23-09-2011, 10:57
Witam, jestem nowy na forum więc prosił bym o wyrozumiałość
Moja przygoda z robieniem wina zaczęła się w tym roku, z uwagi że moja siostra ma parę krzaków aronii postanowiłem zrobić z niej wino. W późniejszym czasie zakupiłem drugi balon w którym robię wino z mirabek. 3 tyg po zakupie drugiego balona trafił w moje ręce 3-ci balon w którym fermentują brzoskwinie. mam tylko jeden poważny problem, a mianowicie wszystkie te wina robione były na oko, bez żadnej wiedzy na ten temat. Dlatego prosił bym o jakieś opinie sugestie jak je poprawić.
1. Aronia+czarny bez.
15kg aronii, po 2 tyg fermentacji dodałem ok 7kg czarnego bzu.
Suszone drożdże winiarskie 10g +pożywka
Po miesiącu w czasie odcedzania dodałem drugą MD Do wina czerwonego w płynie nie wymagających pożywki.
13L wody
4kg cukru, po miesiącu fermentacji miazgi i odcedzeniu
moszczu dodane 3l syropu cukrowego z 3.5 kg cukru.
W tej chwili wino ma około 2 miesiące i bardzo intensywnie pracuje Wskaźnik Blg po 2 miesiącach wynosi 3.5
2. Mirabelka.
10l wody
15kg mirabelek (w całości z pestkami)
Drożdze suszone, Po 15 dniach po odcedzeniu dodałem drugą MD do win białych nie wymagającą pożywki.
3kg cukru po 2 tygodniach fermentacji wycisnąłem sok i odcedziłem moszcz. Po czym Dodałem 3kg cukru.
Wskaźnik Blg po 40 dniach wynosi 9
3. Brzoskwinia
Drożdze suszone. + pożywka
15kg brzoskwiń domowych nie do końca dojrzałych ( w postaci pokrojonych na 1/8).
10l wody
4kg cukru
w pierwszym tyg fermentacji dodałem zmiksowane brzoskwinie marketowe z 1.5l wody
W chwili obecnej na powierzchni wino zaczęło bardzo się pienic i intensywnie bulgotać.
Wskaźnik BLG po 2 tyg wynosi 10, tydzień temu było 20
4. Śliwka tarnina
6.5l wody
7.5kg owoców
5kg cukru ( w dwoch porcjach)
Mam takie pytanie. Gdyż nie przeprowadzam ferementacji w miazdze, tylko po przemorożerniu zalałem je wrzatkiem i wszystkie pestki i skórki oddzieliłem, tak wiec został sam miąższ i sok,jest to bardzo gęste dlatego chciał bym zapytać jeżeli przecedzę moszcz aby został sam sok to kiedy użyć Klarowinu aby wino zaczeło się klarować, w jakim etapie?Czy po całej fermentacji kiedy już przestanie pracować?
To samo pytanie chciał bym zadać co do wszystkich win w tym temacie .
Z góry dzięki za odpowiedz
Prosze komentować
Moja przygoda z robieniem wina zaczęła się w tym roku, z uwagi że moja siostra ma parę krzaków aronii postanowiłem zrobić z niej wino. W późniejszym czasie zakupiłem drugi balon w którym robię wino z mirabek. 3 tyg po zakupie drugiego balona trafił w moje ręce 3-ci balon w którym fermentują brzoskwinie. mam tylko jeden poważny problem, a mianowicie wszystkie te wina robione były na oko, bez żadnej wiedzy na ten temat. Dlatego prosił bym o jakieś opinie sugestie jak je poprawić.
1. Aronia+czarny bez.
15kg aronii, po 2 tyg fermentacji dodałem ok 7kg czarnego bzu.
Suszone drożdże winiarskie 10g +pożywka
Po miesiącu w czasie odcedzania dodałem drugą MD Do wina czerwonego w płynie nie wymagających pożywki.
13L wody
4kg cukru, po miesiącu fermentacji miazgi i odcedzeniu
moszczu dodane 3l syropu cukrowego z 3.5 kg cukru.
W tej chwili wino ma około 2 miesiące i bardzo intensywnie pracuje Wskaźnik Blg po 2 miesiącach wynosi 3.5
2. Mirabelka.
10l wody
15kg mirabelek (w całości z pestkami)
Drożdze suszone, Po 15 dniach po odcedzeniu dodałem drugą MD do win białych nie wymagającą pożywki.
3kg cukru po 2 tygodniach fermentacji wycisnąłem sok i odcedziłem moszcz. Po czym Dodałem 3kg cukru.
Wskaźnik Blg po 40 dniach wynosi 9
3. Brzoskwinia
Drożdze suszone. + pożywka
15kg brzoskwiń domowych nie do końca dojrzałych ( w postaci pokrojonych na 1/8).
10l wody
4kg cukru
w pierwszym tyg fermentacji dodałem zmiksowane brzoskwinie marketowe z 1.5l wody
W chwili obecnej na powierzchni wino zaczęło bardzo się pienic i intensywnie bulgotać.
Wskaźnik BLG po 2 tyg wynosi 10, tydzień temu było 20
4. Śliwka tarnina
6.5l wody
7.5kg owoców
5kg cukru ( w dwoch porcjach)
Mam takie pytanie. Gdyż nie przeprowadzam ferementacji w miazdze, tylko po przemorożerniu zalałem je wrzatkiem i wszystkie pestki i skórki oddzieliłem, tak wiec został sam miąższ i sok,jest to bardzo gęste dlatego chciał bym zapytać jeżeli przecedzę moszcz aby został sam sok to kiedy użyć Klarowinu aby wino zaczeło się klarować, w jakim etapie?Czy po całej fermentacji kiedy już przestanie pracować?
To samo pytanie chciał bym zadać co do wszystkich win w tym temacie .
Z góry dzięki za odpowiedz
Prosze komentować