06-07-2010, 15:39
Witam przygotowuje się do produkcji mojego pierwszego winka
wedlug tego przepisu
ogólnie rzecz biorąc wszystko co mi potrzebne posiadam
Tylko mam małe zastrzeżenie czy mogę użyc soku z wiśni zadekowanego z zeszłego roku?
wedlug tego przepisu
Cytat:8,0 kg wiśni (lub 6,0 l soku)
4,0 kg cukru
4,2 l wody
5 g pożywki
drożdże Malaga/Port/Bordeaux
Wiśnie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do gąsiora. Ewentualnie wycisnąć sok (za pomocą sokowirówki bądź sokownika). Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilości zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Odstawić na 7-8 tygodni poczym zlać. Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje. Polecam wszstkim początkującym!
ogólnie rzecz biorąc wszystko co mi potrzebne posiadam
Tylko mam małe zastrzeżenie czy mogę użyc soku z wiśni zadekowanego z zeszłego roku?