• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Dalej »

Stare, 20 letnie,B.metne wino z wiśni - co z nim zrobić?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Stare, 20 letnie,B.metne wino z wiśni - co z nim zrobić?
Majkello Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łorsoł
Nastrój: na strój mi sok z winogron chlapnął
#1
28-09-2005, 13:50
Witam.

W poszukiwaniu szkła do rozpoczecia własnej produkcji wina odwiedziłem piwnicę babci i znalazłem tam trzy balony wypełnione winem z wiśni (15l) malin (10l) i czegoś jeszcze (10l). Wino było zrobione jeszcze przez mojego dziadka - 20 lat temu.

Bsalony nie były zatkane korkirm tylko gęsto zwiniętą siatką plastikową (taka jak po włoszczyźnie) - to chyba nie posłużyło zawartości...
Jest bardzo metne, czuć że ma sporo alkocholu, ale smak nie jest przyjemny.

I mam pytanie - co można zrobić z takim winem?
klarować jakimś bentonitem czy kupić chłodnicę i przedestylować?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#2
28-09-2005, 13:52
Ja bym wylał i cieszył się z balonów.
Szukaj
Odpowiedz
smakosz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: LEGIONOWO
#3
28-09-2005, 17:13
20 lat nieszczelne i ma procenty mętne to był pewnie kiedś sok.sam kiedyś taki znalazłem tylko w butelkach dolałem wody MD i przefermentowałem wyszło młode stare winko niezgorsze.jeżeli ma dużo cukru to warto zaryzkować.
Szukaj
Odpowiedz
kubej Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Gdynia
#4
28-09-2005, 17:38
ja bym też tego nie pił ... nie wiadomo co tam za Gin w tym butlu siedzi



pzdr.
Szukaj
Odpowiedz
smakosz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: LEGIONOWO
#5
28-09-2005, 18:43
jeżeli w tym niema cukru to może to politura:spoko:
Szukaj
Odpowiedz
smakosz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: LEGIONOWO
#6
28-09-2005, 18:47
a jak politura to sprzedaż na allegro:brawo:
Szukaj
Odpowiedz
Majkello Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łorsoł
Nastrój: na strój mi sok z winogron chlapnął
#7
29-09-2005, 00:54
Cytat:Wysłane przez smakosz
20 lat nieszczelne i ma procenty mętne to był pewnie kiedś sok.

No własnie wiem, że tp jest (było) wino, bo mi babcia powiedziała.
Jest dosyc mocne (badane organoleptycznie) , także nie wiem czy fermentacja by ruszyła.
Był by to teraz fanatstyczny trunek jakby było (20 lat temu) utrwalone i zakorkowane. A tak - no żule spod pobliskiego sklepu pewnie chętnie by to wypili, ale _w_tym_stanie_ nie sprawia mi to przyjemności.
Szukaj
Odpowiedz
INRO Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 477
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wratislavia
Nastrój: nonkonformista - zazwyczaj optymista
#8
29-09-2005, 03:22
Poszukaj kogoś z kolumną... :chytry:
Szukaj
Odpowiedz
Zoltan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Gliwice
Nastrój: choleryczno-ekstrawertyczny sang-VINI-k
#9
22-07-2008, 09:17
Rozcieńczyć - jeżeli mocno słodkie - zrestartować, podklarować i przegonić.
Może z tego być niezły "wiśniakowaty" materiał na nalewki wiśniowe czy wiśniowo-czereśniowe.

Ja tak zrobiłem ze śliwkowym "nastolatkiem", mocnym jak siekiera, o pięknym aromacie ale o niemiłym gryzącym posmaku (pić tego nijak się nie dało, spuścić w kanał było żal) - damaszkowa "prunelka" na tej śliwowicy była przewspaniała.

Tylko nie mówcie, Domowi Winiarze, że wina ze sliwek sie nie robi. Robię co rok takowe z przesłodkich wsiowych dzikich damaszek i to z pestkami - bo drylowanie tych śliwek to makabra, pestki nie odchodzą od miąższu.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#10
22-07-2008, 10:12
Cytat:Wysłane przez Zoltan Rozcieńczyć - jeżeli mocno słodkie - zrestartować...
Zoltan, myślisz że Majlello czekał trzy lata na Twoją poradę? :lol:
Szukaj
Odpowiedz
Zoltan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Gliwice
Nastrój: choleryczno-ekstrawertyczny sang-VINI-k
#11
22-07-2008, 10:18
Cytat:Wysłane przez Maciej
Cytat:Wysłane przez Zoltan Rozcieńczyć - jeżeli mocno słodkie - zrestartować...
Zoltan, myślisz że Majlello czekał trzy lata na Twoją poradę? :lol:

... skoro babcine wino czekało aż dwadzieścia... :sloik:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Dalej »

Stare, 20 letnie,B.metne wino z wiśni - co z nim zrobić?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 08-07-2025, 06:33 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa