12-03-2011, 16:21
Witam,
To może będzie idiotyczne pytanie ale czytam te forum od 5 dni i nie mogę połapać się co i jak z tym nastawieniem wina.
Chciałbym zrobić wino z kiwi + małe dodatki.
Mam 2 galony 5 litrowe i pojemnik fermentacyjny 33l.
Ludzie powiedzcie mi (tak mniej więcej na oko) ile muszę mieć nastawu by po pierwszym obciągu lub, nawet nie wiem jak zapytać, po fermentacji burzliwej, zapełniło mi te 2 galony pod korek (może trochę zostać, ale nie zabraknąć) ?
Mam takie owoce:
4 kg kiwi
1 ananas 0,5 kg
nie będzie pomarańczy
dodatkowo dokładam 1 kg kiwi (razem 5kg)
starczy na 10 litrów po obciągu?
Jeżeli nie, to jakie powinienem użyć proporcje.
To może będzie idiotyczne pytanie ale czytam te forum od 5 dni i nie mogę połapać się co i jak z tym nastawieniem wina.
Chciałbym zrobić wino z kiwi + małe dodatki.
Mam 2 galony 5 litrowe i pojemnik fermentacyjny 33l.
Ludzie powiedzcie mi (tak mniej więcej na oko) ile muszę mieć nastawu by po pierwszym obciągu lub, nawet nie wiem jak zapytać, po fermentacji burzliwej, zapełniło mi te 2 galony pod korek (może trochę zostać, ale nie zabraknąć) ?
Mam takie owoce:
4 kg kiwi
1 ananas 0,5 kg
nie będzie pomarańczy
dodatkowo dokładam 1 kg kiwi (razem 5kg)
starczy na 10 litrów po obciągu?
Jeżeli nie, to jakie powinienem użyć proporcje.