Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak Sprawdzic poziom % w Winie
#1
Witam Mam pytanie jak sprawdzic poziom % w winie

Bo po okresie około 7 tygodni zlałem pierwszy raz wino

Sprawdziłem poziom cukru i wyniósł 0

A wzoraj kupiłem miernik do sprawdania poziomu % tez wyszło 0
Odpowiedz
#2
Dobrze że zakupiłeś cukromierz, ale teraz już trochę późno by określić poziom alkoholu w twoim winie i na pewno nie zrobisz tego alkoholomierzem- bo on służy do pomiaru zawartości alkoholu w czystym alkoholu. Poziom alkoholu w winie określamy na podstawie pomiaru cukromierzem moszczu przed fermentacją i po. I obliczamy.
Poczytaj jest o tym na forum.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#3
(12-07-2012, 09:02)lpotocz napisał(a): Witam Mam pytanie jak sprawdzic poziom % w winie

"Oznaczanie zawartości alkoholu w procentach objętościowych (% obj.) polega na wykonaniu destylacji fermentowanego napoju winiarskiego, uprzednio zalkalizowanego za pomocą zawiesiny wodorotlenku wapnia, i oznaczeniu gęstości destylatu za pomocą gęstościomierza oscylacyjnego. Zawartość alkoholu odczytuje się z tabel alkoholometrycznych."

Wułala :big:
Odpowiedz
#4
Sprawdziłem poziom cukru przed fermentacją wynosił 19

A teraz po pierwszym zlaniu jest 0 i nie wiem co robić dodać cukru teraz bo wini nie jest wcale słodkie
Odpowiedz
#5
To zależy jakie wino chcesz uzyskać? Słodkie,półsłodkie.Za mało danych, jaki nastaw ile cukru już dałeś i takie tam...
Odpowiedz
#6
Wino chciał bym uzyskac Słodkie

http://www.winiarze.pl/?d=artykuly.php&AGID=5&AID=33

z tego przepisu robiłem tylko dodałem jeszcze jabłek do tego

Jestem po pierwszym zlaniu dodałem 2.1 kg cukru
Odpowiedz
#7
Czyli moge teraz dodac cukru tyle zeby uzyskac słodkosc jaka sie chce
Odpowiedz
#8
Za dużej wiedzy to ja nie mam, ale z tego co wiem to tak:
Nigdy ci się nie uda zmierzyć % w winie. Trzeba to przeliczać ale ja tego nie robię, dużo jest o tym na forum. Alkoholomierz służy tylko do mierzenia alkoholi czystych. Ja przy winach robię tak:
1. Planuje moc wina i wyliczam potrzebną ilość cukru (nastawxprocentx17)
2. Potrzebny cukier dodaje na raty. Po ostatniej dawce czekam aż fermentacja ustanie i drożdże wyginą.
3. Dosładzam wino do smaku.
Odpowiedz
#9

Cytat:Za dużej wiedzy to ja nie mam, ale z tego co wiem to tak:
Nigdy ci się nie uda zmierzyć % w winie. Trzeba to przeliczać ale ja tego nie robię, dużo jest o tym na forum. Alkoholomierz służy tylko do mierzenia alkoholi czystych. Ja przy winach robię tak:
1. Planuje moc wina i wyliczam potrzebną ilość cukru (nastawxprocentx17)
2. Potrzebny cukier dodaje na raty. Po ostatniej dawce czekam aż fermentacja ustanie i drożdże wyginą.
3. Dosładzam wino do smaku.


Wszystko pięknie,tylko przed pierwszym punktem należało by zmierzyć zawartość cukru w moszczu i tą ilość odjąć od wyniku który ci wychodzi z użytego wzoru,Oczywiście nie zapominając o odliczeniu nie cukrów.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#10
(17-07-2012, 19:12)ROBERT12 napisał(a):
Cytat:Za dużej wiedzy to ja nie mam, ale z tego co wiem to tak:
Nigdy ci się nie uda zmierzyć % w winie. Trzeba to przeliczać ale ja tego nie robię, dużo jest o tym na forum. Alkoholomierz służy tylko do mierzenia alkoholi czystych. Ja przy winach robię tak:
1. Planuje moc wina i wyliczam potrzebną ilość cukru (nastawxprocentx17)
2. Potrzebny cukier dodaje na raty. Po ostatniej dawce czekam aż fermentacja ustanie i drożdże wyginą.
3. Dosładzam wino do smaku.


Wszystko pięknie,tylko przed pierwszym punktem należało by zmierzyć zawartość cukru w moszczu i tą ilość odjąć od wyniku który ci wychodzi z użytego wzoru,Oczywiście nie zapominając o odliczeniu nie cukrów.
Pozdrawiam.

Tak też dokładnie robię zapomniałem tego ująć w swojej wypowiedzi dzięki za uzupełnienie



Skocz do: