04-10-2012, 21:00
(04-10-2012, 19:58)wuju70 napisał(a):(04-10-2012, 19:36)Boullii napisał(a): Wystarczy dodać 3 kg cukru. Możesz dać od razu całość, niema potrzeby dzielić.
Jak obliczyles te 3 kg
po uwaglednieniu cukru w soku ,nie wiem czy dobrze licze:
blg soku 12 po poprawce na niecukry blg wynosi 8 czyli od wyliczonej ilości cukru odjąć cukier zawarty w soku tj Blg 8 = ok 80g cukru/litr soku
Podsumowanie
13%x17x20=4,22 kg cukru
20 litrow razy 80 gram =1.6kg cukru
4,22-1,6=2,62 kg cukru
Wyszlo ,ze mam dac 2,62 kg cukru (cukier bede rozpuszczal w soku)
Prosze o sprawdzenie moich wyliczen .
Pozdrawiam
Ps.
Im wiecej czytam ,to mam metlik w glowie ,soku mam wlac 20 litow czy tez wziasc poprawke ,ze 1kg cukru = 0,6

I tak jak się nachylę i że tak powiem zaczerpnę jaki jest zapach to tak bije gazem że oddychać nie idzie (ale tu muszę nadmienić iż tak robiło się od początku i wystarczyło zamieszać nastaw i było ok)


Chciałeś robić wino bez drożdży??? Każdy nastaw po dodaniu drożdży pieni się i jest mętny. Tak przebiega burzliwa fermentacja. Wino jabłkowe często podczas fermentacji ma przykry zapach. To normalne. Na koniec fermentacji zlej wino z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu. Zlewaj co jakiś czas z nad osadu. Pamiętaj by po zlewaniu wlewać wino prawie pod korek. Pamiętaj też o tym, że wino musi dojrzeć.