10-07-2012, 13:48
Pierwszy post na tym forum, zatem witam wszystkich towarzyszy winiarzy . Jednak żeby nie tracić czasu, przejdę do opisu mojego małego eksperymentu, który zacząłem w raz z moim znajomym. Jako, że obaj jesteśmy miłośnikami miodów pitnych, od jakiegoś stwierdziliśmy że trzeba jakiś zrobić, po czym trochę ostatnio odlecieliśmy z pomysłem i zamiast miodu użyliśmy za bazę syrop klonowy . Dość kosztowny składnik, ale czasami należy pozwolić sobie na trochę szaleństwa.
Projekt nie duży, gąsior 5l, szukanie przepisów w sieci, czyli czy ktoś już robił taki eksperyment i coś tam podobno wyszło. Zatem jak to wygląda.
Około tydzień temu:
Początek, na drożdżach z Biowinu Uniwersalnych (MD zrobiła się bez problemu, kilka dni wcześniej)
Około 4l brzeczki klonowej (nie wiem jakiego słowa tu użyć, ale będę wzorował się na słownictwie z miodów pitnych), proporcje około 1.1:2 syrop:woda, do tego pożywka dla drożdży. BLG początkowe nastawu około 26-27.
Po 5 dniach bardzo aktywnej pracy drożdży BLG spadło do 19.
Plan co dalej. Co tydzień/dwa sprawdzać BLG i dodawać więcej syropu/wody z cukrem aż do momentu gdy drożdże przestaną pracować (przynajmniej coś podobnego jako propozycję dla czegoś co nazywali słodkim winem klonowym znalazłem w sieci).
Zatem pytanie, co o tym sądzicie, co może poprawić, zmienić, coś jeszcze dodać itd?
Projekt nie duży, gąsior 5l, szukanie przepisów w sieci, czyli czy ktoś już robił taki eksperyment i coś tam podobno wyszło. Zatem jak to wygląda.
Około tydzień temu:
Początek, na drożdżach z Biowinu Uniwersalnych (MD zrobiła się bez problemu, kilka dni wcześniej)
Około 4l brzeczki klonowej (nie wiem jakiego słowa tu użyć, ale będę wzorował się na słownictwie z miodów pitnych), proporcje około 1.1:2 syrop:woda, do tego pożywka dla drożdży. BLG początkowe nastawu około 26-27.
Po 5 dniach bardzo aktywnej pracy drożdży BLG spadło do 19.
Plan co dalej. Co tydzień/dwa sprawdzać BLG i dodawać więcej syropu/wody z cukrem aż do momentu gdy drożdże przestaną pracować (przynajmniej coś podobnego jako propozycję dla czegoś co nazywali słodkim winem klonowym znalazłem w sieci).
Zatem pytanie, co o tym sądzicie, co może poprawić, zmienić, coś jeszcze dodać itd?