• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Mieszanki owocowe v
« Wstecz 1 2

Aronia+czarny bez, Mirabelka, Brzoskwinia+ Jabłko, Śliwka tarnina

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
psik31 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 209
Liczba wątków: 14
Nastrój: w zależności od pogody
05-10-2011, 09:11
Wczoraj kupiłem Piro :) na pierwszy ogień pójdzie aronia :diabelek: Drożdże przerabiają już ostatnią porcje cukru (łącznie było 9.5kg na 30L wina) Wczoraj zmierzyłem cukier wyszło 7blg. co 3 dni spada o 1blg. Myślę że spadnie do 4.5 i zatrzymam fermentacje, bo smak prawie mi odpowiada :pijemy:
Chciał bym tylko zapytać bo całyczs wyczuwam w smaku taki posmak jak na samym początku fermentacji, tak jak by sfermentowany owoc.. Czy może być to spowodowane tym iż wino jest jeszcze mętne?
Szukaj
Odpowiedz
djdixon Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 1
11-10-2011, 19:38
Zrobiłem winko w proporcji 70 % aronii, 20 % jabłka odm. ligol, 10 % czarnego bzu, celowałem w 16-17 %, wyszło dosyć cierpkie ze specyficznym posmakiem który nie wszystkim smakuje, rzecz gustu :) Jak poleży dłużej to będziesz mile zaskoczony bo i u mnie świeżak był gorszy niż po roku leżakowania w piwnicy :)
Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
13-10-2011, 12:09
Moja aronia +czarny bez troszke jak by się ułożyła po siarkowaniu, ma o wiele lepszy bukiet i smak niż miesiąc temu. Drożdze padły więc teraz tylko czekać żeby się wyklarowało :D blg końcowe =4

Mirabelka (ałcza chyba, bo już sam nie wiem ) 2.5g piro. Smaku nie pogorszyło, drożdże stanęły. martwi mnie tylko fakt że po pierwszym obciągu wino ściemniało. Z koloru jasnożółtego zmieniło na taki mętny, jasny pomarańcz... Czy to utlenienie??
Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
22-11-2011, 21:51
Jabłko-brzoskwinia - Drożdże przerobiły cały cukier i tutaj mam pytanko. Siarkować i dosładzać czy dosładzać i siarkować?? :)
Szukaj
Odpowiedz
mkosicki Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 397
Liczba wątków: 5
Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.
22-11-2011, 22:37
Zależy, czy moc Ci odpowiada. Jeśli tak, to zasiarkuj i dosłodź do smaku. Jeśli nie, to dosłodź, pozwól popracować drożdżom, a później zasiarkuj.
Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
22-11-2011, 22:47
% odpowiada. Pytałem bardziej o to czy to bez różnicy w jakiej kolejności to zrobie :D
Szukaj
Odpowiedz
mkosicki Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 397
Liczba wątków: 5
Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.
23-11-2011, 10:55
Teoretycznie różnicy być nie powinno, jeżeli zrobisz to jedno po drugim(w bardzo krótkim odstępie czasu), bo w ciągu kilku minut drożdże przerobią bardzo małą ilość cukru. A odwrotnej kolejności najpierw ubijesz drożdże, a dopiero później je nakarmisz, więc nie będą miały jak pracować.
Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
26-11-2011, 09:20
Wczoraj pierwszy raz zlewałem brzoskwiniowe :) Dosłodzone zasiarkowane, odstawione do klarowania :)
Smak... po dosłodzeniu względny choć myślałem że będzie lepszy. I foto z z "przed obciągu"

Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
14-04-2012, 13:57
No i winko wyklarowane, butelki wybrane aczkolwiek niekupione gdyz piwnica jest w stanie "bez pokrycia" :lol:
Postanowiłem przelać po jednej butelce Do butelek Po Panu T. gdyz nie mogłem sie powstrzymać aby sie nimi pochwalic :D:D:pijemy:

A więc Na pierwszy strzał Wino z mirabelek,słodkie, smak bardzo przyjemny :pijemy: :D Niestety ostało sie tylko 5L przeznaczone na rozlew i leżakowanie.

Następnie Winko Brzoskwiniowe półsłodkie :D Kolorek wyszedł fajny, niestety potrzeba będzie wiecej czasu aby można było go uznać jako dobre, narazie smakowo względne..

Na sam koniec zostawiłem sobie Winko z Aronii z dodatkiem Czarnego bzu. jesli chodzi o ów trunek byłem co prawda do niego uprzedzony ( odrzut z dawnych lat ). początkiem grudnia pierwszy raz zdegustowałem to wino lecz nie byłem w stanie przełknąć :wsciekly: Już miało zostać wylane kiedy powstrzymał mnie mój tata za co mu teraz dziękuje. Po kolejnych 3 miesiącach winko wyklarowało sie idealnie samoczynnie. Smak idealny, w zyciu bym nie powiedział że wino aroniowe ma tak wspaniały bukiet a z dodatkiem cz. bzu to już totalny pogrom dla kubków smakowych. jedynym minusem tego wina jest fakt iż nadaje się tylko do obiadu w małych ilościach gdyż po wypiciu wiekszej dawki trudno rano podnieść głowe, no i... spada mocno ciśnienie.

Wino z Tarniny... :diabelek: Niestety nie doczekało wyklarowania, zostało spożyte jako owocowy burcak
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
16-04-2012, 18:44
(14-04-2012, 13:57)psik31 napisał(a): No i winko wyklarowane,

To Twoje "wyklarowanie" to jeszcze na bank zrzuci osad. Do kryształu to mu jeszcze daleko.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
wisdan Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 193
Liczba wątków: 18
Nastrój: wiosenny
16-04-2012, 19:35
[rquote/]no i... spada mocno ciśnienie.
[/rquote]
Powiedz coś na temat spadku cisnienia, czy to przenośnia ?
Edit: nie umiem dodawać cytatów,
Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
17-04-2012, 17:46
(16-04-2012, 18:44)TEQUILA napisał(a):
(14-04-2012, 13:57)psik31 napisał(a): No i winko wyklarowane,

To Twoje "wyklarowanie" to jeszcze na bank zrzuci osad. Do kryształu to mu jeszcze daleko.

Wrzucę fotki z kiielicha bo w tym szkle po Panu Tadku trudno ocenić... Ta butelka jest pomarszczona/chropowata i może stąd Twój wniosek

(16-04-2012, 19:35)wisdan napisał(a): [rquote/]no i... spada mocno ciśnienie.
Powiedz coś na temat spadku cisnienia, czy to przenośnia ?
Edit: nie umiem dodawać cytatów,[/quote]

Nie to nie przenośnia, Wino z aronii obniża ciśnienie, ja co mam zawsze idealne po wypiciu paru lampek czuje się jak wyciśnieta ścierka. ogólnie nawet na necie piszę że nie zaleca się picia wina z aronii w wiekszych ilościach.

ps.
Szukaj
Odpowiedz
psik31 Offline
Winiarczyk
*
25-04-2012, 18:08
TEQUILA zerknij teraz, może faktycznie masz racje to jeszcze się będzie klarować.

Aronia + Czarny bez.

Brzoskwinia + Jabłko.

Mirabelka.

Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Mieszanki owocowe v
« Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 07:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa