Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepis na wino Bananowo - Pomaranczowe...
#1
Witam... ostatnio znowu wziela mnie chec na zrobienie jakiegos winka tym bardziej ze zapasy sie koncza... a ze owocow puki co polska duzo nie daje no to sobie wymyslilem wino pomaranczowo bananowe :)

Znalazlem te dwa przepisy:
http://old.wino.org.pl/frames/banan.htm
http://old.wino.org.pl/frames/pomara.htm

Ale mam problem nie ukrywajmy ze sposob przygotowywania tych dwoch owocow jest od siebie znaczaco rozny... moze ktos z was juz robil takie winko i by mogl opisac krok po kroku jak je zrobic??

Po rozmysleniach apropo skladnikow ulozylem taki spis na wino 10L... Co o nim sadzicie??

2 kg bananow
4 kg pomarancz
2.5kg cukru
6L wody
300g rodzynek
No i wiadomo pozywka i drozdze...

Tylko potrzebuje instrukcji jakby zrobic te winko krok po kroku...
Odpowiedz
#2
Robiłem banany z rodzynkami, robiłem też cytrynowo-pomarańczowe. Osobiście nie dawałbym rodzynek do tego, zawsze możesz je dodać później. Ale to moja sugestia.

Teraz tak:
poczytaj i posil się tematem:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8977&page=6

Banany pokrój, pogotuj, dodaj pekto przy wysokiej temperaturze.

Pomarańczy nie polecam wsadzać do sokowirówki czy miksera - nie sklaruje Ci się, a albedo doda bardzo dużo goryczki. Możesz posilić się tym co robiłem przy cytrynowo-pomarańczowym:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12978

Myślę, że możesz spokojnie wrzucić razem: gorące banany i pogniecione pomarańcze - i na to dodać pekto. W wysokiej temperaturze jest skuteczniejsze.

Z tego ile masz tutaj owoców wyjdzie Ci spokojnie 15l wina przy naprawdę niezłym smaku.

Cukru nigdy nie zakładam na począrku, do nastawów 5l sypię pół kilo, do nastawów większych od razu 1 kg, potem liczę po BLG.

Ot i cała filozofia :)




Skocz do: