11-07-2012, 09:35
Witam
To już nie jest moje pierwsze wino( ale trzecie
), ale mam pewne wątpliwości. Nazrywałam się owoców- wiśni ok. 40 kg, jagód 4kg. porzeczek 4 kg. Zawsze robiłam sok w sokowniku a wiśni w sokowirówce ale po pochlebnych opiniach odnośnie fermentacji w miazdze - zmiazdzyłam owoce dodałam drożdzy burgunt, przeykryłam ręcznikiem i mieszałam 2 razy dziennie. Jednak po 2 dniach na wiśniach zaczęła się pojawać- niby pleśń. Więc się wystraszyłam i szybko wszystko odcisnęłam i wrzuciłam do balona( 60l). Soku z wiśni wyszło mi 14 l a porzeczka 2.5 l, jagoda 2,5 l. Resztek z owoców wiśni całe wiadro 20 l- pytanie 1- czy coś mogę z nimi zrobic?Bo tego soku nie ma zbyt dożo.
Planuje winko półsłodkie mocne- czy pisze poprawnie?:
a) wiśnie 14l+ 4,69 cukru+ 4,06 wody
b) porzeczki czarne 2,5 l soku+ 2 kg cukru+3,75 l wody
c) jagoda 2,5 l soku+ 1 kg cukru+ 0,575 wody
czyli razem musze dodać 7,69 kg cukru + 8,38 wody ( myslę że w 3 dawkach- wczoraj dałąm 4 kg cukru i 4 litry wody)
Proszę oceńcie czy proporcje są ok i podpowiedzcie czy jeszcze mogę coś zrobić z owocami....któr czekają w wiaderku.
PS. to co wszuciłąm do balona ładnie pracuje.
To już nie jest moje pierwsze wino( ale trzecie

Planuje winko półsłodkie mocne- czy pisze poprawnie?:
a) wiśnie 14l+ 4,69 cukru+ 4,06 wody
b) porzeczki czarne 2,5 l soku+ 2 kg cukru+3,75 l wody
c) jagoda 2,5 l soku+ 1 kg cukru+ 0,575 wody
czyli razem musze dodać 7,69 kg cukru + 8,38 wody ( myslę że w 3 dawkach- wczoraj dałąm 4 kg cukru i 4 litry wody)
Proszę oceńcie czy proporcje są ok i podpowiedzcie czy jeszcze mogę coś zrobić z owocami....któr czekają w wiaderku.
PS. to co wszuciłąm do balona ładnie pracuje.