10-10-2011, 18:12
Wytrawne wg mnie nie nadaje się do picia, półsłodkie będzie ok, słodkiego nie lubię.
Ale póki co zebrałem tylko 0,5kg świeżej (już się mrozi)
Jak długo ługować suszoną DR
|
10-10-2011, 18:12
Wytrawne wg mnie nie nadaje się do picia, półsłodkie będzie ok, słodkiego nie lubię.
10-10-2011, 21:44
Calderaro ma rację , wino z dzikiej róży to wino typowo deserowe , powinno być mocne i słodkie.
11-10-2011, 02:36
@biotit, w Warszawie na Forcie Chrzanów zerwiesz 5kg w ciągu 2 godzin
![]()
29-10-2011, 12:09
Witam,
Parę dni temu nastawiłem wino z suszonej DR według przepisu Cieślaka(1kg suszonej DR traktuje on jak 2,5kg świeżej). Cieślak pisze, żeby owoce po namoczeniu pozbawić pestek, ale jak zacząłem to robić, to mi z miejsca przeszło, bo to strasznie uciążliwe i pracochłonne zajęcie. Pisze też, że jeśli fermentuje się całe owoce, to należy po ok 5-6 dniach wszystko przecedzić i wycisnąć przez gazę. No i pytanie, czy faktycznie to robić, bo widzę, że sporo osób tutaj fermentuje całe owoce do końca?
29-10-2011, 12:20
Co innego suszone a co innego świeże. Korzystając z suszonych (ja suszę do lutego) możesz spokojnie nastawić dwa razy bo się nie rozpada, więc nie ma mowy o jakimkolwiek przecieraniu. Jak się uprzesz to i trzy razy można z suszonej DR korzystać. Ja trzymam (suszoną) DR w balonie do końca fermentacji burzliwej czyli pierwszego zlewania.
Robiąc z świeżej faktycznie można pokosić się o przecieranie bo rozpada się całkowicie ale nie wiem czy jest sens to robić. Nie lepiej poczekać do pierwszego zlewania i wywalić razem z osadem?
29-10-2011, 17:09
U mnie jednak sporo pestek wyleciało z owoców i zastanawiam się, czy wino nie będzie przez to cierpkie?
29-10-2011, 18:12
Nie będzie, wielokrotnie większość z nas przekonała się że nie ma to ,o czym piszesz ,wpływu na smak.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|