28-08-2011, 06:33
Dostałem dzisiaj za bezcen 24 owoce opuncji. Waży to ok. 3.5 kg. Nie znam smaku, ale mam wolny 5-cio litrowy baniak i chcę poeksperymantować jak zwykle lubię to robić. W przepisach , które znalazłem można fermentować na miazdze po obraniu skórki lub fermentować kompocik - czyli przegotowane owoce. Nie lubię gotować, ale owocu nie znam, więc mój przepis na dzisiaj wygląda takŁ
owoce kaktusa (prickly pears) - 24
rodzynki - 0,7 kg
cukier - 3,0 kg
woda - 4,0 l
sok z 1 cytryny
pożywka
drożdże
Cukier oczywiście w zależności od blg soku. Czy ktoś z was może poradzić z tym gotowaniem owoców? Jakieś inne sugestie?
janzz
owoce kaktusa (prickly pears) - 24
rodzynki - 0,7 kg
cukier - 3,0 kg
woda - 4,0 l
sok z 1 cytryny
pożywka
drożdże
Cukier oczywiście w zależności od blg soku. Czy ktoś z was może poradzić z tym gotowaniem owoców? Jakieś inne sugestie?
janzz