• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino z mandarynek

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z mandarynek
marcin_ek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 3
13-01-2011, 21:45
Witam!!!
Pokusiłem się o zrobienie jakiegoś winka egzotycznego i padło na mandarynki. Generalnie winko wychodzi dość drogo, bo z 12- stu kilo owoców uzyskałem tylko 5 litrów soku z sokowirówki, ale mniejsza z tym. Nastaw wg przepisu:
10 litrów nastawione 27.12.2010. drożdże bayanus G- 995, pożywka Activit.
5 litrów soku wyciśniętego z mandarynek
5 litrów wody + 3 kg cukru,nie mierzyłem Bllg.
Fermentacja w 20st C przebiega bez zakłóceń i teraz mam jedno ,,bulgnięcie" na 30 sek, jak myślicie, czy już czas na 1- wsze zlanie znad osadu, bo czytałem trochę na ten temat i nie chcę mieć posmaku drożdży, a białego osadu jakieś 3 cm jest.
Ciekawy jestem co z tego winka wyjdzie i jaki będzie miało smak, jak ktoś robił wg podobnego przepisu niech da znać.

Szukaj
Odpowiedz
zigirin Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 0
Nastrój: Nietuzinkowy;)
14-01-2011, 00:21
Jedno na 30 sekund i ty już chcesz zlewać? Stary po pierwsze z tego co ja się orientuję, to nastawiłeś 27.12...dwa tygodnie i już sfermentowało? Nie wierzę;) W każdym razie ja np czytałem, że jedno bulknięcie na 15 minut, to jest poprawna wartość do pierwszego zlania;) Ale może ja się nie znam, niech się wypowiedzą eksperci. W każdym razie polecam cukromierz i sprawdzenie ile blg masz aktualnie.
Szukaj
Odpowiedz
Jurdziu Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.328
Liczba wątków: 19
Nastrój: Zawsze może być lepiej
14-01-2011, 00:46
(14-01-2011, 00:21)zigirin napisał(a): W każdym razie ja np czytałem, że jedno bulknięcie na 15 minut, to jest poprawna wartość do pierwszego zlania;) Ale może ja się nie znam, niech się wypowiedzą eksperci. W każdym razie polecam cukromierz i sprawdzenie ile blg masz aktualnie.

Cukromierz służy do pomiaru stężenia w nastawie i choć mierzy się tą wielkość w stopniach blg to nie chodzi w ogóle o bulgnięcia :nie: Ludzie ręce opadają na te porady jak się czyta.
Zakup cukromierz i kiedy poziom cukru opadnie do poziomu 0 g na 100 ml roztworu czyli 0 blg to dosłódź, poczekaj aż znów spadnie do 0 blg i zlej dopiero.

Bo wybaczcie, ale... no zacznijcie czytać oczami forum, a nie przeglądać je wzrokiem.
Maciej
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
14-01-2011, 10:55
(14-01-2011, 00:46)Jurdziu napisał(a): Zakup cukromierz i kiedy poziom cukru opadnie do poziomu 0 g na 100 ml roztworu czyli 0 blg to dosłódź, poczekaj aż znów spadnie do 0 blg i zlej dopiero.

Czy Marcinek napisał gdzieś że chce słodsze wino ?
Może mocniejsze ?

Powyższe rady są w tej sytuacji bez sensu. Czytanie oczami się kłania.:diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Jurdziu Offline
Winiarski Mistrz
14-01-2011, 11:54
(14-01-2011, 10:55)TEQUILA napisał(a):
(14-01-2011, 00:46)Jurdziu napisał(a): Zakup cukromierz i kiedy poziom cukru opadnie do poziomu 0 g na 100 ml roztworu czyli 0 blg to dosłódź, poczekaj aż znów spadnie do 0 blg i zlej dopiero.

Czy Marcinek napisał gdzieś że chce słodsze wino ?
Może mocniejsze ?

Powyższe rady są w tej sytuacji bez sensu. Czytanie oczami się kłania.:diabelek:

Czyli przy jakiej ilości bulgnięć na minutę kolega ma zlewać wino?
Odpowiedz, bo strasznie mnie interesuje twoje stanowisko w tej sprawie? Skoro uważasz, że cukromierz jest zbędny i propagujesz akustyczne badanie poziomu cukru...
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
14-01-2011, 13:25
Jurdziu, Tequila zwraca Ci tylko uwagę, że doradzanie dodania cukru jest w tym momencie mało sensowne. Może marcin_ek chce wino o takiej slodkości i mocy jakie będzie po zakończeniu fermentacji? Poza tym ile ma dodać cukru? Chłop sypnie kilo albo dwa, skoro nie powiedziałeś mu ile, i będzie dopiero problem.
Nikt nie neguje tego, że cukromierz jest niezbędny i bulgnięciami nie ocenimy stopnia zaawansowania fermentacji, po prostu trochę się zagalopowałeś z udzielaniu porad nie wiedząc, czy są one konieczne.
Marek
Szukaj
Odpowiedz
Jurdziu Offline
Winiarski Mistrz
14-01-2011, 16:10
Macie rację, chyba rzeczywiście trochę "poleciałem"
Przepraszam TEQUILA
Przepraszam zigirin

Dzięki emto

Pozdrawiam
Maciej
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino z mandarynek

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:52 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa