Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pirosiarczyn potasu
#1
Witam,
parę dni temu zacząłem produkcję wina z wiśni. Proporcje mam odpowiednie, jedyny problem w tym, że według przepisu od kolegi dodałem pirosiarczyn potasu. A teraz czytam, że to stoper fermentacji. Faktycznie nie bulka prawie w ogóle, a to już 2 dzień. Czy to może oznaczać zmarnowany nastaw?
Odpowiedz
#2
A kiedy dodałeś piro? Możliwe, że nowa MD potrzebna
Odpowiedz
#3
Przy zlewaniu soku, wody z cukrem i matki dr. do balonu.
Odpowiedz
#4
Jeżeli dodałeś piro razem z drożdżami to zabiłeś je. Trzeba dać nowe drożdże. Ja zawsze robie MD z suszu, ale drożdże aktywne szybciej by zadziałały.
Odpowiedz
#5
@Magrig
ile dałeś tego pirosiarczynu potasu? Ile gramów na jaką ilość płynu?
Odpowiedz
#6
Przyznam sie, ze sypnalem na oko ale raczej nie wiecej niz 0.5g na ok. 10l calosci. Po ilu dniach ten piro juz nie zabije mi na nowo matki dr.?
Odpowiedz
#7
Już powinno być ok, pomieszaj nastaw energicznie, a jak masz wężyk do ściągania wina to zanurz go i trochę podmuchaj. Mi po standardowej dawce piro, i po tych zabiegach wino ruszyło no drugi dzień od zasiarkowania.

PS. Jak nie masz wagi do odmierzania piro, to 1g pirosiarczynu to 0,8ml :)
Odpowiedz
#8
A z czego sypałeś? Z opakowania Biowinu - zobacz ile zostało, to będziemy wiedzieć ile sypnąłeś. Ilość jet tutaj niezwykle istotna!

To co piszesz 0,5g./10 l. to niewielka ilość i raczej stymuluje pracę drożdży niż ją hamuje. Ilość dodanego pirosiarczynu jest bardzo ważna do podania Ci wyjścia z sytuacji.
Odpowiedz
#9
Opakowanko mialo 5g, do zmycia balonu, rurki i korka uzylem ok. polowe. W paczuszce mam jeszcze wiecej niz cwiartke calosci.
Odpowiedz
#10
Skoro twierdzisz że dałeś mało to zrób tak jak radzi pawelek. Być może nowa porcja drozdży będzie konieczna (MD lub uwodnione drożdże aktywne).
Odpowiedz
#11
Wlasnie nastawilem nowa matke. Mam nadzieje, ze do wtorku mi sie to w balonie nie zepsuje.
Odpowiedz
#12
Ja bym poszukał jakieś aktywne czem prędzej
Odpowiedz
#13
OOO widzę że nie tylko mnie poniosło z piro:)

Ja robię winko z soku z jabłek ( a raczej próbuje), bo po wlaniu soku do balonu razem z pektopolem i piro (myślę że ok. 5-6g na 22L soku) zostawiłem wszystko do sedymentacji na jakieś 18h.
Po tym czasie uwodniłem drożdże Fermivin i dodałem do nastawu. Jednak do dzisiaj nawet jednego pyknięcia (ok 3dni).
Myślicie, że coś jeszcze z tego będzie??
Odpowiedz
#14
z tego co wiem to 5-8g to na 100l, myślę że za dużo dałeś i zabiło drożdże. Nic nie zrobisz trzeba czekać jak nic nie ruszy to MD albo aktywne.



Skocz do: