• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino z frugo

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z frugo
maciej1977 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2015
#1
15-04-2015, 16:48
Co myślicie na temat nastawienia winka z frugo? Mam zamiar spróbować do 5 l balonu zlać ok 4,5 litra frugo i dodac ok 500 g cukru. Może jakieś wskazówki i czy warto w ogóle takie winko nastawiać?
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#2
15-04-2015, 17:11
Jeśli to sok to ja bym próbował, napój czy inne cuda - nie.
Szukaj
Odpowiedz
Piotr C. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Łódź
#3
15-04-2015, 17:19
To zły pomysł. Wino można próbować robić ze sklepowych soków kartonowych 100% soku, a napój owocowy może mieć cokolwiek w swoim składzie, i choć nie jestem w tej dziedzinie żadnym ekspertem to dam sobie rękę uciąć, że zapewne nie ma w nim naturalnych, dobrej jakości soków. Takich rzeczy należy unikać nie tylko w produkcji wina ale też w codziennej diecie. Ja odradzam zdecydowanie.
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#4
15-04-2015, 19:26
Frugo to chemia, nie nadaje się.
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#5
15-04-2015, 19:40
Ja bym zrobil, w składzie czarnego frugo wsumie tylko barwnik jest sztuczny reszta to soki zagęszczone i woda. (Tylko nie spodziewałbym się szału)
Szukaj
Odpowiedz
witas Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 779
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Poznań
#6
15-04-2015, 20:17
Zobacz tutaj oraz tutaj; być może będzie pomocne.
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#7
15-04-2015, 20:24
(15-04-2015, 19:40)wodzulol napisał(a): Ja bym zrobil, w składzie czarnego frugo wsumie tylko barwnik jest sztuczny reszta to soki zagęszczone i woda. (Tylko nie spodziewałbym się szału)
A ile % tych soków a ile wody?:niewiem:
Mnie się wydaje, że z tego będzie:tylek:
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#8
15-04-2015, 21:09
Zrób lepiej z CocaColi :lol:
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#9
15-04-2015, 21:18
Z Coca coli już ktoś niedawno próbował. Był taki wątek.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#10
15-04-2015, 21:24
No dobra, to z Hoop Coli :lol:
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#11
15-04-2015, 21:27
Ewentualnie z Polo Cocty.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#12
15-04-2015, 21:33
Taaak, widzę że temat wciąga,
muszę się rozejrzeć następnym razem w Biedronce,
co tam ciekawego jeszcze z napoi znajdę :lol::lol::lol:

Teraz poważnie.
Nawiasem szerszenie, osy i muchy uwielbiają fermentującą Multivitaminę.
Proponuję z niej jakieś winko ukręcić.
Może jakiś konkursik zrobimy?
Kto byłby chętny?
Degustacja kilku źródeł na jakimś zlocie za rok np.?
Po nagrody uderzymy do producenta ;)
Szukaj
Odpowiedz
Erikos Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 19
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa
#13
15-04-2015, 21:54
2 razy zafermentował mi napój jabłko + mięta tymbarku
[attachment=14997]
Szukaj
Odpowiedz
Tomcio.MT Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2015
Lokalizacja: Lubawka
#14
16-04-2015, 08:22
20% soków z czego w większości jabłkowy i cytrynowy, reszta w ilościach śladowych. Chemii jakiejś strasznej w tym nie ma, to i fermentować powinno. Można by ramach eksperymentu jakiegoś różowca nastawić, wodę zastępując frugo. Może znajdzie się jakiś radosny eksperymentator, ktoś tu na forum twierdził "Wino można zrobić ze wszystkiego oprócz lepiku i papy" :hahaha: to i z tego się zrobi. Do odważnych świat należy :szampan:
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#15
16-04-2015, 08:31
(16-04-2015, 08:22)Tomcio.MT napisał(a): "Wino można zrobić ze wszystkiego oprócz lepiku i papy" :hahaha:
Nie byłbym tego taki pewien. Polak potrafi!:diabelek:
Ale z betonu to już nijak się nie da.:lol:
Szukaj
Odpowiedz
adar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2013
#16
18-05-2015, 16:47
(16-04-2015, 08:31)vanKlomp napisał(a):
(16-04-2015, 08:22)Tomcio.MT napisał(a): "Wino można zrobić ze wszystkiego oprócz lepiku i papy" :hahaha:
Nie byłbym tego taki pewien. Polak potrafi!:diabelek:
Ale z betonu to już nijak się nie da.:lol:

Jak by tak beton skruszyć + woda + cukier :)
Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
***
Liczba postów: 749
Liczba wątków: 16
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: niespokojny, za mało winny
#17
19-05-2015, 08:21
Dawno, dawno temu był na forum niejaki Gucio, który robił wino z cebuli. Wszystko dokładnie opisał, ze zdjęciami surowców, ale niestety potem zamilkł na amen :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
grishnok Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2012
Lokalizacja: Tarczyn k. Warszawy
#18
19-05-2015, 10:27
Mi się udało zrobić nastaw z cebuli w celach kulinarnych- nastaw ma już prawie rok, marynowałem już w tym mięso i jest świetne. Życzę trochę bardziej otwartych umysłów- nie każę nazywać tego winem ale nikt mi nie wmówi że takie działanie nie ma sensu bo karkówka zamarynowana w tym specjale była wyśmienita.
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#19
19-05-2015, 16:32
Wejde do potoku offtopa, grishnok powiedz coś więcej na temat cebulowego do marynat, jakiej było mocy i ile dałeś cebuli na 1l?
Szukaj
Odpowiedz
grishnok Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2012
Lokalizacja: Tarczyn k. Warszawy
#20
19-05-2015, 16:42
Wybacz, dostęp do zeszytu z dzienniczkiem win będę miał dopiero za kilka dni, wtedy Ci wszystko rozpiszę jak będziesz chętny. O ile pamiętam celowałem w coś ok 14%, robione na samej białej cebuli.
Aleśmy wątek zacebulili :)
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#21
19-05-2015, 16:52
I dobrze :) jestem mięsofilem więc przydałoby mi się coś do marynowania. Jak będziesz mieć dostęp to podziel sie wiedzą :) I jeszcze czy z tej typowej polskiej cebuli brązowej (lub czerwonej) też coś wychodzi pozytywnego?
Szukaj
Odpowiedz
grishnok Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2012
Lokalizacja: Tarczyn k. Warszawy
#22
19-05-2015, 17:45
Mówiąc biała miałem na myśli tą naszą najbardziej pospolitą cebulę. Pewnie z czerwonej i tej drugiej białej też coś wyjdzie. Można poczynić eksperymenty- na pewno będę w tym roku ponownie nastawiał więc czemu by nie spróbować innych rodzai.
Ps polecam wydzielić oddzielny sprzęt do tego wina np dedykowaną rurkę do obciągów. Cebula skutecznie wżera się we wszystko.
Wybaczcie że kazałem czekać aż miesiąc na info.
"Cebula 2014"
Nastaw na balon 20 litrów
Zakładana moc ~15%.

3 kg posiekanej cebuli wrzuciłem do balonu, wlałem 13,5l wody z 4 kg cukru, dodałem drożdży(niestety nie pamiętam jakie te drożdże były- prawdopodobnie Enovini). Po niecałym miesiącu odcedziłem cebulę od nastawu i dodałem resztę wody z cukrem- 3l+ 0.9 kg.
Cebulka dojrzewała potem niecały rok w piwniczce- niezbyt chce się klarować ale jako że nie jest przeznaczona do zwyczajnego picia jestem w stanie jej to wybaczyć.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino z frugo


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:10 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa