uzyskasz.
[...]]5 litrów ,granatów potrzeba by ze sto...........................[...]

Jak dla mnie to równe czterdzieści sztuk. Se stu granatów wychodzi 12,5l soku.
Szukaj
Odpowiedz
Jacek1957 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Oshawa, Canada
Nastrój: taki sobie
#5
05-10-2010, 16:44
Witam, postanowilem zrobic wino z granatow, u mnie jest sezon wiec sa tanie. Znalazlem przepis po angielsku ale mysle ze to nie problem dla nikogo. •
6 pomegranates ( granaty)
• 1 pound of raisins ( rodzynki)
• 4 cups of granulated sugar ( 4 kubki cukru)
• 2 teaspoons of acid blend ( to wlasnie zabilo kolor )
• 1 teaspoon of pectic enzyme ( enzymy )
• 1 teaspoon of yeast nutrient ( pozywka )
• 1 package of wine yeast ( suche drozdze )
• 12 cups water ( 12 kubkow wody )
== Steps ==
# '''Split open the pomegranates''' and remove the seeds. Pour all of the seeds into a bowl. Throw out the pith and skins
# '''Crush the pomegranate seeds''' in the bowl thoroughly.
# '''Add all of the other ingredients''' to the pomegranate except the yeast.
# '''Stir well''' to dissolve the sugar, and let it sit overnight. The specific gravity should be between 1.090 and 1.095.
# '''Sprinkle yeast over the pomegranate mixture.'''
# '''Stir daily for 5 or 6 days''', or until the specific gravity is around 1.050.
# '''Strain the must out and squeeze the juice lightly so that too much tannin does not escape from the seeds. Siphon into a secondary fermenter and attach an airlock.
Jedna rzecz , zgodnie z przepisem dodalem acid blend (mieszanka kilku kwasow wystepujacych w owocach w polsce pewnie tez jest cos podobnego tylko pod inna nazwa), i moja mikstura zgubila kolor. Jact calkowicie bialo- metna. Wiec przestroga dla nastepnych aby NIE DODAWAC kwasu bo ginie kolor.
Dalej, obcialem rodzynki do 250 gr, aby nie bylo to rodzynkowe.


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
Jacek1957 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Oshawa, Canada
Nastrój: taki sobie
#6
05-10-2010, 16:51
Wtej chwili to wszystko moczy sie do jutra.:) Jutro odcedze pestki, wleje do 5ltrowego dymiona, dodam drozdze i zobaczymy co wyjdzie. Mam jeszcze w planie dodac gotowego soku z granatow do dymiona moze poprawi kolor, ale moze trocze poznij jak juz drozdze popracuja troche. Nie wiem co z tego wyjdzie, jak na razie nie mierzylem blg zrobie to jutro po odcedzeniu pestek. Czy moze ktos ma jakies sugestie co do tego?? Zapraszam do podzielenia sie poza tym bede staral sie pisac co sie dzieje z ta mieszanka.:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
janzz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Daleko za morzami...
#7
25-10-2010, 05:06
Jakich drożdży dodałeś?. Właśnie nastawiłem coś takiego na 5l wina:

21 granatów
,25 kg rodzynek
,25 jęczmienia (a właściwie wody z przegotowanego jęczmienia)
sok z jednej cytryny
3,75 l wody
1 kg cukru

Jest to lekko zmodyfikowany przepis ze strony Jacka Kellera. Jutro dodam drożdży aktywnych Red Star Montrachet, chyba, że ktoś poleci mi inne. Mam zamiar fermentować na miazdze przez tydzień.

janzz
Szukaj
Odpowiedz
Iceberg Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 216
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Tczew
#8
24-11-2010, 17:56
Podbijam, bo ostatnio wszędzie szaleją reklamy "eliksiru z granatów" jak silnego przeciwutleniacza. Możemy przeczytać, że jest to przefermentowany, skoncentrowany sok z granatów. Cena zabójcza i zaporowa- ponad 150pln za pół litra. Ciekawe czy domowym sposobem dałoby się uzyskać coś podobnego i pijalnego.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#9
05-01-2011, 11:57
(05-10-2010, 16:51)Jacek1957 napisał(a): Wtej chwili to wszystko moczy sie do jutra.:) Jutro odcedze pestki, wleje do 5ltrowego dymiona, dodam drozdze i zobaczymy co wyjdzie. Mam jeszcze w planie dodac gotowego soku z granatow do dymiona moze poprawi kolor, ale moze trocze poznij jak juz drozdze popracuja troche. Nie wiem co z tego wyjdzie, jak na razie nie mierzylem blg zrobie to jutro po odcedzeniu pestek. Czy moze ktos ma jakies sugestie co do tego?? Zapraszam do podzielenia sie poza tym bede staral sie pisac co sie dzieje z ta mieszanka.:diabelek:
I co się dzieje?
Szukaj
Odpowiedz
emas1 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2010
#10
28-02-2015, 01:32
UWAGA ARCHEOLOGIA


