• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

wino z suszonych fig

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wino z suszonych fig
klodek4 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Alicante-Hiszpania
#1
10-01-2012, 16:34
Witam Szanowne Grono!!!
Mam kg suszonych fig /a mogę dokupić więcej/, czy ktoś zna jakiś sprawdzony przepis na winko z tych owoców:pytajnik::pytajnik:
Niestety i w Hiszpanii jest zima dlatego tylko z suszonych ale jak przyjdzie ciepełko to i z normalnych czyli świeżych zrobię a jest tego tutaj pod dostatkiem, robiłem już winka z granatów, z opuncji, mieszanki egzotyczne, jeśli mi coś nie podchodzi jako winko to poddaję to destylacji i też wychodzą różne smakotki, pozdrawiam:wykrzyknik::wykrzyknik::wykrzyknik:
Szukaj
Odpowiedz
kolman Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 454
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2009
Lokalizacja: Żelisław/Sieradz/Łódź
Nastrój: Przyznaję, że w sumie się żyje cudnie
#2
10-01-2012, 17:27
Witaj

Ogólny przepis jest na stronie: http://old.wino.org.pl/frames/figowe.htm. Nie wiem czy jest dobry, bo nigdy nie korzystałem.

Natomiast w najbliższy piątek, tj. 13.01, w Łodzi, na warsztatach w Biowinie ma być pokaz nastawiania wina figowo-bananowego. Zapewne do Łodzi się akurat wtedy nie wybierasz, więc jeżeli mnie się uda dotrzeć na warsztaty to potem chętnie przekażę jak to wyglądało i czy dobrze rokuje takie wino.

W Polsce niestety suszone figi są dość drogie, o świeżych nawet nie wspominając.
Szukaj
Odpowiedz
klodek4 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Alicante-Hiszpania
#3
11-01-2012, 01:03
Dzięki Kolman za odpowiedź, link który mi zapodałeś niestety nie działa a na wiadomości chętnie poczekam:pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
mkosicki Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 397
Liczba wątków: 5
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Legnica/Wrocław
Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.
#4
11-01-2012, 12:13
Usuń kropkę z końca linku i będzie działać:
http://old.wino.org.pl/frames/figowe.htm
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#5
11-01-2012, 14:06
W składzie fig podanym w przepisie zdecydowanie niedoszacowany jest zawarty w nich cukier. Jest go 60-70% a nie 9,5. Podobnie w tabelkach i obliczeniach mocy otrzymanego wina. Proponowałbym robić jak rodzynkowe, na które jest wiele sprawdzonych przepisów.
Szukaj
Odpowiedz
klodek4 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Alicante-Hiszpania
#6
11-01-2012, 14:21
Dzięki koledzy:)
Szukaj
Odpowiedz
kolman Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 454
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2009
Lokalizacja: Żelisław/Sieradz/Łódź
Nastrój: Przyznaję, że w sumie się żyje cudnie
#7
14-01-2012, 21:52
Wracając do biowinowskiego przepisu:

Na 4,5l wina:

- 900g suszonych fig
- coś ponad 200g suszonych bananów (chipsów bananowych)
- 4 czy 5 cytryn lub odpowiednia ilość regulatora kwasowości

No i odpowiednia ilość wody i cukru (jeśli się nie mylę, a piszę z pamięci - 900g cukru). Enzym pektolityczny, pożywka - wiadomo.

Owoce nie były rozdrabniane, tylko zalane ciepłym syropem i mają tak stać 4 dni, potem należy je odcedzić. Szczerzę mówiąc nie byłem zbyt uważny i nie wiem, w którym momencie mają być dodane drożdże;) Suszone owoce są zazwyczaj siarkowane ale trzymanie ich 4 dni bez drożdży..?

Mam też wątpliwości co do bananowych chipsów. Zastąpił bym je jednak miąższem świeżych, mocno dojrzałych bananów.

Nastawiając porządniejszą ilość, powiedzmy 20l, musimy zastosować ok. 4,5kg fig, które w PL kosztują ponad 20zł/kg, czyli kosztować nas to będzie ok. 100zł :uff:

Podejrzewam, że za kilka miesięcy, przy okazji kolejnych warsztatów, wino będzie do spróbowania. Pożyjemy - zobaczymy.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

wino z suszonych fig


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 20:58 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa