• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Literatura, linki › Artykuły prasowe v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 11 Dalej »

Polka, która wie wszystko o winie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Polka, która wie wszystko o winie
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#1
12-11-2010, 21:28
Tu: http://przewodnik.onet.pl/reportaze/smak...tykul.html
Szukaj
Odpowiedz
kilis Online
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.797
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#2
12-11-2010, 22:59
Miodzio tekst. Kto to pisał, jak zwykle dziennikarzyna coś usłyszał, coś dopowiedział, coś poprzekręcał.
Cytat:Wszystko zależy od tego, czy przed fermentacją obierzesz owoce ze skórki, czy nie.
Wy też obieracie, pewnie jak DR z pestek :big:
Cytat:Sekret dobrego wina to równowaga między cukrem, a kwasem: musi być dużo cukru i dużo kwasu.
Ile, 20g/l, bo 7-10 to chyba nie dużo. Kwas z labruchy pasuje jak ulał. Że też tam tego nie uprawiają.
Cytat:Wiosną winorośl szybko jednak nadrabia straty: rośnie średnio 12–15 centymetrów na dobę.
Może to artykuł o bambusach. Chociaż one chyba szybciej rosną.
Cytat:Jeżeli powstają nowe, to tylko tam, gdzie kiedyś były już winnice. Wino we Francji lubi bowiem tradycję.
Tradycja. Może ekstradycja :big: W UE w zasadzie nie wolno dosadzać nowych winnic. Jest nadprodukcja. Za karczowanie dostaje się emeryturę, itp.

Paweł

Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#3
13-11-2010, 08:09
(12-11-2010, 22:59)kilis napisał(a): Miodzio tekst. Kto to pisał, jak zwykle dziennikarzyna coś usłyszał, coś dopowiedział, coś poprzekręcał.

Tu masz rację, jeżeli rozmawiałeś kiedyś z dziennikarzem, który pisał tekst - wiesz jak oni to robią. Żadna autoryzacja Cię nie uratuje - bo autoryzacji podlegają tylko bezpośrednie cytaty - ("bleblelbleble").

Analizę tekstu zrobiłeś pobieżnie i punktujesz: np.
Cytat:Wszystko zależy od tego, czy przed fermentacją obierzesz owoce ze skórki, czy nie.
(12-11-2010, 22:59)kilis napisał(a): Wy też obieracie, pewnie jak DR z pestek :big:

dziennikarz/tłumacz pokręcił obrane/oddzielone/usunięte/odcedzone (a to arytkuł dla laików a nie szkoleniowy, dla nich to taka różnica jak pigwa/pigwowiec czy ałycza/mirabelka dla Ciebie) Wszak w następnym zdaniu jest wyjasnione (chodziło o wino białe/czerwone)
Cytat:Kiedy nie ma fermentacji ze skórką, wtedy sok i wino jest białe – tłumaczy Marta Wach

Paweł, nie wnikam dalej w merytorykę tekstu, ale mam wrażenie, ze twoim celem nie było krytykowanie artykułu :chytry:

Z nalewkarskim pozdrowieniem :P
Andrzej


Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kilis Online
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.797
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#4
14-11-2010, 22:33
E tam Andy. Jakoś wyczulony jestem na takie sprawki.
Przeczytaj to
Zresztą cały wątek możesz przejrzeć.

Paweł
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#5
15-11-2010, 08:53
:lol:
Ja mam alergię na pigwa/pigwowiec :hahaha:

A.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Literatura, linki › Artykuły prasowe v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 11 Dalej »

Polka, która wie wszystko o winie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 16:20 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa