• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6

Cydr gruszkowy - przepis

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydr gruszkowy - przepis
rating Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 3
14-08-2012, 08:14
Witam,

szukałem na forum ale jakoś nieudolnie. Bardzo proszę podeślijcie przepis na cydr gruszkowy. To będzie mój pierwszy cydr nie mam pojęcia jak proporcje.

Doświadczenie mam z winem i piwem więc powinno się udać.
Dodatkowo mam pytanie po jakim czasie zlać nastaw do butelek jakoś konkretnie po iluś dniach czy jak fermentacja będzie już spokojna, a z rurki będą wydobywać się bulgoty co jakiś czas?

Pozdrawiam
rating
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
14-08-2012, 09:59
Cydr gruszkowy (prawidłowa nazwa perry) - robiony jest z czystego soku gruszkowego bez dodatku wody i cukru. Proporcji więc nie ma. Tłoczysz sok z gruszek, klarujesz go, zadajesz drożdżami i fermentujesz. Fermentujesz aż Blg spadnie do 0. Po tym czasie butelkujesz. Do refermentacji używasz rezerwy zrobionej ze spasteryzowanego soku gruszkowego albo glukozy w dawce 8g/litr. Jak Ci nie odpowiada wytrawny smak to dosładzasz "cukrem" niefermentowalnym np. słodzik, ksylitol (polecam to drugie).
Szukaj
Odpowiedz
rating Offline
Nowy użytkownik

14-08-2012, 11:39
a jak nie mam miarki do alkoholu to jakoś na oko można pod koniec fermetacji wlać do butelek i dodać cukru i kapslować?
nie potrzeba trochę kwasku cytrynowego dodawać? Gruszki szlachetne - nie dzikie.

A jeszcze pytanie przez sokowirówkę można to przerobić - wiem że to profanacja ale technicznie chyba będzie ok?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
14-08-2012, 18:35
Piszesz, że masz doświadczenie z winami i piwem. Je też robisz na oko? Koszt winomierza to kilkanaście złotych a uchronisz się m.in przed produkcją granatów :) Kwasku nie dodawaj. Gruszki powinny zawierać dużo soku. Sokowirówka jest OK.

PS Proszę popraw "alkochol" i zdania zaczynaj wielką literą.
Szukaj
Odpowiedz
rating Offline
Nowy użytkownik

25-08-2012, 07:17
Nie mam, nigdy nie używałem. Tzn. Gdzieś się tam walal przy balonie, ale nigdy go nie użyłem :D. A wina zawsze wychodzą smaczne półwytrawne. Wiem, ze to mało profesjonalne zwłaszcza ze w produkcji sa przeważnie 3 balony 54l i jeden 25 litrowy.
Jeszcze małe pytanie, do refermentacji mam użyć sok pasteryzowanego ale normalnie do każdej kapslowanej butelki mam dodać kilkadziesiąt mililitrów

ps. Przepraszam za literówki przeglądam forum z tel. :/
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
25-08-2012, 09:32
Aby do refermentacji użyć rezerwy musisz znać Blg soku. Blg przeliczysz na cukier i wtedy dasz odpowiednią dawkę. Na oko nic się nie daje bo możesz wyprodukować granaty.

PS Jak widzisz bez pomiaru Blg ani rusz.
Szukaj
Odpowiedz
rahul12 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
27-12-2012, 06:12
Niektórzy piszą, że z owoców po nalewce wykonują jeszcze wina. Czy można prosić o więcej szczegółów? Ile wody, czy owoce typu "mumia" czy też mniej "wyciągnięte", czy tylko po jednym nalewie czy też nadają się i po drugim itp?
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
27-12-2012, 07:19
Nadają się co najwyżej czerwone / czarne owoce, ponieważ je się i tak fermentuje w miazdze.
Na pewno nie gruszki...
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6

Cydr gruszkowy - przepis

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 16:59 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa