Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Głóg+Dzika Róża
#1
Witam,

W ubiegłym roku nastawiłem samą DR.w tym roku podczas poszukiwania tarniny natrafiłem na głóg i chciałbym nastawić wino DR+głóg i tu mam kilka pytań do znawców tematu

Głóg jest już miękki i myślę że trzeba go zrywać a DR to musi jeszcze poczekać co robić zerwać głóg i zamrozić?

DR robiłem z całych owoców czy głóg tak samo i jakie stosować proporcje (pół na pól )czy jakieś inne ? jakie % dla tego wina będą najodpowiedniejsze ?

DR robiłem według tego przepisu http://old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html i jest oki. czy po zakończonej fermentacji około 6 tygodni można z tego nastawić drugi nastaw ?


Pozdrawiam Robert.
Odpowiedz
#2
Tak
Możesz pół na pół... Ja z dr robię wino mocne i przynajmniej półsłodkie.
Można. A nawet trzeba, tyle zbierania!
Odpowiedz
#3
Dziękuje @Megana na ciebie zawsze można liczyć na tym forum.

Czyli według tego; http://old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html
na 15 L wina 17%

1,8kg DR
1,8kg głogu
12L wody
4,2kg cukru
6g pożywki
drożdże Tokay
10g kwasku
jest oki

Teraz pytanie czy dodawać do tego pektoenzym?

I na jakie proporcje robić drugi nastaw ? według tych samych? (tzn. woda i cukier) i to co zostanie z owoców czy coś zmodyfikować?
Odpowiedz
#4
Do wina z dr pekto dodaję dopiero do drugiego nastawu, bo wydaje mi się, że jak dodam do pierwszego, to na drugi niewiele zostanie.
Drugi nastaw zazwyczaj robi się nieco słabszy. Zawsze coś dodaję dodatkowo, jak nie rodzynki - najpopularniejszy dodatek, to coś z zamrażarki, co tam mam utkane, czasem akurat mam jakieś owoce z nalewki, w razie kompletnej posuchy ryż też się sprawdzi.
Odpowiedz
#5
A ja nie bede sie z Glogiem spieszyl, jak zwykle poczekam do polowy pazdziernika albo moze nawet do konca. Kontrolowawszy tylko czy nie opada albo czy mi jakies latawce nie wyjedza. Trzyma sie toto jednak galazek na tyle dobrze ze nie powinno byc problemow.

A moze by tak do drugiego nastawu dodac troche swiezego glogu? tak niewiele powiedzmy 20% mozna sobie dozbierac po jakims czasie (w trakcie fermentacji pierwszej frakcji)
Odpowiedz
#6
Witam, dzisiaj wybrałem się na zbieranie głogu,za wiele tego nie udało mi się zebrać może 1kg (ktoś mnie ubiegł), może tak przy okazji ktoś rzuci fachowym okiem czy to głóg, bo wygląda to na bardzo dojrzały materiał a przy tym chyba dosyć robaczywy czy coś takiego się nadaje? :mad:

Na pocieszenie udało mi się zebrać ponad 5Kg tarniny :lol: i znalazłem dużo DR która rośnie na słońcu i już jest pięknie wybarwiona, ale jutro ruszam na poszukiwanie dalej głogu tylko czy to na pewno głóg? proszę odpowiedzcie bo właśnie mam zamiar to oczyścić i zamrozić.


Pozdrawiam Robert


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#7
Głóg, zbieraj i nastawiaj winko lub do zamrażarki.
Odpowiedz
#8
Głóg. Rzeczywiście, baaaardzo już dojrzały. Mój też ma podejrzane dziurki - ale kto by się tym przejmował...
Odpowiedz
#9
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, po przebraniu i oczyszczeniu wyszło 0,8kg które trafiło do zamrażarki czyli jeszcze potrzebuje 1kg głogu po który wybieram się jutro :uff: no jeszcze 1,8kg DR ale to już po przymrozkach .Tak jak widzicie głóg jest bardzo dojrzały ale myślę że to dobrze, tylko po pierwszej fermentacji około 6 tygodni może już się nie nadawać do drugiego nastawu co o tym sądzicie?

Co do robaków myślę ze to nie będzie miało negatywnego wpływu na wino, a jakiej jakości jest u was ten surowiec?



Pozdrawiam Robert
Odpowiedz
#10
Nie czekaj z DR na przymrozki. Zbieranie miękkiej dr to masakra, panie Tytusie...
Dlaczego ma się nie nadawać?
U nas latoś głóg obrodził nadspodziewanie, obficie i dorodnie :D

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid227424
Odpowiedz
#11
@Megana myślałem o DR Caninie, mówisz ze już można zrywać? faktycznie na tej polanie co dzisiaj znalazłem wyglądała na dosyć dojrzała była już pięknie wybarwiona.

Czy do drugiego nastawu można oprócz tego co zostanie z pierwszej fermentacji dodać rodzynki + 0,5kgTarniny ?
Odpowiedz
#12
Na pierwszą część pytania, odpowiedziała Megana.
Drugi nastaw dobrze planujesz, więc udanego winka życzę.
Odpowiedz
#13
Robert, zrywasz, kiedy już dojrzeje, ale lepiej zanim się przemrozi i zacznie rozpadać. Przemrozić zawsze możesz w zamrażarce.
Odpowiedz
#14
Witam,
Nie było tego głogu a dzisiaj jeszcze dozbierałem i w sumie mam 3kg wszystko się już się mrozi i tu moje kolejne pytanie ;) . Tak jak pisałem będzie 12L wody a owoców powinno być 3,6kg(powiedzmy że dam 4Kg) czy robić pół na pół czy dać 3kg głogu a 1kg DR, co polecacie czy robił ktoś na tych proporcjach bo przeglądałem forum i opisanego głogowo-różnego nie znalazłem.

pozdrawiam Robert
Odpowiedz
#15
Rób z tego co masz i podziel się wrażeniami
Odpowiedz
#16
Witam,

W końcu mam wszystkie surowce, dzisiaj nazrywałem DR było już kilka przymrozków i postanowiłem dzisiaj zerwać, jest bardzo dojrzała i miękka,MD TOKAY tez już nastawiona.Końcowe proporcje będą takie
-głóg 2,9kg mrożony od 3 tygodni
-DR 1,6kg
-12L wody
-4,2kg cukru
-10g kwasku cytrynowego

Powinno być oki

Tylko teraz mam pytanie o trzymanie tego w fermentatorze, w ubiegłym roku DR trzymałem 6 tygodni i wyszło super winko, niewiele już zostało :pijemy: , ale teraz głogiem mam wątpliwości , czy tak długo trzymać ponieważ głóg był bardzo dojrzały, bez problemu rozgniatał się w palcach i myślę że po rozmrożeniu głogu będzie wiele pestek i czy trzymanie tak długo w nastawie nie wpłynie ujemnie na wino ? a jeszcze mam zamiar na tym zrobić drugi nastaw.Tak samo z DR jest bardzo miękka i po oczyszczeniu w wielu wypadają już nasionka.Proszę o odpowiedz i poradę.



pozdrawiam Robert
Odpowiedz
#17
Postępujesz dokładnie tak samo jak przy winie z samej DR.
Ja już fermentuje drugie nastawy z DR oraz z głogu+DR, głóg bardzo wyblakł ale trzyma się w całości.
Odpowiedz
#18
A kroicie na pół DR i głóg czy tylko ogonki odcinacie?
Odpowiedz
#19
Ja tylko odcinam czarne "główki"
Odpowiedz
#20
(17-10-2011, 16:09)Biotit napisał(a): Ja tylko odcinam czarne "główki"

Jak tak samo :D

@maja5 możesz napisać według jakich proporcji robiłeś?

Odpowiedz
#21
Moje proporcje:
- głóg 3,60 kg, nie mroziłam
- DR 3,50 kg
- woda 16,2 l
- cukier 6 kg
drożdże Tokay 22, pożywka, kwasku nie dodawałam.

Odpowiedz
#22
(17-10-2011, 19:17)maja5 napisał(a): Moje proporcje:
- głóg 3,60 kg, nie mroziłam
- DR 3,50 kg
- woda 16,2 l
- cukier 6 kg
drożdże Tokay 22, pożywka, kwasku nie dodawałam.

Robiłeś już według tych proporcji? czy pierwszy raz dopiero robisz.
Widzę że owoców masz dosyć sporo :chytry:
Ja na 12L wody myślę dać 4kg owoców.
Odpowiedz
#23
(17-10-2011, 19:30)robert75n napisał(a):
(17-10-2011, 19:17)maja5 napisał(a): Moje proporcje:
- głóg 3,60 kg, nie mroziłam
- DR 3,50 kg
- woda 16,2 l
- cukier 6 kg
drożdże Tokay 22, pożywka, kwasku nie dodawałam.

Robiłeś już według tych proporcji? czy pierwszy raz dopiero robisz.
Widzę że owoców masz dosyć sporo :chytry:
Ja na 12L wody myślę dać 4kg owoców.

W/g tych proporcji robiłam wino z DR.
Odpowiedz
#24
(17-10-2011, 19:49)maja5 napisał(a):
(17-10-2011, 19:30)robert75n napisał(a):
(17-10-2011, 19:17)maja5 napisał(a): Moje proporcje:
- głóg 3,60 kg, nie mroziłam
- DR 3,50 kg
- woda 16,2 l
- cukier 6 kg
drożdże Tokay 22, pożywka, kwasku nie dodawałam.

Robiłeś już według tych proporcji? czy pierwszy raz dopiero robisz.
Widzę że owoców masz dosyć sporo :chytry:
Ja na 12L wody myślę dać 4kg owoców.

W/g tych proporcji robiłam wino z DR.


I jakie wyszło ? może podpowiedz jak dosłodziłeś na końcu na słodkie , półsłodkie a może pamiętasz jakie miało BLG.
Odpowiedz
#25
Witam, zrobiłem wino jak opisałem powyżej, wino ma dopiero ponad 4 miesiące, dwa tygodnie temu zlewałem je po raz drugi, wino bardzo szybko się klaruje (już jest prawie klarowne) i zlałem wówczas końcówkę z butla do butelki i dzisiaj postanowiłem połączyć i spróbować. Dwa tygodnie temu BLG 2 dosłodziłem je i dzisiaj BLG 5 Winko stało się łagodniejsze ale po chwili czuć dużą gorycz (dla mnie za dużą :( ). Kolor piękny różowy, zapach troszkę ziołowy,głóg. Tylko co z tym smakiem czy ta gorycz zniknie? a może dosłodzić jeszcze ? jak u was głogowe wyszło ja robiłem je po raz pierwszy.
Odpowiedz



Skocz do: