Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Łyżeczka, a gramatura...
#1
Czytam sporo o pirosiarczanie potasu, widzę że trzeba z tym ostrożnie. Ile gramowo ma łyżeczka? Albo pół łyżeczki? Wagi gramowej nie posiadam :P
#2
Ważyłem cukier w moich łyżeczkach domowych: od 5.5 do 7.5 grama. Łyżeczki niestety są różne.
Wniosek: waga z dokładnością do 0.01 g w handlu internetowym za kilkanaście zł.
#3
Wniosek dobry, tyle że jak policze każdą rzecz za parenaście złotych którą kupie do dwóch baniaków wina, to ekhm.. no sory, już i tak nie powiem ile wydałem. To początki winiarstwa mojego że tak to nazwę, nie stac mnie na każdą maszynke do kontroli wszystkiego, robie to dla siebie nie dla biznesu, więc pomalutku... spytam zatem czy dodanie 1/3 lyzeczki powiedzmy takiej uniwersalnej ;) pirosiarczanu potasu do nastawu wina ok 10 litr bez owoców (sam moszcz) jest ilością w miarę odpowiednią?
#4
Piro masz w opakowaniu ileś tam gramowym. Można metodą dzielenia na mniejsze części w miarę dokładnie "wybrać" odpowiednią ilość. Wysyp i dziel.
#5
Wiem, myślałem o tym. Opakowanie 10g zatem można i na gramiki podzielic, niestety częśc zużyłem do dezynfekcji naczyn, no nic myśle że 1/3 łyżeczki to chyba nie zadużo, a na pewno lepiej trochę zamało dac niż przesadzic :)
#6
1g piro zajmuje około 0,8 cm3. Jeżeli masz strzykawkę to możesz to spokojnie odmierzyć. Jest to oczywiście z dużym przybliżeniem ale, lepsze to niż zgadywać.
#7
Jeżeli chcesz do stabilizacji moszczu to ok 5 gram na 100 litrów.
Dla twoich 10 l jak łatwo policzyć wystarczy ok 0,5 grama. 1/3 łyżeczki wydaje mi się być za dużo. Jak będę w domu ( po 19.00) to przeważę i wtedy mogę podać dokładniej, np podam ci ile waży 1cm3
Edit:
Ivan mnie uprzedził.:)
#8
Za Ivan i jacekwal. Jak nie masz wagi to strzykawka to chyba najlepszy sposób. Podobnie można odmierzać inne rzeczy. Np. cukier do robienia wina musującego (daje się kilka gram na butelkę), odmierzam w ten sposób, że robię syrop normalny, czyli taki który w 1 ml roztworu zawiera 1 g cukru (1 kg cukru rozpuszczone w 400 ml wody = 1 kg syropu) i wtedy strzykawką daję tyle ml ile chcę dać gram.
#9
(12-07-2011, 14:29)thorus napisał(a): myśle że 1/3 łyżeczki to chyba nie zadużo, a na pewno lepiej trochę zamało dac niż przesadzic :)

Imo odwrotnie. Jak dasz za mało, nie zabijesz drożdży i będziesz miał kłopot większy, niż konieczność odczekania, aż przesadzona ilość piro wywietrzeje.
#10
No nic, wielkie dzięki wszystkim za rady, poobserwuje winko przez kilka dni, mam nadzieje że ta 1/3 łyżeczki nie zaszkodziła. Generalnie jak będzie bulgotać należycie i nie będzie za mocno czadzić siarą, to znaczy że jest ok? Jak ewentualnie zaobserwować że dzieje się jednak coś złego?
#11
Po jakim czasie od zadawkowania piro dałeś MD?
#12
w jednym winie md dalem 10 dni temu w drugim 3 dni temu. Piro dałem dziś. Nie doczytałem nigdzie że trzeba dać w odwrotnej kolejności, a trzeba? :/
#13
MD dajemy po ok 24 godzinach od zadania piro. W twoim przypadku może to zaskutkowac zabiciem drożdży.
Jeżeli fermentacja ustanie to musisz prawdopodobnie restart poczynić.
Edit:
Doprecyzuję, Jeżeli po dodaniu piro zaobserwowałes, że fermentacja zwalnia, lub całkowicie stanęła, to znaczy że drożdze padły.:(
#14
Czyli znów dwie porcje drożdży zakupić, eh ten pośpiech :/ No może przeżyją drożdże jednak zobaczymy :)
#15
jakie drożdże zadałeś??

Edit: Poczytałem twoje posty i znalazłem coś takiego z 11.07 Tata 1959 napisał: "Drożdże zabijane są m.in. przez: temperaturę, środki chemiczne (np. piro),..."
Na przyszłość czytaj odpowiedzi, jeżeli szukasz pomocy.
#16
Jam jeszcze nie znał skrótów takowych jak "piro" ;)
Oki - poprawie się prze Pana. :)
A poważnie to czytam uważnie odpowiedzi, każde, tylko że tu w grę wchodziła kolejność, okres odczekania itd. Tak do końca nie zabija skoro po upływie jakiegoś tam czasu można mieszać takie składniki... o tym dokładniej poprostu nie doczytałem. A użyłem drożdży szlachetnych z biowinu w sprzedaży razem z pożywką co są.
#17
Ok, dzięki jeszcze raz za rady, z tą strzykawką to faktycznie dobre, ale wogóle to super jak jest potrzeba stosowac większe ilości, bo trudno to rozdzielac jak potrzeba komuś tylko 0,5 grama :D Trochę przesadziłem z piro niestety już mam efekty, choc nie tak całkiem do końca, dziwna sprawa, ale żeby offtopa nie robic, kontynuuje swój problem w tym wątku: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0 Pozdrawiam.
#18
No ten temat zamykam.



Skocz do: