06-08-2010, 21:08
Witam, kupiłem niedawno dwa 5-litrowe gąsiory, w obu chcę zrobić wina półwytrawne lub wytrawne o mocy około 15%. Jedno z nich chcę potem przez dosłodzenie zamienić w półsłodkie lub słodkie. Do tego użyję nektaru z czarnej porzeczki Hortex'u.
Zanim przyjdzie paczka z drożdżami, pożywką i pirosiarczynem chciałbym przedstawić Wam swój plan postępowania do oceny. To będzie moje pierwsze doświadczenie z domową produkcją wina.
1. Gąsior myję przez płukanie ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie dokładnie wypłukuję.
2. Wlewam do gąsiora 3 litry nektaru.
3. Podgrzewam 1 litr nektaru i rozpuszczam w nim cukier. Oto jak liczyłem ilość cukru:
4. Wystudzam 1 litr nektaru z 520g cukru i wlewam do gąsiora
5. Rozrabiam drożdże aktywne w 100ml wody ostudzonej do 35 stopni, czekam 20 minut po czym wlewam je do gąsiora.
5a. Jeśli mam zwykłe drożdże winiarskie to robię tak:
6. Wsadzam korek, rurkę fermentacyjną i czekam aż drożdże przerobią cukier.
7. Kiedy drożdże przerobią cukier zlewam wino, myję gąsior, przelewam wino z powrotem.
-Czy tak to powinno wyglądać?
-W którym momencie dodać pożywkę?
-Rozumiem że pirosiarczyn potasu mam dodać do wody myjąc gąsior przed ponownym wlaniem wina?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Zanim przyjdzie paczka z drożdżami, pożywką i pirosiarczynem chciałbym przedstawić Wam swój plan postępowania do oceny. To będzie moje pierwsze doświadczenie z domową produkcją wina.
1. Gąsior myję przez płukanie ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie dokładnie wypłukuję.
2. Wlewam do gąsiora 3 litry nektaru.
3. Podgrzewam 1 litr nektaru i rozpuszczam w nim cukier. Oto jak liczyłem ilość cukru:
4litry*17stała*15%* = Xg cukru X = 1020g
teraz odejmuję cukier, który już jest w nektarze (4l*125g)
do dodania wychodzi 520g cukru
teraz odejmuję cukier, który już jest w nektarze (4l*125g)
do dodania wychodzi 520g cukru
4. Wystudzam 1 litr nektaru z 520g cukru i wlewam do gąsiora
5. Rozrabiam drożdże aktywne w 100ml wody ostudzonej do 35 stopni, czekam 20 minut po czym wlewam je do gąsiora.
5a. Jeśli mam zwykłe drożdże winiarskie to robię tak:
-wyparzam butelkę w której zrobię MD
-gotuję 100ml nektaru z 2 łyżeczkami cukru przez 30 minut
-wystudzam do temperatury pokojowej
-dodaję drożdże, zatykam butelkę watą, mieszam, czekam 48 godzin
-jeśli jest gotowa to wlewam do nastawu.
-gotuję 100ml nektaru z 2 łyżeczkami cukru przez 30 minut
-wystudzam do temperatury pokojowej
-dodaję drożdże, zatykam butelkę watą, mieszam, czekam 48 godzin
-jeśli jest gotowa to wlewam do nastawu.
6. Wsadzam korek, rurkę fermentacyjną i czekam aż drożdże przerobią cukier.
7. Kiedy drożdże przerobią cukier zlewam wino, myję gąsior, przelewam wino z powrotem.
-Czy tak to powinno wyglądać?
-W którym momencie dodać pożywkę?
-Rozumiem że pirosiarczyn potasu mam dodać do wody myjąc gąsior przed ponownym wlaniem wina?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.