Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z cytryńca
(30-08-2013, 12:34)Castleman napisał(a): Próbowaliście robić nalewkę z liści cytryńca?
Co prawda trochę późno, ale ja się w tym roku jeszcze skuszę (skoro owoców mało) ;)

Musisz się spieszyć - u mnie liście już bledną, chociaż to może być skutek suszy (w Łodzi nie padało od tygodni).
Ciekaw jestem wyniku; mnie zdarzało się tylko robić listówkę z czarnej porzeczki, jako półfabrykat do nalewki na owocach.
Odpowiedz
(30-08-2013, 12:34)Castleman napisał(a): Próbowaliście robić nalewkę z liści cytryńca?

Właśnie odcisnąłem ćwiarteczkę nalewki na zielonych końcówkach pędów cytryńca . Jeszcze się nie sklarowała - smak - złożony na pierwszym planie zielone pędy sosny potem żywica z drzew śliwkowych i lekka goryczka . Kolor miodowy i gęsta jest jak świeży miód . :cool:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Szukam przepisu na prozdrowotną nalewkę z cytryńca. Ma ktoś doświadczenie? Czy owoce trzeba mielić czy zalewać w całości?
Odpowiedz
Cytryniec zalewasz w całości. Z szypułkami. Trochę liści też nie zaszkodzi.
Odpowiedz
Odświeżam temat.
Zakładam, że mam do dyspozycji 1 kg suszonych owoców cytryńca i zamierzam popełnić nalewkę "dla zdrowotności". Czy jest sens robić z owoców suszonych czy czekać na owoce świeże? Jeśli zaś tak, to jakie proporcje pozostałych ingrediencji należy zastosować? Jakieś szczególne zabiegi techniczne? Na coś uważać? Czas maceracji? Cukier biały, trzcinowy czy miód?
Odpowiedz
Można śmiało robić z suszonego.

Na pozostałe pytania odpowiem jak znajdę notatki.
Odpowiedz
Dziękuję, oczekuję z niecierpliwością!
Odpowiedz
Czy Kolega drajla odnalazł jakieś notatki? Mam w sekretnej szafce nie tylko 1 kg suszonych owoców cytryńca ale mam również i ten drugi, jakże istotny składnik,,, :D Chętnie zużyłbym go w zbożnym celu. Czyli pytanie - jak zrobić nalewkę z 1 kg suszonych owoców cytryńca chińskiego? Składniki i proporcje? Chętnie lekko (a nawet bardziej) słodka...???
Niezmiennie pozdrawiam wieczorową porą!
Notos
Odpowiedz
Proszę bardzo, znalazłam zapiski:

100g suszonego cytryńca
2 goździki
30 ziarenek anyżu
35 dkg cukru
9 cm wanilii
1/2 łyżeczki kwasku
1 l wódki 40%

Wszystko razem do słoja, maceracja 3 miesiące, prasowanie i filtrowanie.

Proponuję, żebyś zrobił sobie najpierw nastaw testowy z takiej ilości.
Ocenisz sobie czy Ci smakuje i wtedy najwyżej możesz skorygować smak i słodycz.
Pzdr. drajla

Odpowiedz
Dzięli!
Jak sądzisz - czy dla lepszego wyekstrahowania owoców (również i pestek) korzystnie byłoby suszone owoce rozdrobnić w malakserze? W pestkach, ponoć, jest najwięcej najcenniejszych substancji cytryńca.
Odpowiedz
Zanim zaczęłem robić tą nalewkę, to pogryzłem kilka owocków i nie zdecydowałem się na ich rozdrabnianie. Smak, aromat i tak wyszedł bardzo intensywny.
Odpowiedz
(20-03-2015, 12:47)drajla napisał(a): Zanim zaczęłem robić tą nalewkę, to pogryzłem kilka owocków i nie zdecydowałem się na ich rozdrabnianie. Smak, aromat i tak wyszedł bardzo intensywny.


Krótko i na temat! Dziękuję! Lęcę do sklepu po wódeczność.
Odpowiedz
Po wielu latach uprawy dwóch męskich sadzonek zdecydowałem się na odmianę Sadova 1 i właśnie kwitnie .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Duże kwiaty.

Jeżeli będziesz miał nadwyżkę owoców, to jestem chętny.
Odpowiedz
Kwiaty opadły ale nie wszystkie część rośnie i wygląda jak owoc - Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) 'Purpurna Sadowa'  .


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
To chyba kiwi, a nie cytryniec Sadova?
Odpowiedz
Po 5-ciu latach uprawy  zamiast cytryńca mam kiwi  , nic to właśnie zamówiłem 2 sadzonki cytryńca sadowa nr 1 w firmie która kiwi nie ma w ofercie . Może dożyję owoców . :(
Całe szczęście z kiwi że trafił mi się osobnik samopylny - kwiaty mają słupki i pręciki .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Bedzie dobrze!

Ja też się zastanawiam nad sadzonkami Sadova.



Skocz do: