Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Bieszczady
witam,
Mam 6,5 kg tarniny i 3 kg dzikiej róży. Wszystko obrane i zamrożone czeka. Wiem że musze dozbierać troche żeby mieć 30l wina myśle że 8 kg tarniny i te 3 kg dzikiej róży wystarczy.
Niewiem tylko jakie drożdze do tego będą najlepsze .
może ktoś robił już takie wino? Co oprócz drożdzy można dodać? Czytałem że rodzynki są dobre do dzikej róży.
Możecie mi też powiedzieć czy takie owoce dzikie róży jak te na zdjęciu poniżej są odpowiednie?
http://img814.imageshack.us/img814/4060/img3115q.jpg
z góry dzięki za wszelkie porady/sugestie
Liczba postów: 5.576
Liczba wątków: 233
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
(17-10-2010, 23:01)Pijak napisał(a): .....Możecie mi też powiedzieć czy takie owoce dzikie róży jak te na zdjęciu poniżej są odpowiednie?......
Nie nadają się dopóki ich nie oczyścisz i nie przemrozisz.
Po w/w zabiegach będą pierwszoligowym surowcem na wino/nalewkę.
Oprócz drożdży dodaj pożywkę. Możesz dodać rodzynki.
Liczba postów: 323
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
Ja od paru lat nie łącze DR z tarniną. Albo popełniałem jakiś błąd przy takich winach, albo połącznie tych owoców nie należy do najlepszych,
ale być może DR + tranina + rodzynki to będzie trafiony pomysł.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Bieszczady
Mam jeszcze jedno pytanie, bo postanowiłem zrobić jednak osobno te wina .
8,30 kg tarniny, na jaką ilość wina to wystarczy? I ile cukru dodać na początek? Owoce są juz zamrożone , mam kupione wszystko (piro,drożdze,pożywke). Zastanawiam się tylko jaką butle nastawić, mam 25l troche mało według przepisu na oldwino 4kg na 10 l wina 15-17% . Gdybym nastawił te 8,30 na 25l to ciekawe co by z tego wyszło...
Proszę o jakąs porade
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
Najlepiej fermentować owoce w fermentatorze, bo łatwo się nim operuje i bez kłopotu potem można owoce wyjąć. Jeśli nie masz tego pożytecznego naczynia, nastaw w 25, zanim przefermentuje, skombinuj sobie butlę od wody oligoceńskiej, taką 19sto litrową, akurat w tyle docelowego wina bym celowała.
Cukru i wody dodaj na początek tak, by nie przekroczyć 24 blg. A ile cukru potrzebujesz tak w ogóle, to musisz sobie policzyć...
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2008
Lokalizacja: Mysłowice
Nastrój: Obrona?
(17-10-2010, 23:01)Pijak napisał(a): Mam 6,5 kg tarniny i 3 kg dzikiej róży.
Widzę, że masz w zasięgu złoże tarniny. U mnie w okolicy w tym roku dramat. Ze wzgórza porośniętego tarniną (100 krzaków lekko) 480g. uzbierałem
Rozpaczliwie szukam innych miejsc, bo mam w planach trójniak DR + Tarnina.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Bieszczady
w Bieszczadach tarniny jest sporo, ładne duże zdrowe owoce. Dałem ogłoszenie na forum o sprzedaży, sporo osób się zgłosiło. Także jak chcesz to mogę Cię dopisać do listy.