Odkopuję bo własnie nastawiłem wino z owoców granatu. Chcę tu opisać do końca co mi wyjdzie.
Co, ile itd.
Jest to eksperyment robiony w baniaku 5l.
Dziś nastąpiło wlanie MD do stojącego od kilku dni moszczu z pestek. Moszcz stał od niedzieli 22.02 - trochę późno się zabrałem za matkę drożdżową, ale wino jest przypadkowe bo akurat znalazłem granaty w sklepie.
Użyłem 7 owoców granatu(droga impreza bo 4 zł sztuka)
ok 700 gram cukru- mierzyłem właśnie poziom i wyszło 13blg, za mało - jutro dosłodzę
Wody do pełna, troszkę kwasku cytrynowego(1/5 łyżeczki, to będzie 1-2g)
Jutro zamierzam kupić i dorzucić rodzynki jeszcze
   
Szukaj
Odpowiedz
emas1 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2010
#11
06-03-2015, 12:45
Jak pisałem poprzednio tak zrobiłem. 28.02 dosypałem 150g rodzynek.
Dziś odrzuciłem owoce i zmierzyłem poziom cukru - było 0 blg.
Dodałem 750 gram cukru(w formie syropu) i teraz mam 14 blg.
W zapachu - guma balonowa z domieszką drożdży i alkoholu. Za tydzień spróbuję jak smakuje i czy nie będzie za mdłe.
Jak narazie jestem dobrej myśli. Dwa zdjęcia załączam - jedno z owocami, drugie już po ich odrzuceniu




       
Szukaj
Odpowiedz
emas1 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2010
#12
25-03-2015, 11:12
Wczoraj nadszedł czas na pierwszą degustację mojego młodziutkiego wina z owoców granatu.
Właściwie to próbowanie było przy okazji zlewania znad osadu.
Wino ma 7blg i w smaku jest przyjemne, słodkie. Trochę za mało dałem na początku kwasku cytrynowego tak teraz stwierdzam... Nie jest nazbyt mocne(ok 11%) ale dalej już nie bardzo chce pracować. Stoi w cieple w kuchni niedaleko grzejnika więc warunki ma dobre, ale chyba drożdże już nie dają rady. Może to i dobrze bo smak mi już odpowiada.
Teraz niech się ładnie klaruje
Szukaj
Odpowiedz
Seeward Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 247
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Bielsko-Biała
#13
08-04-2016, 09:58
(25-03-2015, 11:12)emas1 napisał(a): Wczoraj nadszedł czas na pierwszą degustację mojego młodziutkiego wina z owoców granatu.
Właściwie to próbowanie było przy okazji zlewania znad osadu.
Wino ma 7blg i w smaku jest przyjemne, słodkie. Trochę za mało dałem na początku kwasku cytrynowego tak teraz stwierdzam... Nie jest nazbyt mocne(ok 11%) ale dalej już nie bardzo chce pracować. Stoi w cieple w kuchni niedaleko grzejnika więc warunki ma dobre, ale chyba drożdże już nie dają rady. Może to i dobrze bo smak mi już odpowiada.
Teraz niech się ładnie klaruje

Jakie to masz w smaku ?? Wyczuwalny jest granat ??
Szukaj
Odpowiedz
emas1 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2010
#14
19-02-2018, 13:19
(08-04-2016, 09:58)Seeward napisał(a): Jakie to masz w smaku ?? Wyczuwalny jest granat ??
Wino jest słodkie, delikatne. Wcześniej trochę pachniało truskawką i taką.. gumą-kulką. Teraz jest świetne. Granat wyczuwalny, ale jest mętne. Jak wrócę na weekend do domu to może coś więcej opiszę.
Szukaj
Odpowiedz
kaminskainen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 24
Dołączył: 11 2015
#15
03-10-2022, 12:27
Robię z soku tłoczonego, zapomniałem sprawdzić BLG, do 6 litrów dałem kilo cukru - będzie spoko? Czy dolać jeszcze 3 litry?
Wiem, było sprawdzić. Zawartość waha się w praktyce gdzieś między 10 a 20% (przy czym górne wartości to jakieś super odmiany w idealnych warunkach). Przyjąłem więc, że pewnie jest trochę ponad 10%. No i się waham :P
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Wino z granatów


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 19:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa