• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Ludzie, spotkania, akcje › Ludzie › Kronika towarzyska v
1 2 3 Dalej »

Dzień dobry.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dzień dobry.
małolitrażowy Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2012
#1
14-06-2012, 11:30
Już od jakiegoś czasu korzystam z Waszych porad na tym forum zamieszczanych. A że moje zainteresowanie domową produkcja wina wzrasta, dołączyłem do Waszego grona.
Mam juz parę produkcji wina gronowego za sobą i dwa razy udało mie sie wino z ryżu wyprodukować. A tak dokładnie to obecne ryżowe jeszcze ma czkawkę w 35l balonie.
Do tej pory robiłem te nastawy bardziej na czuja ale widze że już czas podejść do tematu bardziej profesjonalnie. Proszę więc o wyrozumiałość jak bedę was nękał pytaniami laika.
Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
***
Liczba postów: 750
Liczba wątków: 16
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: niespokojny, za mało winny
#2
14-06-2012, 11:44
Witamy, witamy!

A to gronowe to z jakich winogron?

Pozdrówka

Hanka

P.S. Wpisz w profilu skąd jesteś
Szukaj
Odpowiedz
małolitrażowy Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2012
#3
14-06-2012, 12:05
Różnie. Ale zawsze z własnych. Poprzednio raczej z ciemnych a w ubiegłym roku było mieszane, pół ciemnych o pół jasnych.( O odmiane nie pytaj bo nie mam pojęcia). Bałem się że będzie kiepskie bo rok był mało słoneczny, ale z dodatkiem cukru wyszło mocne z pięknym kolorem.
Szukaj
Odpowiedz
mkosicki Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 397
Liczba wątków: 5
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Legnica/Wrocław
Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.
#4
14-06-2012, 14:13
Z dodatkiem cukru to już nie gronowe, a winogronowe. ;)
Witaj na forum, znajdziesz tu odpowiedź na każde pytanie. ;)
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#5
14-06-2012, 18:50
Nieeee, chyba jest jakaś pewna ilość cukru, którą można dodać i nadal jest to gronowe :)

Z killsem gadałem kiedyś i twierdzi, że jest jakaś ustawa, że można dodać 3kg cukru na 100kg miazgi i nadal to gronowe.
Szukaj
Odpowiedz
małolitrażowy Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2012
#6
14-06-2012, 18:58
No ja miałem dwa duże wiadra winogron. Więc miazgi było ze 20kg a cukru, już dokładnie nie pamiętam ale na pewno ze 2-3kg dodałem. więc jednak faktycznie winogronowe. Nawet nie wiedziałem że to jest różnica.
Szukaj
Odpowiedz
PiotrSz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Nie jestem kibolem.
#7
14-06-2012, 20:02
(14-06-2012, 14:13)mkosicki napisał(a): Z dodatkiem cukru to już nie gronowe, a winogronowe. ;)
Z dodatkiem cukru jak najbardziej może być gronowe. Ale...
(14-06-2012, 18:58)małolitrażowy napisał(a): Nawet nie wiedziałem że to jest różnica.
...różnica między gronowym a winogronowym jest: do gronowego nie dodaje się wody.
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#8
14-06-2012, 20:41
(14-06-2012, 18:58)małolitrażowy napisał(a): No ja miałem dwa duże wiadra winogron. Więc miazgi było ze 20kg a cukru, już dokładnie nie pamiętam ale na pewno ze 2-3kg dodałem. więc jednak faktycznie winogronowe. Nawet nie wiedziałem że to jest różnica.

Spoko, ale to tylko tak sobie gadamy, w pierwszej kolejnosci o jakosci decyduje ilosć wody, a dalej to tylko kwestia nazewnictwa, gronowe czy nie :)
Szukaj
Odpowiedz
Edzia Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Kielce
Nastrój: wyczekująco...
#9
26-10-2013, 20:33
Witam wszystkich.
Odświeżę temat aby nie zakładać nowego i na wstępie sobie nie przechlapać :)
Dzięki temu forum udało mi się z powodzeniem zrestartować "winko" z labruski. Stanęło na poziomie 10 blg i około 10% alkoholu. Dla mnie zdecydowanie za słodkie.
Oczywiście błąd był po mojej stronie: nieszczelny korek i zbyt szybkie zlanie (wpadłam w panikę, że stracę me dziecię).
W każdym razie spędziłam na czytaniu około 3 tygodni i sukces! Nastaw pracuje pełną parą a ja zaopatrzona w następny balon i fermentator już myślę o ryżowym wg przepisu Skrzycha. Chyba wpadłam po uszy :D

Pozdrawiam serdecznie
Edyta
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#10
26-10-2013, 20:49
Jesteśmy pełni uznania. Należysz do niewielkiego grona osób które czytają forum i wyciągają z tego wnioski. Na forum jest prawie wszystko. Trzeba tylko poszukać, przeczytać i zastosować w praktyce. Gratulacje:1miejsce:

Podczas burzliwej fermentacji fermentor nie musi być szczelny. Czasami celowo rozszczelniamy fermentor by ułatwić uwalnianie CO2.

PS Jak byś coś potrzebowała doprecyzować to pytaj. Chętnie pomożemy:)
Szukaj
Odpowiedz
Edzia Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Kielce
Nastrój: wyczekująco...
#11
26-10-2013, 21:07
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, z pewnością się przyda.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#12
26-10-2013, 21:13
(26-10-2013, 20:49)krzysztof1970 napisał(a): Jesteśmy pełni uznania.
Gdzie jest guzik "lubię to"?
Po takim wejściu chęć do niesienia pomocy, czy odpowiadania na pytania faktycznie wzrasta znacznie.
Szukaj
Odpowiedz
Edzia Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Kielce
Nastrój: wyczekująco...
#13
27-10-2013, 09:14
Jest mi niezmiernie miło po tak ciepłym przyjęciu na forum :jupi:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Ludzie, spotkania, akcje › Ludzie › Kronika towarzyska v
1 2 3 Dalej »

Dzień dobry.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-11-2025, 00:15 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa