Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bezpłatne szkolenia dla przyszłych winiarzy
Zapisałem się na to szkolenie - może ktoś z szanownych forumowiczów też chciałby.

Przez trzy kolejne niedziele - 6, 13 i 20 maja W PODR w Boguchwale na Podkarpaciu (kilka km od Rzeszowa) organizowane jest szkolenie dla przyszłych winiarzy "Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki". Głównym prowadzącym będzie prekursor podkarpackiego winiarstwa - Roman Myśliwiec. Szkolenie jest bezpłatne. Z tego co się orientuję zapisanych już jest ok 170 osób (a sala ma ok 150 miejsc :) )

Wybieram się z książką R.M. - "Winorośl I Wino" pod pachą :)

Szczegóły na stronach Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia

P.S.
Jeśli ta informacja w jakikolwiek sposób kłóci się z regulaminem forum lub etyką forum czy SWiMP to bardzo przepraszam
Odpowiedz
(22-04-2012, 20:50)AndyF24 napisał(a): P.S.
Jeśli ta informacja w jakikolwiek sposób kłóci się z regulaminem forum lub etyką forum czy SWiMP to bardzo przepraszam
Szkolenie godne uwagi.
Jak najbardziej idzie 'w parze' z założeniami Statutu SWIMP.
Pozostaje tylko trzymać kciuki za kursantów :uczen:
:polewam:
Odpowiedz
Czytałem o tym i miałem zamiar się zapisać.
Tylko, że terminy mi nie odpowiadają.
Odpowiedz
I po pierwszym dniu szkolenia. Obiecałem zdać relację toteż to czynię:

Z zapisanych ok 200 osób na wykładach było chyba blisko 150

Tematy wykładów z dzisiejszego dnia:

"Fenomen polskiego wina" - 1 godz. - Ewa Wawro (historia winiarstwa, początki nowego winiarstwa, charakterystyka dzisiejszego winiarstwa polskiego – programy szkoleniowe, imprezy winiarskie, wnioski po Konwentach Polskich Winiarzy, aspekty mające wpływ na promocyjne i gospodarcze znaczenie wina)

"Zakładanie i prowadzenie winnicy" - 3 godz. Roman Myśliwiec (budowa krzewu winorośli, wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie)

"Ochrona winorośli" - 1 godz. Roman Myśliwiec (ochrona krzewów przed niskimi temperaturami, podstawowymi chorobami i szkodnikami)

"Wino a zdrowie" – 1 godz. Ewa Wawro (dietetyczne oraz zdrowotne właściwości wina)

Przyznam wykłady były interesujące w szczególności część iście związana z uprawą winorośli prowadzona przez pana RM (oczywiście wykłady pani Ewy były równie interesujące).
Fajnie było posłuchać i bezpośrednio popytać, dopytać itp.
Co ciekawe. Pan Roman niebawem wyda nową książkę.
Obecny wykład oparty był na jego książce Uprawa winorośli Wydawnictwo Plantpress, Kraków, 2009 r. I tu niespodzianka! Książkę tą pan Roman udostępnił legalnie za zgodą wydawnictwa i oczywiście swoją :-) na własnej stronie w formie pdf'a. Można ją pobrać na http://roman-mysliwiec.pl w dziale publikacje -> książki.

Dodatkowo w przerwie wykładów zarówno pani Ewa jak i pan Roman podpisywali swoje książki - miałem ze sobą "Winnice w Polsce" pani Ewy i "Winorośl I Wino" pana Romana :D
Istniała także możliwość kupienia na miejscu książki pani Ewy.
To tak na szybko - za tydzień kolejny dzień wykładów ... :)

Skocz do: